Egy rendkívül modern digitális röntgenkészülék állhatott munkába a közelmúltban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. A csütörtök délután bemutatott műszer a korábbiaknál pontosabb, jobb minőségű felvételeket készít, csökkentett sugárdózissal működik, és rövidebb idő alatt elkészül egy felvétellel. A napi ellátott betegszám így nőni, a röntgen-vizsgálatra való várakozási idő pedig csökkenni fog.

A cikk a hirdetés után folytatódik931 millió forint pályázati támogatást nyert el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a tervezett, és a pályázatban is bemutatott gazdaságilag hatékony, fenntartható struktúra-átalakításhoz, illetve e terv részeként megvalósuló infrastruktúra-fejlesztésekre. Ebből a majdnem egymilliárdos forrásból szereztek be a PTE KK Urológiai Klinikáján egy korszerű, minden igényt kielégítő digitális röntgen berendezést. Azon túl teljes körű felújításon esett át a vizsgálóhelyiség és a kezelőrészleg is – a beruházás összes költsége 85 millió forint volt.

A pályázatot, amelyen a PTE KK megnyerte a majdnem egymilliárd forintos támogatást, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tette közzé, a fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására, olvasható a csütörtök délutáni (a járóbetegellátás utánra időzített) sajtótájékoztató után kiadott egyetemi közleményben.

A sajtótájékoztatón dr. Szántó Árpád, a pécsi Urológiai Klinika igazgatója a beruházás kapcsán beszélt az új eszköz képminőségéről, gyorsaságáról, pontosságáról ls gyorsaságáról, valamint arról, hogy a rendkívül modern, digitális röntgen csökkentett sugárdózis alkalmazásával dolgozik a korábbi hasonló diagnosztikai eszközökhöz képest is.

Mint azt dr. Szántó Árpád elmondta, a napi rutin mellett a kórházi ellátáshoz kapcsolódó egyéb röntgen vizsgálatok elvégzése, illetve a digitális technika alkalmazásával a távleletezés is elérhetővé válik, így a frissen operált beteg nincs kitéve a más intézetbe való szállítás viszontagságainak, valamint a műtéti tervezés folyamatai is egyszerűsödnek.

Az urológiai klinikán a napi betegforgalom egy részét veseköves, görcsös panaszoktól szenvedő betegek teszik ki. És az új eszköz például egy vizelet elfolyási akadályt fenntartó kő kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal történő pontos diagnózisának felállításában, illetve a műtétes beavatkozások gyógyultságának ellenőrzésében is nagy előnyt jelent, ráadásul „házon belül”. Az új készülékkel éves szinten mintegy 2500-3000 beteget tudnak megvizsgálni.

Dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke hozzátette: „A fejlesztésnek köszönhetően Magyarországon az urológiai fekvőbeteg ellátó egységek között immár a pécsi klinika rendelkezik a legmodernebb radiológiai részleggel, amire joggal lehetünk büszkék. Ugyanakkor tudjuk, hogy önmagában az infrastrukturális háttér nem elegendő, legalább ilyen fontos, hogy a pécsi klinikán a megfelelő orvos-szakmai háttér és tudás is a rendelkezésére áll a betegeknek.”

KategóriákMETÁL