Néhány nap alatt teljes mértékben megváltozott a magyar határhoz közel fekvő, szecessziós Szabadka központja, a város jelképének számító zöld Zsolnay-szökőkutat ugyanis elbontották, hogy a helyére a következő fél évben egy modern szökőkutat emelhessenek, jelentette szombaton este az MTI belgrádi tudósítója, Markovics Annamária.

A cikk a hirdetés után folytatódikAmint arra az MTI tudósítása is felhívja a figyelmet, a szabadkai Zsolnay-szökőkút tervei már a 19. század végén elkészültek, az elképzelés ugyanis az volt, hogy a zöld kerámiából készült szökőkút egészítené ki a város főterét a szecessziós városháza mellett.

A városházát 1908 és 1912 között építették meg, Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek tervei alapján. A szökőkút azonban az első világháború kitörése miatt nem készült el, a múlt század harmincas éveiben azonban a fennmaradt tervek alapján a pécsi Zsolnay-gyár legyártotta, és Szabadkának ajándékozta az elemeket. A vajdasági fontana konkrét megépítésére azonban “a történelmi viharok miatt” további fél évszázadot kellett várni, a szökőkutat csak 1985-ben adták át.

A szökőkút sorsa azonban aztán, a következő harmincöt évben sem alakult túl jól, emlékeztett az MTI. Nem hozzáértő karbantartók savas tisztítószerekkel igyekeztek megtisztítani a kerámiát a vízkőtől, amitől a zománcréteg lekopott, a lapok elveszítették fényüket, később pedig a szökőkút körüli lépcsős tér járólapjait törték össze, állítólag az itt gyakorló helyi gördeszkások tehettek erről nagyrészt. A vége mindenesetre az lett, hogy 2011-ben elzárták a vizet, bedeszkázták a kutat, mert a városrendezési intézet véleménye szerint a régi csövek megrongálódtak, és a víz elöntötte a környező épületek pincéit.

A pécsi Zsolnay-gyár szakértői szerint akkor még fel lehetett volna újítani a szökőkutat, erre azonban már nem került sor. 

Az MTI idézi Horvát Tímeát, Szabadka alpolgármesterét, aki a szabadkai Pannon RTV-nek nyilatkozta azt még a szökőkút elbontásának a kezdetekor, hogy a kútból megmentett Zsolnay-elemekből, valahol másutt, de Szabadka központjában kialakítanak egy műemléket, amely emlékeztetni fogja a szabadkaiakat a zöld szökőkútra.

KategóriákPOP