Volt magyar érdekeltje az idei, sorban a 94. Oscar-díjátadónak. És nemrég Sipos Zsuzsanna át is vehette a megérdemelt aranyszobrot, az elmúlt filmes évad egyik kasszasikerében, a Magyarországon (is) forgatott Dűnében végzett munkájáért.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legjobb látvány és produkciós tervezés kategóriában jelölték és díjazták a magyar tervezőt, aki a film berendezője (pontosabban a berendező csapatának vezetője) volt. Nem egyedül, hanem a Dűne látványtervezője, Patrice Vermette oldalán vehette át a díjat, mindketten megkapták a szobrot.

Sipos Zsuzsanna magyarul is köszönetet mondott az elismerésért, egészen pontosan a rövid köszönőbeszéde végén, amikor azt mondta, “Köszönöm, Thank you”.

Sipos Zsuzsanna korábban berendezője volt az ugyancsak nagyrészt Magyarországon forgatott Szárnyas fejvadász 2049 című filmnek is, amit a Dűnéhez hasonlóan Denis Villeneuve rendezett.

Ezt az Oscar-díjat sem élőben adták át számos más díj mellett, a jelenleg (1.52) is zajló gálán “csak” egy-egy bejátszás volt a korábban kiosztott díjakról. A tíz Oscar-díjra jelölt, de a legjobb film díjára esélytelen Dűne ezzel megkapta negyedik Oscarját. Sokkal több díjban azonban már igazán nem reménykedhetnek.

Habár jelölték arra is, a legjobb film díját a siket halászcsaládról és egy szem halló, sőt gyönyörűen éneklő lányukról szóló CODA, avagy A kutya karmai közt című rendhagyó western kapja majd. Minden más nagy meglepetés lenne, ahogyan az is, ha nem a Murakami Haruki magyarul is megjelent novelláskötetének (Férfiak nő nélkül) első novellájára alapuló Drive me című japán művészfilm nyerné el a legjobb idegen nyelvű filmért járó aranyszobrot.

KategóriákJAZZ