És az Állapotfelmérés című tárlat március 22-ig még látogatható. Zsolnay-negyedben lévő m21 galériában, Pinczehelyi Sándor kezdeményezésére 124 pécsi és baranyai művész munkáját láthatjuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzért van igen kevés esély arra, hogy bárhol másutt Magyarországon ilyen legyen (de még a világon sem túl sok helyen), mert Budapesten vagy egy hasonló milliós nagyvárosban az ilyesmi kivitelezhetetlen, más vidéki városban pedig talán ilyen szintű és méretű összefogás nem lehetséges. Ráadásul a kiállító művészek közt nagyon sokan vannak, akik önálló kiállítás jogán is a világ számos pontján bemutatkozhatnának.

Mint az a ZSÖK honlapján, illetve a Pécsi Galériák oldalán, a tárlat ajánlójában is olvasható, Pécs és Baranya arról is ismert, hogy sok művész él és élt itt, és volt egy olyan kiemelkedő képzőművészeti generáció, amely elsősorban a ’70-es és a’80-as években tűnt fel, és olyan pezsgő szellemi életet hozott, amely miatt Pécs a magyar művészeti közélet egyik középpontja lett.

Videónkat a kiállításról Rajnai Richárd készítette.

A tárlat célja, hogy bemutassa Pécs és Baranya alkotóit, a közönség és a szakma számára is dokumentálja mindazokat, akik itt képzőművészként tevékenykednek.

Az Állapotfelmérésen kiállító művészek mindegyike valamilyen művészeti oktatási intézményben oklevelet szerzett alkotó, vagy valamely művészeti szervezet tagja, rendszeres alkotómunkát végez, kiállításokon vesz részt, a pécsi vizuális élet alakítója.

A kiállítás létrehozásának ötlete Pinczehelyi Sándortól származik, aki a tárlat szervezését még a múlt év elején kezdte. A meghívott 150 művész közül végül 124  alkotó műve lesz látható a kiállításon, köztük hét Munkácsy-díjas, négy Ferenczy Noémi-díjas művész, két Érdemes Művész és egy Kiváló Művész, valamint huszonnégy DLA fokozattal rendelkező alkotó, ötvenkilenc nő és hatvanöt férfi.

A tárlathoz katalógus készül, amely az alapvető életrajzi adatokon kívül tartalmazza a művészek portréfotóit és egy alkotásuk reprodukcióját.

KategóriákJAZZ