Sajtóközleményben tudatta a hírt kedden délután a pécsi önkormányzat. Csütörtöktől zárva, visszavonásig.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi vásárcsarnokról szóló korábbi híradás országos médiafigyelmet kapott, a veszélyhelyzet elrendelése után nagyon sokan akartak egyszerre ott vásárolni, zömében idősek. És volt is belőle némi fennakadás az elején. Erről EBBEN a cikkben írtunk. Később már sokat javult a helyzet, közterületfelügyelőket is bevetettek azért, hogy a lehető legkevesebb fennakadás legyen, és a vásárcsarnok takarítási és fertőtlenítési ütemein is sűrítettek. Lapunk információi szerint ugyanakkor az már napok óta komolyan napirenden volt, hogy a jelen helyzetben nem tudják tovább nyitva tartani a pécsi nagypiacot, és csak az volt a kérdés, mikor zárják be. Még akkor is, ha a nyitva tartás célja eddig is, az eddigi városházi kommunikáció szerint is a pécsiek, és azon túl is a pécsi belvárosban élők jobb ellátása, annak lehető legtovább tartó biztosítása volt. Azonban ezzel együtt is sok kritika érte a pécsi városvezetést amiatt, hogy nem zárták be a pécsi nagypiacot.

Továbbra is magas arányú volt ugyanis az idős pécsi polgárok jelenléte a csarnokban, és látható volt az is, hogy nem is kevesen vannak, akik nem egy-egy nagyobb bevásárlás miatt érkeztek ide, hanem napi bevásárlást intéztek itt.

A közlemény, szó szerint az alábbi

„Az új koronavírus terjedése kapcsán az elmúlt hetekben számos megszorító intézkedést fogalmaztunk meg: rendezvényeket mondtunk le, intézményeket zártunk be, korlátozásokat vezettünk be az élet különböző területein. Sok más városban a vírus megjelenése után bezárták a vásártereket, csarnokokat. A pécsi vásárcsarnok bezárása helyett először szigorú szabályozást vezettünk be. Mivel a csarnok nem csak szimbolikus hely, de főleg az idősebb pécsiek kedvelt bevásárlóhelye, szigorított módon, de a nyitva tartás mellett döntöttünk egészen addig, amíg a legveszélyeztetettebbek élelmiszerellátását az otthonukban, biztonságos módon nem tudtuk megoldani.

A napokban felállt és azóta is működik a PAPI, a Program a Pécsi Idősekért, amelynek keretében egyebek mellett élelmiszert szállítunk az egyedül élő pécsi idősek otthonába. A pécsi városvezetés ezzel a lépéssel teremtette meg a lehetőségét annak, hogy úgy zárja be a pécsi vásárcsarnokot, hogy előtte gondoskodott azon pécsi idősek ellátásáról, akikéről más nem tud.

A fentiek értelmében Pécs polgármestere Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében március 24-én, kedden azt a döntést hozta, hogy a pécsi vásárcsarnok március 26-a, csütörtök 0:00 órától visszavonásig zárva tart.

A fenntartó Pécsi Vagyonhasznosító (PVh) Zrt. a bezárás után a vásárcsarnok teljes területét fertőtleníti.

A PVh az árusoktól nem szedi be a következő havi helypénzeket. A már befizetett egyéb bérleti díjakat beszámolja a PVh a nyitást követően az adott hónap bérleti díjába.

Ingatlanok bérleti díjai

A jelenlegi járványügyi veszélyhelyzetben az ingatlanok bérleti díjainak megfizetésére vonatkozóan a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a következőképpen jár el:

Április és május hónapokra a PVh Zrt. a szerződések szerinti bérleti díjakat nem számlázza ki. Ezen időszak bérleti díjának elszámolásáról és az azt követő időszakra vonatkozóan minden bérlővel egyénileg egyeztet a társaság legkésőbb május végéig.

A PVh Zrt. a vásártéren és a vásárcsarnokban a bérlők által korábban megváltott árusítóhelyeket az árusító tevékenységük folyamatosságától, illetve szüneteltetésétől függetlenül részükre a továbbiakban is fenntartja. Az elkövetkező időszakra eddig befizetett bérleti díjakat a jövőben beszámítja.

A fentiek mellett, a válsághelyzetben a bérelt ingatlanuk szerződés szerinti használatában nem korlátozott bérlők esetében a társaság díjbekérőt küld, mely alapján pontos fizetés szükséges.

Pécs önkormányzata a fentivel megegyező eljárást és egyeztetést kért minden cégétől és intézményétől (pl. ZSÖK NKft., Pécsi Állatkert) az ott ingatlanokat vagy helyiségeket bérlők esetében.

További, általános információ:

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. azt kéri: elháríthatatlan, életet, tűz- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztetőműszaki probléma vagy balesetveszély esetén az érintettek hívják a +36 30 990 4289 telefonszámot!

A társaság kérése, hogy beadványaikat minden esetben írásban szíveskedjenek postacímükre (Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., 7603 Pécs 3., Pf.: 158.) központi e-mail címükre (pvh@pvh.hu), illetve az ismert elérhetőségekre eljuttatni.

Tüke Busz ZRt.: életbe lép a hétvégi menetrend

Az új koronavírus terjedésének lassítása érdekében és a lecsökkent utasforgalom miatt a Tüke Busz Zrt. március 26-a, csütörtök 0:00 órától visszavonásig átáll a hétvégi menetrendre, a pécsi helyi járatú autóbuszok e szerint fognak közlekedni.

A fenti intézkedéseket a pécsiek egészségének védelme és biztonsága érdekében hoztuk meg, kérjük a lakosság szíves megértését!

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákMETÁL