Nem hivatalos információink szerint akár már a hét végén bezárhatja az üzletházat az Árkád Pécs működtetője. Az biztos, hogy a ma meghirdetett új szabályok szerint keddtől az üzletek 15 óra után zárva tartanak az Árkádban és a Pécs Plázában is. Ma teltház volt szinte mindenütt. Az elektronikai üzletekben sorra vették a számítógépeket és a televíziókat. Nagyon sok idős ember is elindult vásárolni.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz nem kérdés, hogy a Pécs Plázában be kell zárnia a mozinak, és az sem, hogy ott is, illetve a pécsi Árkádban is az üzletek többsége csak 15 óráig lehet nyitva az új, a miniszterelnök által kihirdetett, ma éjféltől életbe lépő szabályozás szerint. És azt több üzletben is megerősítették nekünk, hogy természetesen ez be is tartják, nem lesznek tovább nyitva délután háromnál.

A korlátozás néhány üzlettípusra nem vonatkozik, például a gyógyszertárakra, drogériákra és az élelmiszert árusító boltokra. Azok elviekben nyitva lehetnek, és tudomásunk szerint meg is oldják azt, hogy nyitva maradhassanak.

Ugyanakkor érdeklődtünk a bérlőktől, hogy mit tudnak erről, és auz ügyfélszolgálatokon is, de egyelőre annyit mondtak mindenütt, hogy nincs döntés még. Sem arról, hogy a néhány üzletért nyitva tudnak-e maradni, sem arról, hogy bezárják-e vagy sem a teljes üzletközpontokat.

Pletykák szólnak a teljes bezárásról is

Az Árkádról nem hivatalosan azt hallottuk, hogy akár már ezen a héten pénteken vagy szombaton bezárhat, de a Pécs Plazával kapcsolatban is van ilyen szóbeszéd.

Egy ilyen döntés egyik helyen sem lenne meglepő, hiszen, mint megírtuk, a szolgáltatóipar és a vendéglátás is azonnali csapást kapott az új koronavírustól.

Sőt, az Árkádban több bérlő már ma reggel úgy tudta, hogy holnaptól bezárnak, teljesen, de aztán következett a miniszterelnöki bejelentés, és most az a biztos, hogy holnaptól 15 óra lesz a záróra az üzletek, illetve az üzletek töbségének mindenképpen.

Ami nyitva lehet, az valószínűleg nyitva is lesz

Arról még nem tudtak teljesen biztosat mondani egyik helyen sem, hogy a drogériák és az élelmiszert is árusító üzletek, illetve az Árkádban a gyógyszertár és az Interspar nyitva lesz-e az eddigieknek megfelelően, azaz 15 órát követően is. Lapunk úgy tudja, de ez hangsúlyosan nem hivatalos információ, hogy pl. az Interspar és a gyógyszertár nagy valószínűséggel akkor is nyitva tart majd, ha esetleg az üzletek már háromig sem lesznek nyitva.

Hivatalos tájékoztatás mindenesetre egyelőre nem jelent meg, a Szabad Pécs információja szerint mindezekről holnap születhet döntés mindklt helyen.

Hétfő késő délelőtti poszt az Árkád Pécs Facebook-oldalán

Televízió és laptop volt a sláger

Mindemellett ma renegetegen voltak a boltokban mindenütt a városban, a délelőtti órákban nagyon sok idős, gurulós cekkert húzó ember vásárolt az Árkádban és a Vásárcsarnok környékén, de onnan aztán sokan visszafordultak a boltok felé, mivel hétfőn a pécsi nagypiac zárva volt. Aztán még többen lettek az üzletekben. Az elketronikai boltokban szinte felvásárlási láz kezdődött, a tévé és a hordozható számítógép volt a sláger, az előbbi talán a “házi karanténra” készülés, utóbbi talán a digitális iskolai formára való áttérés miatt lehetett.

Sőt, az álhírek is gyorsan elterjednek, voltak sokan, akik azért mentek vásárolni, mert azt hallották vagy úgy értették, hogy minden bolt be fog zárni. Mohácson például egyes boltokban szabályos káosz alakult ki, de más helyekről is jöttek ilyen információk.

Hangsúlyozzuk: még a kínai Vuhanban a teljes karantén idején is nyitva voltak, és a járvány által ma leginkább sújtott európai országban, Olaszországban is nyitva vannak az élelmiszerüzletek. És ez itthon is így lesz. Azaz érdemes nagyon átgondolni azt, hogy el kell-e menni adott esetben vásárolni, ha amúgy csak azért mennénk, mert attól félünk, hogy holnap vagy holnapután erre nem lesz lehetőségünk. A másik, hogy aki csak teheti, próbáljon az dős rokoainak segíteni, hogy ne kelljen egyedül és gyakorta útra kelniük. Ugyanakkor a telefonos vagy internetes a megszokottól gyakoribb kapcsolattartás nagyon is indokolt, mert betegség gyanúja esetén náluk fokozottabb figyelemre és gondoskodásra lesz szükség.

KategóriákMETÁL