Az Index derítette ki, hogy a koronavírus elleni védekezési tanácsokat soroló, ugyanakkor számos igen problémás és félrevezető állítást is tartalmazó, vírusként terjedő lánclevelet nem egy olasz orvos írta (ahogyan azt sejteni lehetett azonnal), hanem a budapesti főgyógyszerész. Aki azonban nem csupán elismerte a szerzőségét, hanem fenn is tartotta az állításait.

A cikk a hirdetés után folytatódikHetényi László, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara budapesti elnöke írta azt a hoax módjára, szinte vírusként terjedő “olasz orvos” aláírással, álnéven jegyzett, a Facebookon keringő levelet, amelyben egy csomó igencsak kétesnek tűnő megállapítás és tanács szerepel, és amelyet valószínűleg az ön több ismerőse is megosztott már. A Facebookon keringő magyar nyelvű levélről azt állítják, akik körbeküldték, hogy magyarra lefordított olasz levél.

Merthogy Hetényi írta az eredeti magyar szöveget, de azt is állította, hogy mindezidáig nem tudott a Facebookon terjedő lánclevélről. Vagyis a hoax elindítása, és az olaszra fordítás is másnak a műve.

Hetényi László ugyanakkor elismerte az Indexnek, hogy ő írta a levelet, és küldték ki azt budapesti gyógyszertáraknak, sőt azt is mondta, hogy fenntartja az abban foglaltakat, mert azokat több évtizedes tapasztalatait is figyelembe véve fogalmazta meg.

Az iNdex újságírója azt írta, hogy rákérdezett a Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti elnökénél több, a levélben foglalt állításra is, de Hetényi egyet sem tudott bizonyítani, és egyetlen forrást sem tudott megjelölni.

Azt viszont elmondta, egy kollégája, aki szintén gyógyszerész nézte át a kiküldés előtt a szöveget, mielőtt kiküldték volna az összes budapesti patikának.

Az Index is megjegyzi, amit mi is tanúsíthatunk, hogy a levelet nem csakl magánszemélyek, de számos szervezet és orvosok is osztják a Facebookon.

Az Index felsorolta, hogy mik azok, a levélben foglalt állítások, amelyek tényszerűen hamisak, logikailag sem állják meg a helyüket, illetve szerintük (is) légből kapott, minden bizonyíték nélküli kitalációk.

  • Ha folyik az orra, és feljön a váladék megfázáskor, akkor nem koronavírusa van.
  • A jelenlegi Wuhan-i vírus nem áll ellent a magasabb hőmérsékletnek. Ezért sok meleg teát igyunk és menjünk napfényre.
  • Viszonylag nagy méretű vírus (400-500 nm átmérőjű), ezért bármilyen arcmaszk ki tudja szűrni.
  • Ha valaki előttünk tüsszenti el magát, akkor a vírusok kb. 3 méter távolságra fognak a földre esni (kb. 10 lépésnyire), csak utána nem szállnak már a levegőben.
  • Textilen 6-12 órát marad életképes a vírus.
  • A téli ruházatot, amit nem szoktunk naponta kimosni, elég napfényre tenni, hogy elpusztuljon a vírus rajta.
  • Elsősorban a torkot támadja meg, a torok szárazságát okozza, ami 3-4 napig tart.
Címkék:
KategóriákMETÁL