A Népszabi egykori szerkesztősége 2017 októbere óta minden évben ezen a napon, a nagy múltú lap bezárattatásának napján átadja a Népszabadaság-díjat. Idén a lap egykori újságírója, a Népszava főmunkatársa, Czene Gábor, illetve a politikai korrupciós ügyek feltárását évek óta végző független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos érdemelték ki az egykori népszabadságosok szavazati szerint a szakmai elismerést.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉppen hét éve záratták be az ország egyik legismertebb és legnagyobb múltú napilapját, a Népszabadságot. A lapot akkor már a Mediaworks adta ki, és azt villámcsapásszerűen zárták be, pontosabban záratták be. 2016. október 8-án, szombaton még megjelent az újság, a következő, azaz a 2016. október 10-i hétfői lapszám azonban már nem jelenhetett meg, sőt az utolsó megjelent lapszám napján, szombaton délelőtt lekapcsolták és egy időre elérhetetlenné is tették a lap internetes felüleletét a NOL.hu-t. Akkor még papíron egy osztrák üzletemberé volt a Mediaworks, később azonban kiderült, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a lapcsoport, ami most már a KESMA-nak is része. A Népszabadság bezárása után pedig, már a tulajdonosváltás bejelentését követően több szerkesztőt és kiadóvezetőt, illetve újságírót is eltávolítottak a Mediaworks által kiadott megyei napilapoktól.

A Népszabadság egykori újságírói és szerkesztői később szakmai díjat alapítottak, amit a napilap megszüntetésének évfordulóján adnak át 2017. október 8-a óta. A díjat azok kaphatják meg, akik tesznek a szólásszabadság védelmezéséért, elsősorban szerkesztőségeket tüntettek ki az elismeréssel, de 2019 óta külön újságírói díjat is átadnak.

Idén újságíróként a Népszabadság közössége Czene Gábornak ítélte oda az újságírói díjat. Czene Gábor a Népszabadság munkatársa volt, a lap megszüntetése után a Népszavánál helyezkedett el, jelenleg is annak főmunkatársa.

A Népszava beszámolója szerint a mai díjátadón Czene Gábort egykori munkatársa, Rab László méltatta többek között így fogalmazva: „Érzékien, de érzelmektől mentesen, tisztán, világosan ír arról, hogy miként, hogyan élnek a társadalom peremére szorult emberek, akiknek választások előtt mindig csak ígérgetni szoktak, utána viszont hagyják őket tovább nyomorogni és éhen halni”.

A Népszabadság Szólásszabadság-díjjal pedig a politikai korrupciós vagy koprrupció-gyanús eseteket feltáró független országgyűlési képviselőt, Hadházy Ákost tüntették ki.

KategóriákMETÁL