Egyértelmű célja az új pécsi városvezetésnek, hogy kifizesse az előző, fideszes pécsi városvezetés miatt a nyakán maradt tetemes, 8,5 milliárd forintos adósságot, de ehhez részletfizetést szeretnének elérni, csakhogy a kormány részéről egyelőre még nem érkezett válasz a megkeresésükre, így még nem ültek le tárgyalni az adósságról. Ettől függetlenül a háttérben lehetséges, hogy már egyezetetnek, a MÁK képviselői ugyanis már tájékoztatták a Pénzügyminisztériumot.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz elviekben az idei év végig, azaz 2020. december 31-éig  kell visszafizetnie a pécsi önkormányzatnak 8,5 milliárd forintot. A cél persze az, amint arról Péterffy Attila korábban is beszélt, hogy ezt a visszafizetési kötelezettséget ki tudják nyújtani. Ehhez persze tárgyalni kell a kormánnyal és a pénzügyminiszterrel is várhatóan.

Csakhogy, mint az a múlt heti, februári pécsi közgyűlési ülésen kiderült, Varga Mihály egyelőre nem válaszolt Pécs független polgármesterének a levelére. Ezt Péterffy Attila mondta el a februári, azaz a múlt heti pécsi közgyűlési ülésen. (Közgyűlési beszámolónkban leírtuk, hogy egyes témákkal külön, részletesen fogunk a későbbiekben foglalkozni.) 

A megkeresés éppen a kialakult, egészen pontosan az előző, fideszes városvezetéstől megörökölt helyzet rendezését célozta. Azt, hogy az elviekben ez év végéig visszafizetendő, 2017 végén megkapott rendkívüli kormányzati támogatásból (kamatmentes kölcsönből, tulajdonképpen) még visszalévő 8,5 milliárd forintot hogyan is szeretné rendezni Pécs.

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A.

Orbán Viktorék sohasem vetemednének A.R.R.A. – Coub – The Biggest Video Meme Platform by Attila Babos

“Magyarország kormánya egy korrekt viszonyt alakított ki minden önkormányzattal, és ez így lesz a jövőben is, NINCS JELENTŐSÉGE, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATNAK MILYEN PÁRTSZÍNE VAN”.

Orbán Viktor a Hír Televíziónak, 2019. október 16-án

Nem cél a nem-fizetés, az adósságot rendezni szeretnék

Mert mint Péterffy Attila is mondta, a cél nem az, hogy ne kelljen visszafizetni az adósságot, Pécs határozott célja a megörökölt adósság rendezése, kifizetése, csupán halasztást és részletekben való kifizetést szeretnének.

Sőt, a múlt keddi közgyűlésen az is elhangzott a Fidesz-közeli, és a múlt ősszel a Fidesz-KDNP-vel választási szövetségben indult ÖPE vezetője, Kővári Jánostól, hogy szerinte sem lehet visszafizetni az adósságot az idén.

Mindez az önkormányzat saját bevételéről és az adósságot keletkeztető ügyletből eredő, a következő három évről szóló fizetési kötelezettségről való napirend vitájában hangzott el.

Kővári János komoly, aggódó arccal fogalmazta meg kétségeit. Egyrészt aggódott, hogy nem túl optimista-e az a terv, hogy jövőre majdnem 15 milliárdos  helyi adóbevétellel kalkulálnak Péterffyék. Másrészt viszont ahhoz képest szerinte nem túl nagy növekedést tervezett be a város 2022-2023-ra, hogy az azelőtt egy héttel tartott rendkívüli közgyűlésen a pécsi polgármester milyen optimistán nyilatkozott a jövőről.

Kővári azért hozta fel a 8,5 milliárdos kormányzati adósságot (kamatmentes állami támogatást), mert nem látta a 2021-2023-as kalkulációban.

Péterffy Attila lényegében erre azt mondta, hogy most reálisan a jövő évre tudnak tervezni. Itt azonban egy három éves, úgynevezett gördülő tervet szavaznak meg, de annak második két évére már óvatosabban kell tervezniük, pont azért, mert 2022-re nem látnak úgy előre, mint 2021-re.

Most még csak idén írhatják be a 8,5 milliárdos “kiadást”

Az adósságra vonatkozóan dr. Deákné dr. Papp Krisztina pénzügyi főosztályvezető válaszolt az ülésen. A válasz alapján a helyzet egyszerű: a 8,5 milliárd forint visszafizetésének az idei számok közt kell szerepelnie, hiszen a korábban aláírt megállapodás szerint ezt vissza kell fizetni év végéig. Márpedig addig, ameddig nincs más hivatalos verzió, magyarán nem állapodnak meg, addig nem kalkulálhatnak más számokkal az idénre vonatkozóan.

Kővári János itt említette meg, hogy Péterffy Attila arról beszélt korábban, hogy a 8,5 milliárd forintot év végig lehetetlen lesz visszafizetni, amivel amúgy ő is egyetért.  Szerinte azonban éppen ezért kellett volna szerepelnie a következő három évről (2021-2023) szóló előterjesztésben a 8,5 milliárdos összegnek.

Ha idén kell visszafizetni, annak lesznek következményei

Péterffy Attila viszont azt mondta, hogy semmi sem lehetetlen, a 8,5 milliárd forint visszafizetése sem, még az idén sem. Ugyanakkor, ha az idén vissza kell fizetnie Pécsnek a 8,5 milliárdot, nem lehet megállapodásra jutni, akkor annak lesznek következményei.

A pécsi polgármester arra is emlékeztette Kővárit, hogy  arról beszélt, kidolgoznak két verziót, egyet az eredeti szerződésnek megfelelően, egyet pedig azon tervükre alapozva, hogy az adósságot sikerül átütemeztetniük a kormánnyal. A pécsiek elképzelése szerint három év alatt tudnák kifizetni a 8,5 milliárdot.

Kiemelten fontos az idei év

Péterffy Attila szerint az idei év dönti el Pécs következő 3-4 évét, ezért a 2023-ig szóló tervet ezzel az alapállással is kell értékelni.

Berényi Zoltán, az ÖPE másik képviselője erre mondta azt, hogy ezt ő érti, és meg is érti, de szerinte az előterjesztésben be kellett volna mutatniuk Péterffyéknek mindkét változatot. Majd megkérdezte, hogy tárgyaltak-e már a kormánnyal.

Péterffy Attila ekkor mondta el azt, hogy nem történt még tárgyalás, várja még Varga Mihály pénzügyminiszter válaszát az elküldött levelére. Annyit tud, hogy a Magyar Államkincstár szakemberei egyeztettek már Pécs költségvetéséről a Pénzügyminisztériummal.

Vagyis akár még lehetséges az is, hogy minden a lehető legjobb úton halad a háttérben, hiszen a MÁK képviselői már tájékoztatták a Pénzügyminisztériumot a pécsi helyzetről. A végleges költségvetést pedig márciusban kell elfogadni. Sőt, akár később is lehet azt korrigálni. És, ha még abból is indulunk ki, amit Orbán Viktor mondott az önkormányzatokról a választást követően, akkor meg aztán nyilván nincs miért aggódnia emiatt a pécsieknek.

KategóriákMETÁL