Kutyapárt:Pécsi városvezetés – 0:2 – vagy attól függ persze, hogy ki, hogyan értékeli. Mert lehet, hogy két öngólt rúgott Pécs jelenlegi és korábbi, fideszes vezetése (akkor viszont 2:0) az Ágoston téri buszmegállók kapcsán. Ja, és persze ez az eredmény egyrészt nem végeredmény, másrészt pedig kizárólag arra vonatkozik, hogy van-e most a pécsi Ágoston téren buszváró vagy sem. Aminek igényét felméri a pécsi vezetés, de felméri a kutyapárt is.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsütörtökön délelőtt kezdtek aláírásgyűjtésbe és felmérésbe a pécsi-baranyai kutyapárti passzivisták az Ágoston téren, erről Martos Csongor, az MKKP egyik baranyai passzivistája értesítette a Szabad Pécset.

Mint ismert lehet, az MKKP már korábban, a pécsi Fidesz-érában, Páva Zsolt polgármestersége idején is megpróbált felállítani egy négyszínűre festett, ácsolt buszvárót a pécsi Ágoston téren, de azt Páváék elbontották, majd tavaly decemberben is felállítottak egy ugyanolyat, ugyanott, amit szintén nem túl sokáig nézhettek és használhattak a pécsiek.

Különbség persze van a két eset közt, amire lentebb még kitérek, és elárulom, nem a Fidesz és nem Páva javára, de nem azért, mert a jelenlegi városvezetés kedves, az előző meg nem volt az, hanem objektív okok miatt.

Ugyanakkor az alapján, amit Martos Csongor elmondott a Szabad Pécsnek, a pécsi városvezetés felmérése nem a legprecízebb módja annak, hogy megtudják, valóban kell-e buszváró az Ágoston térre. Péterffyék ugyanis három dolgot tettek és ígértek a pécsi négyszínű buszváró kapcsán. Egyrészt közölték, hogy azt ott engedély nélkül emelték, és nem kívánják azt annak ott utólag megadni, ezért elszállítják, ugyanakkor felállítják máshol, ha sikerül a kutyákkal megállapodni, de nem ott, hanem egy külsőbb pécsi helyszínen, nem a történelmi belváros közvetlen közelében, valamint, hogy felmérik, hogy egyáltalán itt van-e szükség buszváróra.

Ez valóban megtörtént, de Martos Csongor szerint több probléma is van ezzel. Egyrészt az, hogy ezt a buszvárót szerinte elsősorban nem a környéken, a közvetlen közelben élők használják, hanem azok, akik például busszal érkeznek a város más részéről, például szombatonb, a közeli Búza téri termelői piacra, majd itt szállnak fel hazafelé menet. Másrészt pedig az, hogy talán még az is hagyján, hogy a környékbelieket kérdezik, a lakásokba bedobott szórólapon, de csak emailben lehet válaszolni, ráadásul többekről tud, akiknek egy-két napjuk maradt a válaszadásra, illetve ő, aki szintén a közelben lakik, már a február 4-i válaszadási határidő után kapta meg a szórólapot.

Ugyanakkor legalább felmérték az igényeket (és akkor itt vannak az ígért különbségek), akár ott is lehet buszváró, ahová felállították a kutyák, sőt, az is különbség a korábbi érához képest, hogy máshol adnának helyet nekik. A másik oldalról pedig az az egyik fő különbség, hogy az MKKP most olyan időszak után állított fel egy saját négyszínű buszvárót (nyilván a politikai akcióhoz hozzátartozik, hogy előzetes engedély nélkül), amikor a városvezetés ezen a téren lépett előre, azaz elindult egy buszváróépítési és felújítási program a városban, erről egyébként írtak is Péterffyék, amikor elbontották a kutyák buszváróját. Márpedig akkor van igazán helye ilyen figyelemfelhívó politikai akciónak, ha a trend ezzel ellentétes, azaz nem pozitív irányban indulnak el a folyamatok. Akkor egy jelenségre már nem hívják fel a figyelmet, kizárólag az adott helyen lévő új buszváró a pozitívum (ami azonban nem elhanyagolható, persze), no és a saját politikai cél.

Mindenesetre most a kutyapárt is felméri az igényeket, ma délelőtt egy óra kérdezősködés után 5-6 ember aláírta nekik azt, hogy szeretnének ide buszvárót (egyik sem környékbeli volt, de mindenki használta azt, itt szállt fel a buszára, és jó ötletnek tartja), másrészt azt is, hogy jó ott az MKKP-s színes buszváró, nem kell másik, és nem értenek azzal egyet, hogy a kutyák buszváróját száműzni kellene onnan.

Persze, Martos Csongor azt is mondta, hogy ugyanakkor azt tényleg be kell vallania, hogy egy óra alatt a 6 igenlő és aláíróval szemben volt 33 ezer 16 fő, aki viszont azt mondta nekik 43 perc leforgása alatt, hogy biztosan nem akar ide buszvárót, ő szeret ázni és fázni egy buszmegállóban. Közülük pedig volt ezer ember, aki amiatt mégis elfogadná a kutyák színes buszváróját, mert úgy tudták, nem volt oldala, vagy hátulja, de közülük viszont 1200 fő csalódott volt, amikor megtudta, hogy a kutyák később ezt pótolni akarták, ráadásul úgy, hogy pénzt se kértek volna érte, és senkit sem akartak megkenni ezért.

Így tehát folytatják az aláírásgyűjtést, közben pedig majd a pécsi önkormányzaton is át fogják nézni a válaszokat. Az után derül csak ki, hogy egyáltalán van-e igény buszváróra az Ágoston téren – bármilyenre is.

KategóriákMETÁL