Pécsről egy dolog költözött el: a hit – fogalmazott a keddi közgyűlési ülésen Ruzsa Csaba pécsi alpolgármester. Előtte pedig felvázolt egy olyan rendkívül érdekes tervet a 2020-as pécsi költségvetés tárgyalásakor, ami Pécs újraiparosítását és az elvándorlás megállítását célozza. Sőt, a lakosság létszámának növelését, jelenleg külföldön élők, köztük családosok Pécsre csábításával. Hasonló modellel mint ami például a Tesla esetében működött.

A cikk a hirdetés után folytatódikHárom fő cél van Pécsett, közölte Ruzsa Csaba: a városüzemeltetés zökkenőmentes fenntartása, az előző ciklusban keletkezett adósság visszafizetése, szerződés, illetve megállapodás szerint, valamint a gazdaságfejlesztés beindítása.

Ez utóbbival kapcsolatban a pécsi alpogármester azt mondta, hogy kezelni kell az elmúlt évtizedben tapasztalható demográfiai válságot. Hosszú távon ennek a célnak egyértelműen a kulcsprojektek között kell lennie, ezért átfogó intézkedéscsomagra van szükség.

Aminek az egyik első eleme az lehet, hogy segítsék azokat a cégeket, vállalatokat, amelyek már itt vannak Pécsett és létszámbővítést terveznek.

Több cég vezetője is jelezte nekik az elmúlt időszakban, a már itt lévő cégek közül, hogy hazahoznának külföldön élő, munkaképes szakembereket – ezek a megkeresések egyelőre elsősorban informatikusokról szóltak. Ehhez kértek egyrészt kommunikációban segítséget, másrészt hazatelepítési támogatást. A városvezetés pedig segíteni szeretne, mert ez a megyeszékhely érdeke is, kidolgoztak már egy támogatási programot erre szólóan.

A másik, egy hosszabb távú program lenne, a pécsi fiatalok és más, Pécsett szívesen letelepedő, jelenleg külföldön élő és dolgozó magyarok hazahozatala. Alapvetően abból a helyzetből kiindulva, hogy Angliában és Németországban több százezezer magyar él és dolgozik.

Ahhoz, hogy ez sikeres program legyen, nem csak munkalehetőségekre van szükség, de bérlakás programra és közműves telkek kialakítására is, közölte Pécs külsős alpolgármestere. A bérlakásállomány megújítása és bővítése külön feladat, amelynek vizsgálják a pénzügyi lehetőségeit, ehhez uniós források és banki források bevonásának a lehetőségét is.

Mint Ruzsa Csaba mondta, az elmúlt időszakban több céggel is megegyeztek arról, hogy ebben a “kampányban” konkrét álláslehetőségek felkínálásával, biztosításával részt vesznek.

Pécs emellett létrehozna egy városi gazdaságfejlesztési alapot. Azzal üzleti alapon történő fejlesztéseket segítene az önkormányzat a gazdasági szféra szereplőivel, például kockázati tőkealapokat kezelők, befektetési bankárok bevonásával. Mindemellett vizsgálnák azt is a hosszú távú városi gazdaságfejlesztés érdekében, hogy milyen fejlesztési elképzeléseik vannak a pécsi és Pécs-környéki cégeknek, vállalkozásoknak, és hogyan tudják őket segíteni ebben.

A momentumos Pokorádi Gáboré az alapötlet

A bérlakásfelújítási és -bővítési programon való gondolkodás és tervezés a tudomásunk szerint a Jobbik ötletére indulhatott el (és a munkában a terület önkormányzati szakértői mellett a Jobbik politikusai és szakértői is részt vehetnek).

A hosszútávú, átfogó hazatelepítési program pedig, amelyet érintett is a költségvetés részletes, szöveges magyarázatában Ruzsa Csaba alpolgármester, a Szabad Pécs információi szerint Pokorádi Gábor momentumos politikus alapötletére épülhet. 

Úgy tudjuk, hogy Pokorádi még képviselőjelölt volt, amikor összeállított egy kisebb, de igen ambiciózus gazdaságfejlesztési csomagot. Nem kidolgozott és számokkal nagyon konkrétan kidolgozott programot, természetesen, haen ötleteket és alapelveket, amelyek viszont, ha sikerül azokat vagy egy részüket megvalósítani, akkor akár számos ponton is segíthetik a pécsi gazdaságfejlesztést az elkövetkező években. E tekintetben a Momentum képviselője, úgy tűnik,nagyon is jó helyen ül a városfejlesztési és innovációs bizottságban.

Az említett ötlet- és javaslatcsomagnak a legfontosabb eleme volt ugyanis értesülésünk szerint külföldön élő magyarok Pécsre csábítása.

Pokorádi a Szabad Pécs információi szerint a Tesla által (is) sikerre vitt üzleti modellre alapozva írta le azt, hogy a pécsi demográfiai válság kezelése és a gazdaságfejlesztési cél akár együttesen is vihető. A Teslának abból a programjából indult ki, hogy az újabb és újabb, piacra szánt e-autó modelleknél, már a gyártás előtt, a tervek bemutatására, azaz egy erős ígéretre hivatkozva kérik a leendő tulajdonosoktól a foglaló befizetését.

