Megírtuk, hogy Komlón azonnal élt/visszaélt/kénytelen volt élni a fideszes polgármester azzal a rendkívüli felhatalmazással és döntési jogkörrel, amellyel felruházta a településvezetőket a szerdai veszélyhelyzet kihirdetésével a kormány. Maga határozott testületi ülés megtartása nélkül egyes kérdésekről, például a zömében ellenzéki képviselőkből álló testület tagjai tiszteletdíjának a lenullázásáról is. Ferenczy Tamásék közleményt adtak ki a történtek után. Sőt, a Magyar Hang most azt írta ki, hogy a hasonló helyzetben lévő Szekszárdon egyszemélyes kormányzásba kezdett a polgármester. Közben a TASZ, a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet is kiadott egy közleményt az ilyen és ehhez hasonló helyzetekre vonatkozóan.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzekszárd abból a szempontból nagyon is hasonlít Komlóhoz, hogy kormánypárti polgármestere van, de ellenzéki többség van a testületben. Szekszárddal kapcsolatban kb. egy órája írt meg egy, a komlóihoz hasonló ügyet a Magyar Hang.

Alap kifejezését és a cikk címét idézve: egyszemélyes kormányzásba kezdett a polgármester Szekszárdon

Mint írták, Ács Rezső, Szekszárd kormánypárti polgármestere sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy országos veszélyhelyzet esetén a vonatkozó törvény alapján neki, polgármesterklént lehetősége van rá, hogy a bizottságok és a közgyűlés összehívása nélkül maga hozzon meg döntéseket. És ő most él is ezzel a jogával, és saját maga elfogadj és aláírja a város költségvetését (a Magyar Hang szerk. megjegyzése szerint azt a javaslatot, amit a polgármester dolgozott ki és a közgyűlési többséget adó Éljen Szekszárd frakció nem támogatott). Ezen kívül módosítja a szervezeti és működési szabályzatot, és visszaállítja a polgármesteri kabinetet, amelyre ebben a rendkívüli helyzetben nagy szüksége lesz, hogy háttérmunkájukkal segítsék őt. Végül pedig visszaveszi a város kezébe az önkormányzati lapot, a Szekszárdi Vasárnapot.

Szóval Szekszárdon is valami hasonló történt mint Komlón, csak sokkal keményebben vagy ha úgy tetszik, arrogánsabb módon volt bejelentve. Sőt, Polics József ma nyilatkozott is nekünk, amiben igazából némileg védekezett is a történtek miatt, azzal együtt is, hogy megvédte vagy próbálta megvédeni a döntését. Aminek a része volt a képviselők fizetésének a lenullázása.

A komlói ügy után ma, a testületben többségben lévő ellenzéki szövetség sem hagyta szó nélkül a történteket. Ferenczy Tamás volt polgármesterjelölt Facebook-oldalán olvastuk el az alábbi nyilatkozatot.

“Amit tegnap Polics József tett, az nem más, mint a demokrácia és a jogállamiság sárba tiprása és megcsúfolása. Teljesen világossá vált: ennyire értékeli a választók akaratát!

A Komló Összeköt Egyesület a megalakulása óta arra tett ígéretet, hogy megszünteti az egyszemélyes döntéshozatalt és helyette valódi önkormányzatiságot hoz létre. 

A kormány a napokban a koronavírus-járvány miatt veszélyhelyzetet hirdetett. Ilyen esetekben törvény mondja ki azt, hogy az önkormányzati-testületek hatáskörei a település polgármesterét illetik.

A polgármester ezzel visszaélve tegnap olyan döntést hozott, amellyel semmibe vette a demokráciát, az önkormányzatiságot és a választók akaratát. Aljas, cinikus módon visszaélt a járvány okozta vészhelyzettel. Ahelyett, hogy a rendkívüli eseményekre készítette volna föl városunkat, ahelyett, hogy a Komlóiak biztonsága érdekében cselekedett volna, ahelyett hogy a várost tájékoztatta volna arról, hogy mennyire készültek fel a vírusra a városi intézmények, lemondta a betervezett bizottsági- és testületi üléseket és egyszemélyben döntött a város költségvetéséről, eltörölte a médiáról meghozott döntést, valamint elvette a képviselők tiszteletdíját is, mondván a testületnek most úgysem kell dolgoznia, így fizetés sem jár a képviselőknek. 

A polgármester tegnapi tettei bizonyítják, hogy a hatalom mindennél fontosabb számára, teljesen mindegy, hogy milyen úton szerzi meg!

A döntések, amelyeket pedig a tegnapi napon meghozott egész egyszerűen gyalázatosak és szégyenteljesek. 
Mi úgy gondoljuk, hogy egy felelős vezetőnek ebben a helyzetben a komlóiak egészségének megóvása a célja, mert nincs nagyobb érték, mint az emberi élet. A fideszes Polics Józsefnek az első dolga diktátorként cselekedni és újra magáénak, és csak magáénak tudni a várost. 

Ugyan a testület nem ülésezik addig, ameddig a veszélyhelyzetet nem vonja vissza a kormány, a Komló Összeköt Egyesület továbbra is végzi a munkáját, számíthatnak a képviselőjükre!”

Frissítés 18.05 – TASZ: a polgármestereknek csak halasztást nem tűrő ügyekben lehetne egyedül dönteniük

A Társaság a Szabadságjogokért nevű emberi jogi jogvédő civil szervezet jogi véleményt és közleményt adott ki a komlói és a szekszárdi történtekre reagálva, a további hasonló esetek megelőzésére.

Mint többek közt írják: a polgármesterek a rendkívüli helyzet és felhastalmazás ellenére sem alkothatnak jogot egyedül olyan esetekben, amelyek tűrik a halasztást. A rendkívüli felhatalmazást azért biztosítja számukra a jog, hogy egyrészt a képviselő-testület akadályoztatása esetén is képesek legyenek megbirkózni a járványhelyzettel, másrészt pedig hogy gyorsan, hatékonyan, az esetleges politikai vitákat elkerülve dönthessenek a feltétlenül szükséges kérdésekben. A polgármesteri hivatal felújításának ütemezése, vagy éppen a polgármesteri illetmény kiegészítése biztosan nem tartozik a halaszthatatlan döntések körébe.

KategóriákMETÁL