Ha valakik értenek ahhoz, hogy hogyan kell kérdezni, és egy kérdés mikor és mitől problémás, vagy akár egyenesen káros, akkor a pszichológusok biztosan ilyen emberek. Mintegy kétszázan írták alá egy ma közreadott nyílt levelet, amellyel kifejezték tiltakozásukat az Orbán Viktor által vezetett kormány újabb nemzeti konzultációja, és a beígért kérdések miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA legújabb nemzeti konzultációval kapcsolatban fogalmazta meg félelmeit a nyílt levelet aláíró mintegy kétszáz pszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és szociálpszichológus. A tiltakozó levél EZEN az oldalon olvasható, mi azonban az Indexről értesültünk róla.

A szakemberek véleménye az ugyanis, hogy a korábbi konzultációk során már megszokott módon, gyakorlatilag irányítva feltett kérdések társadalmilag kifejezetten károsak lehetnek.

Mint írták, a miniszterelnök nemrég egy, a Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint nem titkolta, hogy többek között nevesíteni kívánja az új konzultációban a gyöngyöspatai roma diákok szegregációjával kapcsolatos bírósági kártalanítás kérdését.

A szakmai meggyőződésük viszont az, hogy amennyiben ez a kérdés valóban megjelenik a nemzeti konzultációban, az súlyos társadalmi károkat fog okozni, hiszen alkalmas arra, hogy konfliktusokat generáljon, meglévő feszültségeket felszínre hozzon, amelyek akár erőszakos formát is ölthetnek, sőt akár gyűlölet-bűncselekményekhez is vezethetnek, és legitimálhatják az intézményes megkülönböztetés gyakorlatát. Mindez pedig szerintük “hosszú távra ellehetetlenítheti a roma és nem roma magyarok békés együttélését és létező problémák valós és hatékony megoldását”. 

Az is e levélben áll, hogy a nemzeti konzultációt a kormány 2011 óta használja arra, hogy közvetlen, de informális felhatalmazást kapjon Magyarország állampolgáraitól különféle politikai intézkedéseihez. A nemzeti konzultációk ezért olyan kérdéseket tartalmaznak, melyek a kormány politikájának aktuális irányát tükrözik, és világosan megfogalmazzák azt is, hogy adott kérdésről milyen véleményt tart a kormány helyesnek.

A most tervezett nemzeti konzultáció viszont éppen azért tekinthető rendkívül veszélyesnek, mert a pszichológiai kutatások csaknem évszázados tapasztalatai egyöntetűen azt mutatják, hogy az ilyen jellegű kommunikáció támogatja az előítéletességet és a diszkriminációt.

Ennek következtében megengedett, elfogadott vagy akár bátorított is lehet egyes csoportok, különösképpen pedig a nemzeti konzultációban megnevezett romák megkülönböztetése. Ilyen kérdéseket hivatalos, a kormány által írt levélben olvasva egyes emberek és az intézmények feljogosítva érezhetik magukat a diszkriminációra. Ráadásul a nemzeti konzultáció éppenséggel egy szegregáló intézmény gyakorlatát erősíti meg a kérdésfeltevésével – azt ugyanis Orbánék az elmúlt hetekben teljesen egyértelművé tették már, hogy mi ebben az ügyben az álláspontjuk.

A korábbi konzultációk hivatalosan közölt eredményei (az egyikből néhány adat és kérdés olvasható a képen) nagyon jól mutatják, mennyire is lehet irányítottként beszélni a konzultációs kérdésekről
KategóriákMETÁL