Tizennyolc milliárd forint értékben szereztek be mobiltelefonokat, köztes cégek beiktatásával visszaigényelték az áfát, mindezt bűnszervezetben – véli a nyomozó hatóság.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Járásbíróság 2019. október 3-án elrendelte hat férfi letartóztatását különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének alapos gyanúja miatt egy hónapra – olvasható a Pécsi Törvényszék honlapján.

A nyomozás eddigi adatai szerint egy összehangoltan működő bűnszervezet 2017. és 2019. között közel 18 milliárd forint értékben szerzett be mobiltelefonokat külföldről a nemzetközi szabályok előírásainak megfelelő nettó áron, melyek egy baranyai kft-hez kerültek. A beszerzés nem a kft nevében történt, hanem erre, az adófizetési kötelezettség jogosulatlan kijátszása céljából úgynevezett köztes cégeket használtak fel. A bűnszervezet az állami adóhatóság megtévesztésével, valótlan nyilatkozatok megtételével, rendszeres haszonszerzésre törekedve, az áfa jogosulatlan visszaigénylésével összesen 3.878.976.469 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A letartóztatott gyanúsítottak az érintett cégeknek részben ügyvezetői, részben alkalmazottai. A cselekményeket három gyanúsított társtettesként, hárman bűnsegédként követték el a gyanú szerint.

A bíróság szerint tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének, a büntetőeljárásban résztvevő más személyek befolyásolásával, bizonyítási eszközök illetve elektronikus adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével megnehezítenék a bizonyítást, vagy annak meghiúsítására törekednének.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, valamennyi gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, így a bíróság határozata nem végleges.

Illusztráció: Pixabay.com

Címkék:
KategóriákMETÁL