És e gondolatból jött az, hogy külföldön élő és dolgozó magyarokat valami hasonlóval lehetne hazacsábítani. Nem, nem Teslat ígérni nekik, hanem azt, hogy igyekeznek megteremteni számukra olyan lehetőségeket, amelyek segíthetik az ő itthoni újrakezdésüket vagy kinti vállalkozásaik áttelepítését, kinti életük egyfajta hazai folytatását.

Ehhez néhány dologra szükség van, például lakásokra és telkekre, na és munkalehetőségre is.

Így kapcsolódhatnak össze a demográfiai válság megállítására és a helyi gazdaság fejlesztésére tett erőfeszítések, egy nagyobb, közös, komplex csomagban.

Merthogy akkor fognak valóban hazajönni a kint már akár komoly egzisztenciát is megteremtő magyarok, ha van miért hazajönniük, amellett persze, hogy nekik is biztosan kell majd vállalniuk a maguk részéről feltételeket. Repülő sült csirkére biztosan senki sem tesz ígéretet.

Viszont – és itt megint a Tesla okosságát említjük – nem csak általánosságban kell egy ilyen program elindításához cégeket megkeresni, és telkeket kialakítani, bérlakásokat felújítani, hanem szükség lehet egy pontos, komolyan vehető és folyamatosan frissülő regiszterre is. Egy olyan listára, amelyen szerepel, hogy X számú, végzettségű, korú, munkatapasztalatú ember Pécsre költözne X időpontig. Ha úgy tetszik, akkor ez a lista, az emberek összessége , mondjuk, a Tesla Model X, az arra befizetők pedig a majdan munkát adó cégek lehetnek.

Mert, ha van egy ilyen lista, akkor azzal már nagyon is oda lehet menni Pécsett már jelen lévő cégekhez és vállalatokhoz, de olyanokhoz is akár, amelyek Magyarországon még nem is rendelkeznek érdekeltséggel, de új befektetési lehetőségekben és munkahelyteremtésben gondolkodhatnak.

Pokorádi Gábor Pécsett született, Pécsett nőtt fel, de húsz éve külföldön, Londonban él, és sikeres vállalkozó. Úgy tudjuk, hogy mint ilyen, formális és informális kapcsolatban is áll sok, az Egyesült Királyságban élő magyarral, köztük számos volt pécsivel és baranyaival, és az elmúlt két-három évben elég sokat tárgyalt vagy beszélgetett közülük sokakkal. És szóba került az is, hogy hazaköltöznének-e, mit tennének meg azért, milyen körülményekre lenne szükség ahhoz, hogy egy ilyen döntést meghozzanak, stb. És a tapasztalat az az volt, hogy akár gyermekes családok is hazaköltöznének, ha jó szívvel fogadnák őket, itthon rájuk lehetőségként, erőforrásként tekintenének, és segítenék az itthonis újrakezdésüket.

Nos, úgy tűnik, Ruzsa Csaba alpolgármester szavait hallgatva, hogy ez az ötlethalmaz, vagy legalábbis ez az ötlet, ahogyan mi hallottunk róla, eljuthatott a város vezetéséhez is, és maguk is lehetőséget láthattak benne. És abból, hogy az alpolgármester azt mondta, hogy vannak cégek, amelyek hajlandók ehhez a programhoz csatlakozni, az is valószínű, hogy az üzleti élet számára is eladható az ötlet, amin már neki is állt az új városvezetés dolgozni.

Ami nem tűnik rossz húzásnak, mert benne lehet az is, hogy amennyiben megfelelően kezelni tudják ezt a programorót, azzal Pécsett mindenki jól járhat, hiszen nőhetne Pécs lakossága, nőhetne a város gdp-je, nőhetnének bevételei, ami alapja lehet egy hosszú távú stabil növekedésnek.

A városvezetés mindenesetre bejelentette nemrég, hogy holnap, szerdán sajtótájékoztatót tartanak a ma elfogadott költségvetésről (merthogy megszavazták, természetesen, és a városvezetés által preferált verziót fogadták el, azaz a 2,4 milliós törlesztést plusz az ingatlanok felajánlását). Lehetséges, hogy azon akár már ennek a programnak a részleteiből is többet lehet megtudni, de az még valószínűbb, hogy ha holnap ilyen részletességgel nem is, de a következő hetekben akár már lehet erről is szó.

FRISSÍTÉS – Szerda 11.35 – Körömi Attila dolgozta ki a polgármesteri program lakhatási fejezetét

A Momentum Mozgalom pécsi elnöksége nevében Péderi Tamás, a Momentum megyei közgyűlési képviselője küldött a Szabad Pécsnek szerdán egy pontosítást azzal az információnkkal kapcsolatban, hogy a Jobbik politikusainak az ötletére foglalkozhat a városvezetés a bérlakásprogrammal. Azt írták, hogy

A polgármesteri program lakhatási részét Körömi Attila (Momentum) írta az érintett felekkel egyeztetve. E program képezi a jelenlegi városvezetés koncepciójának alapját, melynek megvalósításán a Jobbik és a Momentum politikusai közösen dolgoznak.

KategóriákMETÁL