Az adás-vételről a Danubius Zrt. küldött sajtóközleményt pénteken. A Palatinus pont amellett a pécsi belvárosi szálloda és épületkomplexum mellett áll, amelyet a pécsi önkormányzati vagyonkezelőtől vett meg Czéh-Tóth Márk, Tiborcz István pécsi barátja, egészen barátinak tűnő áron, még a Páva-féle városvezetés idején.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Palatinus megvásárlásáról (vagy tervezett eladásáról – frissítés 14.40) szóló hír már jó ideje ismert volt a Szabad Pécs előtt, de korábbi megkeresésünkre mind Czéh-Tóth Márk, mind a Palatinust üzemeltető Danubius részéről tagadták vagy nem erősítették meg a vásárlás szándékát. A pletyka egyébként arról is szólt, hogy Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő is érdeklődhet a szálloda iránt. Őt külön nem kerestük. (OK, ez a pletkya kb. egy éves volt.)

FRISSÍTÉS 13.35

A Szabad Pécs nem hivatalos információi szerint a szállodát 400-600 millió forint közti összegért adhatták el, ami döbbenetesen alacsony árnak tűnik. Ugyanakkor a felújításra nyilvánvalóan alsó hangon is több millárd forint kellene, azaz nagy üzleti befektetlést igényel, és egyfajta elkötelezettséget Pécs iránt. Lapunk értesülései szerint ugyanis a pécsi Danubius-hotel volt a nemzetközi szállodalánc legrosszabbul teljesítő hotele (aka. leggyengébb láncszeme) a világon. Annyi szerencséjük azonban éppen lehet a befektetőknek, hogy a kormány a Kisfaludy szálláshelyfejlesztési program keretében segítheti „picit” akár ezt a fejlesztést is a jövőben.

FRISSÍTÉS 14.20 – A Nádor és a mélygarázs is a csomag része lehetett

Nem is kell ahhoz a pécsi szállodai viszonyok nagy ismerőjének, csupán a baranyai megyeszékhely közéleti híreit nagyjából követni, hogy tudja valaki, hogy az egykori legendás, de több tíz éve nem üzemelő pécsi Nádor Szálloda is a Palatinus Hotelt működtető Danubius cégcsoport kezében van. Avagy volt. Ugyanis egyértelműnek tűnt már elsőre is, hogy valószínűleg a majndem szerves egysében lévő másik házat is eladhatták a csomag részeként, és a jelenleg is üzemelő pécsi belvárosi mélygarázst is. Ez utóbbi azért is nagyon fontos része lehetett a vásárlásnak, mert a Szabad Pécs nem hivatalos információi szerint az Aranyhajó fejlesztésének egyik rákfenéje éppen a meg nem oldott parkolási helyzet volt, ezzel azonban annak is megoldódna a problémája, ugyanis a mélygarázs déli részéről be lehet jutni az Aranyhajó Fogadó belső udvarába.

Ráadásul információink szerint lehettek olyan elképzelések is, amely a Pécs sétálóutcjána (Király utca, 13-as szám) lévő, évtizedek óta üresen álló volt Fegyveres Erők Klubja északi területének megszerzésében is gondolkodhattak Czéh-Tóthék a parkolási gondok megoldására. Ugyanakkor a még mindig állami tulajdonban lévő ingatlan megszerzésére reálisan az egyetemnek és vagy a városnak van esélye, és a jó fideszes kapcsolatairól is ismert fiatal pécsi üzletember nem biztos, hogy az első lenne, akivel ilyen üzletet kötne az új pécsi vezetés. Arról nem beszélve, hogy józan megfontolás esetén az, aki esetleg megszerzi majd a FEK-et, nem kívánja majd az északi gazdasági bejáratnak szolgáló területet és behajtót kiadbi vagy értékesíteni. Úgy tudjuk, hogy ezt a területet a korábban volt fideszes városházi képviselőként is dolgozó, majd Páva alatt különféle felelős pozíciókat megkapó Schneider János autókereskedő családi érdekeltségébe tartozó – pályázati pénzek segítségével kialakított – Mária utcai Adele Hotel működtetőit is érdekelhette volna. Meglátjuk, mi lesz a tömbbel és a hétsó parkolóval. Az azonban egészen biztos, hogy – nem szólva itt a tulajdonosi viszonyokról – akár az Aranyhajó Fogadó, akár a Palatinus Hotel, akár a FEK felújítása és értelmes módon való működtetése Pécsnek (is) kedvező lenne, hiszen egy szégyenfolt eltűnne a városból, és két jelenleg egyre inkább vállalhatatlan formában lévő épület is beléphetne a 21. századba. Ráadásul Czéh-Tóthék, mint megírtuk, megszerezték az Aranyhajó aljában lévő két, jó ideje szintén nem üzemelő vendéglátó egység tulajdonjogát is.

Az viszont, még ha tényleg az értékesítési csomag része is volt, hogy a Nádort is megnyitnák az új tulajdonosok, illetve most ezzel számolnának, biztos, hogy kizárt. Rövid és középtávon mindenképpen annak tűnik.

