A megyei önkormányzat kissé lesajnált intézménynek számít, pedig hoznak fontos döntéseket itt is. A Fidesz listáján 58-an szerepelnek, az LMP senkit nem indít.

A cikk a hirdetés után folytatódikA nem megyei jogú városokban élők nem csak polgármesterre és egyéni képviselőkre adják le voksukat a saját településeiken, de egy harmadik lapon a megyei párlistákra is szavazhatnak. Ennek alapján dől el, hogy kik kerülnek a 18 fős megyei közgyűlésbe. Mivel ezen a választáson való indulásért nem jár költségvetési támogatás, így a kamupártok sem hemzsegnek rajta.

Bár a valasztas.hu, azaz a Nemzeti Választási Iroda oldalán egyelőre csak 5 párt szerepel a nyilvántartásban, úgy tudjuk, hogy a Jobbik is összeszedte az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Megkérdeztük az LMP-t, hogy nekik mik a terveik, annyit válaszoltak: “a Baranya Megyei Területi Szervezetünk döntése volt, hogy nem indítunk megyei listát”. Ez annak tükrében nem túl nagy meglepetés, hogy láthatóan minden bevethető erőforrásukat Pécsre koncentráltak, hiszen a megyeszékhely egyéni választókerületeiben akad több olyan LMP-s, aki nem is itt él. Viszont a többi párt jelöltjeinek névsorát már lehet nézegetni.

A Fidesz

A lista első három helyén Őri László, Szekó József és Polics József áll. Aztán a lista olvasásába kicsit bele is fáradtunk, hiszen 58 jelölt szerepel rajta. A gyakorlati értelme ennek nagyjából zéró, azonban kommunikációs eszközként érhet valamit, így a településeken induló jelöltekről egyértelműen kiderül, hogy melyik akolba tartoznak. Ezt ki is használják például Facebookon:

Képernyőkép – Fidesz Baranya Facebook

Az ellenzék

Mivel ez európai parlamenti választásokhoz hasonlóan ez is egy listás, arányos rendszer így az ellenzéki pártok nem látták értelmét az együtt indulásnak. Reálisan nézve az MSZP-nek, a Jobbiknak, a DK-nak és a Momentumnak is 2-2 befutó helye lehet, de azért ahogy az EP választásnál itt is lehetnek meglepetések.

Az MSZP-listán 9 személy van, az első három helyén Szakács László, Gonda Tibor és Barbarics Ildikó áll.

A DK 18 fős listát állított, az első három helyen Szarkándi Lajosné, Nagy Ferenc és Mezei Nándor áll.

A Momentum 8 fős listáján Péderi Tamás, Hidegkuti Szabolcs és Wéber Viktor az első három személy.

A Jobbik listája egyelőre nincs fent, de úgy tudjuk, hogy Gyimesi Gábor vezeti. Frissítés: Rosszul tudtuk, Gyimesi Gábor nincs a Jobbik listáján, azt Schwarcz-Kiefer Patrik vezeti.

És még egy párt

A Mi Hazánk nem csak Pécsen állított minden választókerületben jelöltet, de a megyei lista is összejött nekik, ami még érdekesebbé teszi azt a tényt, hogy az LMP nem is indul.

KategóriákMETÁL