Kánikulában 15-20 perc várakozás is éppen elég a tűző napon, márpedig nagyjából ennyit álltak sorba ma délelőtt is Pécsett a Lánc utcai szakrendelő előtt a vizsgálatra váró betegek. A Szabad Pécs arról érdeklődött az önkormányzatnál, hogy lehet-e ez ellen tenni valamit. A válasz röviden: lehet, hétfőtől.

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés 19.45 – A napvitorla felállítását már nem tudták a hétfői napnál hamarabb megoldani, de már holnaptól lesz változás az eddigiekhez képest, értesült nem hivatalos városházi forrásból a Szabad Pécs: lesz az épületen kívül várakozó betegek számára vízosztás már péntektől.

Korábban írtuk

„Lánc utca, rendelőintézet! Hiába vagy rosszul hiába van időpontod pusztulj meg a tűző napon!! FELHÁBORÍTÓ!!!” – több százt megosztásnál tart már az a fotós Facebook-os bejegyzés, amelyet a pécsi Lánc utcai rendelőintézet előtt készített egy sorban álló beteg.

Nem sokkal korábbban – és akkor még jóval kevesebb megosztás volt a bejegyzésen – eljutott a poszt a Szabad Pécshez is. Megkerestük a poszt gazdáját, aki olvasói fotóként hozzájárult a fénykép közléséhez, és annyit elmondott, hogy 15-20 perc lehetett a várakozási idő csütörtökön délelőtt, de már akkor is 30 fok körül volt a hőmérséklet, ami a tűző napon szinte kibírhatatlan. Márpedig, amint az a fotón is látszik, a Lánc utcai rendelőnél nincs semmi, ami árnyékot adhatna, és nem csak a sorban állók egy részének, hanem gyakorlatilag senkinek sem.

Amiképpen a másik nagy pécsi, az uránvárosi és a jóval kisebb kertvárosi rendelőintézetet is, a Lánc utcát is pécsi önkormányzat cége, az Egyesített Egészségügyi Intézmények működteti. Megkerestük ezért azonnal a pécsi önkormányzatot, ahonnan most kaptunk választ a kérdésünkre, hogy tudnak-e ezen a helyzeten segíteni.

A válasz az volt, hogy természetesen mostanra már ők is szembesültek ezzel a valóban nehéz helyzettel, hogy a Lánc utcában kánikulában már a legzsúfoltabbnak számító reggeli órákban is nagyon komoly terhelésnek vannak kitéve a várakozó betegek.

Magyarázatként azt mondták, hogy a rendelő nyilvánvalóan nem ilyen járványügyi időszakra és körülményekre volt kialakítva, így az, ami máskor nem jelent ilyen nagy gondot egy meleg napon sem, mert nem kell az épület előtt várakozni, most valóban nagyon szerencsétlen helyzethez vezet. Éppen ezért intézkedtek már, és hétfőtől biztosítanak a Lánc utca előtti területen valamilyen ideiglenes árnyékolási lehetőséget, ezügyben már egyeztettek a Pécsi Vagyonhasznosítóval, amelytől fog kapni az EEI napvitorlát.

Sajnos az ügymeneten nem tudnak változtatni, mert az éppen részleges felújítás alatt álló (és emiatt nem lehet például a déli, teljesen napos főbejárat helyett az árnyékos, északi hátsó bejáratot megnyitni) pécsi Lánc utcai rendelőbe a központi, országos döntésnek megfelelően, a járványügyi szabályok szerint járhatnak csak el, közölték.

Azaz a betegeket egyesével, lázmérés és egy teszt kitöltése után engedhetik csak be az épületbe, akiknek a többsége egyébként előzetes időpontfoglalás után érkezik amúgy is. Így több, mimnt 400 várakozó van azonban reggelente és a délelőtti órákban a Lánc utca előtt a vérvétel és a folyamatos szakrendelések működése miatt. Már az épületbe belépve mindenki ingyenes vételezhet vizet az előtérbe felállított automatából, ehhez jön az hozzá, hogy igyekeznek a munkatársak a lehető leggyorsabban beengedni a betegeket a szabályok betartásával, aztán pedig hétfőtől az ígért árnyékolás biztosításával.

KategóriákMETÁL