A függetlenként parlamentbe jutó Mellár Tamás szerint a kormánypárt azért próbálja ellehetetleníteni a Magyar Tudományos Akadémiát, mert a következő költségvetési ciklusban megnyíló kutatásokra szánt európai uniós forrásokat akarja majd megcsapolni.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Rossz üzenet ez a fiatal kutatóknak, a legjobbak el fognak menni, mert nincs perspektíva itthon” – mondta Mellár Tamás országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján. A képviselő úgy látja, hogy az 1970-80-as évek konszolidációja után a magyar akadémiai élet jól működött, aminek a szétrombolását célozza meg a kormány, és Fidesz leváltása után nehéz lesz az elvesző értékeket újraépíteni.

Az akadémikus és egyetemi oktató szerint az évi mindössze 27 milliárd forintos költségvetése kevésbé, de az intézeti vagyon (kb. 500 milliárd forint) már jobban érdekelheti a kormánypártot. Mellár azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy az EU-s pénzek felhasználása miatt próbálják most ellehetetleníteni az MTA-t, így megcsapolva a következő költségvetési ciklusban kutatásokra nyíló forrásokat.

Még egy fontos szempontot kiemelt keddi sajtótájékoztatóján: a Fidesz nem szereti az autonóm gondolkodókat, és az MTA átalakításával méginkább kordában tarthatja a kritikus hangokat.

Mellár, a Párbeszéd frakció nevében nyilatkozva elmondta, hogy költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek, mert kétségbe vonják, hogy Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter jogosan vett fel éveken keresztül havi 800 ezer forintos fizetést az MTA-SZTAKI-tól .

KategóriákMETÁL