Frissítés 14.30 – Megveheti valaki a Pátriát is, Czéh-Tóthék pedig talán tényleg kapnak turisztikai támogatást

A Szabad Pécs szerzett további két nem hivatalos értesülést is. Az egyik szerint a Magyar Turisztikai Ügynökségnél akár már meg is születhetett az a döntés, de legalábbis lehet ilyen jellegű döntés előkészítés alatt, hogy valóban támogatják a pécsi Palatinus Szálloda felújítását. A Szabad Pécs értesülései szerint 5 milliárd forint felújítási támogatást is kaphatnak Czéh-Tóthék.

Sőt, úgy tudjuk a Danubius korábbi másik szállodája, a jelenleg a Magyar Posta kezében lévő, és a postához tartozó Diófa Alap által értékesíteni kívánt, a pécsi történlemi város határán, de még a falon belül lévő Hotel Pátria is vevőre találhat. Úgy tudjuk, hogy már több, köztük egy félmilliárd forintos vételi ajánlat is érkezett a szintén évek óta nem működő szállodára.

FRISSÍTÉS 20.15h – Valószínűleg be kell zárni majd a Palatinust

Iparági forrásaink szerint nagyon nehezen képzelhető el az, hogy a Palatinus majdani felújítása megoldható lesz a teljes ház bezárása nélkül. A régi szecessziós stílusban épüllt házban ugyanis, amellett, hogy voltak különböző felújítások, az idők során, különböző időszakokban és részeket érintően, gyakorlatilag mára a teljes felújíásra és a ház egyes részeinek újragondolására is szükség lehet, ebbe a nagy munkába belelértve a teljes gépészeti felújítást is. Kérdésünkre az a válasz érkezett, hogy alsó hangon 3 milliárd forint lehet a Palatinus mai kornak megfelelő működtetésű szállodává való átépítése. Arra pedig, hogy ha mégis bezárják a házat, az mennyi időt vehet majd igénybe, azt az információt kaptuk, hogy az 1-1,5 év szünettel szinte biztosan számolni kell ebben az esetben.

A Palatinus „láthatatlan” tetőterasza a belváros felett (fotók: Babos Attila) frissítés, 20.35

A sajtóközlemény, szó szerint

A Danubius Zrt. megállapodást kötött a Hotel Palatinus Kft. és HotelKer Szállodaüzemeltető Kft. társaságokkal a pécsi Palatinus Hotel eladásáról. A vevők továbbra is szállodaként fogják üzemeltetni a Palatinust, az épület tervezett felújításával annak régi fényét kívánják visszaállítani, a szálloda munkavállalóit pedig átveszik. 

A Danubius Zrt. elfogadta a pécsi vevők által benyújtott vételi ajánlatot a Palatinus Hotel megvásárlására. A Pécs szívében álló, több mint 100 éves, szecessziós stílusban épült Palatinus Hotel komoly rekonstrukciót igényel. 

„A vezetőségünk látva, hogy a vevők szándéka középtávon az épület felújítása és hosszútávú üzemeltetése, úgy gondoljuk, hogy az új tulajdonosok lehetővé tudják tenni, hogy a Palatinus Hotel ismét méltó fényében tündökölhessen és fogadhassa a Pécs városába érkező turistákat. Nagyon fontos volt számunkra, hogy az új tulajdonos tovább működteti a szállodát, és a hotel jelenlegi teljes személyzetét folyamatos munkaviszonnyal tovább foglalkoztatja. Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk a Palatinus Hotel minden munkatársának, akivel az elmúlt években együtt dolgozhattunk ebben a Pécs szívében álló csodálatos szállodában” – mondta el Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója.

Dr. Czéh-Tóth Márk, a vevő társaságok képviselője fentiekhez hozzátette, hogy a befektetési döntés meghozatala során fontos szempont volt egy meglévő helyi érték megóvásának és megújításának lehetősége. „Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Palatinus nemcsak Pécs, hanem a régió egyik legnagyobb múltú és presztízsű szállodája, a megyeszékhely történelmi belvárosának ikonikus épülete. A szálloda folyamatos fejlesztésével és tervezett felújításával új tereket szeretnénk megnyitni a helyi kulturális és turisztikai élet számára, hozzájárulva ezáltal a város és a régió turizmusának fejlődéséhez is. Hisszük, hogy Pécs és térsége – ideértve különösen a Mohács-Villány-Siklós-Harkány-Orfű tengely kincseit – még sok lehetőséget rejt magában mind a belföldi, mind az idelátogató külföldi vendégek számára.

A szálloda üzemeltetését szerződés szerint az új tulajdonos 2020. április 29-én veszi át. A tulajdonosváltás nem érinti a jövőbeni foglalásokat, a Palatinus Hotel zavartalanul folytatja működését és várja vendégeit a tőle megszokott magas színvonalú szolgáltatásaival és vendégszeretetével.”

KategóriákMETÁL