A Szabad Pécs is tett fel olyan kérdéseket a közelmúltban az operatív törzsnek, hogy vajon miért nem közlik a területi adatokat a vírusfertőzések számát illetően. A törzs rendszeresen, mint a korábbi élő és aztán az online sajtótájékoztatók alkalmával is azzal hárította el ezt a felvetést és kérdést, hogy a betegjogok miatt nem közlik, illetve hogy ezek nem releváns információk a nyilvánosságban, de természetesen a szakemberek ezekkel az adatokkal is tisztában vannak. Mostantól azonban, éppen akkortól, amikor életbe lépett a koronavírus-törvény, változik a járvány adatainak közlése. A megyei adatok is elérhetők lesznek, és az elhunytakra vonatkozó pontosabb információk is.

A cikk a hirdetés után folytatódikKeddtől változik a koronavírus-járvány magyarországi adatinak közlése, látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is, a technikai átállás miatt pedig néhány órára a kormányzati tájékoztatási honlap, a www.koronavirus.gov.hu nem lesz elérhető – közölte az MTI-vel a Koronavírus Sajtóközpont.

A beazonosított koronavírus-fertőzöttekről hamarosan megyei adatokat is közölnek. “Az elhunytakról szóló adatközlés is informatívabb lesz”, mert kiolvasható lesz belőle, hogy a koronavírus-fertőzés mely korosztályra és milyen krónikus alapbetegségek esetén a legveszélyesebb. Egyúttal nyomon követhető lesz az is, hogy az elhunytak közül hányan vannak olyanok, akiknek halála úgy következett be, hogy nem volt ismert krónikus betegségük.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelik, hogy összességében tehát átláthatóbb lesz, hogy az elhunytak közül hányan ismert krónikus betegek, akiknek állapotát súlyosbította a koronavírus-fertőzés és hányan magában a koronavírus-fertőzés okozta vírusos tüdőgyulladásban hunytak el, ismert krónikus betegség nélkül.

A beazonosított koronavírus-fertőzöttekről hamarosan megyei adatokat is közölnek. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a tényleges koronavírus-fertőzöttek száma akár a többszöröse is lehet a beazonosított koronavírus-fertőzötteknek, hiszen már a járvány csoportos szakaszában járunk, ezért is fontos az ajánlások és a kijárási korlátozások betartása.

KategóriákMETÁL