Nem lőtték ki a pécsi állatkert hím oroszlánját, habár ilyen pletyka is elterjedt a városban. Az viszont biztos, hogy nem kis ribilliót okozott az a szeptemberi eset, amikor az állatok királya pár lépést megtett egy ?látogatóktól elzárt területen?.

A cikk a hirdetés után folytatódikHogy pontosan hol lehet ez a helyszín, ?a látogatóktól elzárt terület?, ahol lépett párat ?kíváncsiságból? az oroszlán, nem tudni, csak találgatni lehet. A Szabad Pécs több mint egy hete küldte el ezzel kapcsolatos kérdéseit a pécsi önkormányzatnak és a pécsi állatkert igazgatójának, de máig nem kaptunk választ rá. Azt szerettük volna, ha megmutatják, hol van, melyik az a ?látogatóktól elzárt terület?, ahová kiszökött a hatalmas hím oroszlán.

Az oroszlánszökést egyébként a város és a zoo vezetése eddig titkolta, az RTL Híradó hozta az esetet nyilvánosságra. (Szinte kizárt, hogy egy ilyen esetet később a zoo igazgatójának nem kellett jelentnie a városháza felé, így nagyon kicsi az esélye, hogy legalább alpolgármesteri szinten ne tudtak volna róla.)

Az RTL riportere rejtett kamerás felvételeket is készített a zoo-ban. A Szabad Pécs megtudta, hogy a zoo vezetése emiatt, tehát az engedély nélküli rejtett kamerás felvételek miatt letiltotta azóta az RTL-t az állatkertben való hivatalos bejelentett forgatásról is. Így például az új fókáról sem forgattak már, pedig az ország legnézettebb, stabilan egymilliós nézőszámot produkáló híradójában az új fóka és párja bemutatása milliós értékű ingyenreklám lett volna a pécsi zoo-nak. Megjegyezzük: rejtett kamerával forgatni egy közérdeklődésre számot tartó ügyben, amitől azt lehet várni, hogy úgy  dokumentálható lesz egy kamera előtt ki nem mondott eset, az semmiképpen sem bűncselekmény.

 

 

Mint az az RTL oroszlános riportjában elhangzott, egyik nézőjük értesítette az esetről a tévét. Igaz, ő azt is feltételezte, hogy a hím oroszlánt kilőtték. Ez utóbbiról azonban kiderült, a feltételezésnek nem volt alapja.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy az RTL-t arról tájékoztatták, szeptember 25-én történt az oroszlánszökés. Állítólag a látogatók azt vették észre, hogy sok gondozó rohan az oroszlánok kifutója felé, közben szóltak a látogatóknak, hogy  azonnal menjenek a főépületbe. A legtöbb látogatót oda terelték össze, de konkrét információt nem kaptak arról, hogy valójában mi történt, miért is kell ott lenniük. Nagyjából húsz percet töltöttek el így, amikor ismét mindenki oda mehetett ahová akart. Később elterjedt, hogy egy gondozó hibázott az etetésnél, nyitva maradt a kifutó zsilipje.

Az éves szinten több tíz millió forint közpénzből kitömött helyi kormánybarát és városvezetéshez a legalapvetőbb szakmai szempontokat félretéve is lojális, avagy valamiképpen kötődő újságok azt követően írtak az oroszlán-szökésről, hogy a hír megjelent az RTL Híradóban. De ők már – csakúgy mint a város és a zoo vezetése – egyfajta sikerként értékelték a történteket. Azt domborították ki, hogy élesben vizsgázott biztonságból kitűnőre a zoo.

A Szabad Pécsnek tehát több mint egy hét alatt sem válaszoltak a legfinomabb kifejezéssel élve is közérdeklődésre számot tartó feltett kérdésre. Ezért a héten, az új fóka bemutatásakor személyesen kérdeztük meg Siptár Dávidot, a zoo fiatal igazgatóját, hogy mi is történt pontosan, hová szökött ki az oroszlán, és kértük azt a sajtótájékoztatót követően, hogy mutassa meg a területet.

Siptár azonban némileg idegesen azt mondta, hogy ez már egy lezárt ügy, nem kívánnak kommunikálni többet róla mint amit eddig mondtak. (Ezek szerint azt, hogy jól vizsgázott a zoo, maradéktalanul betartották a biztonsági protokollt, s hogy a hibát elkövető munkatársat elbocsátották.)

Az 1988-ban született, geográfus végzettségű Siptár Dávid elődjét nem a farkas szökése majd kilövése miatt váltották le (hivatalosan semmiképpen sem), hanem mert állítólag olyan emberre volt szükség, aki pr és marketing szempontból is megfelelő, vagyis egyebek mellett például jól kommunikál a sajtóval. (Habár a bamán a korábbi cikkeknél már nem jelzik a szerző nevét, e cikk újságírója készített interjút a frissen kinevezett Siptár Dáviddal az akkor már néhány napja hivatalosan is Mészáros Lőrinc kezében lévő Dunántúli Naplóban, ahol az egyik kérdés éppen erre a városházi indoklásra emlékeztette.) Mindenesetre ennek ellenére ebben az ügyben sem tőle, sem a városvezetés bármely tagjától arra nem kaptunk választ, hol és hová szökött ki az oroszlán.  

 

Mi azonban most, az alábbi videónkon megmutatjuk azt a helyet, ahová a legnagyobb valószínűséggel kiszökhetett az oroszlán. Szinte biztos, hogy itt tett meg néhány lépést, hiszen az etetés, úgy tudjuk, a kifutó ezen a részén történik. Mindenesetre gyakorlatilag még egy helyszín van, ahová kiszökhetett az oroszlán, a kifutó szemközti, nyugati felében, ott is a “látogatók elől elzárt terület” felirat olvasható, s lényegében az is egy, az alábbihoz hasonló biztonságú terület.

 

 

 

Amint a videón is látható, egy olyan részre szabadulhatott ki az oroszlán, ahová, ha kijut, látszólag egy laza kötélkerítésen kívül semmi sem gátolja az útját, így azt sem, hogy a látogatók közé ugorjon. Márpedig,ha a feltételezésünk helyes, és nem csal a szemünk sem, akkor egyáltalán nem tűnik túlzásnak azt mondani, hogy isteni szerencse, hogy nem történt nagyon súlyos, akár több ember életét követelő tragédia.

És, ha így nézzük, akkor tényleg hálával tartozunk a biztonsági protokollnak és az azt kidolgozó fiatal igazgatónak, illetve minden, az eset idejé az állatkertben szolgálatot teljesítő munkatársnak, hogy az oroszlánt végül vissza tudták terelni a ketrecébe.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL