Már 58 fertőzött személyt regisztráltak Magyarországon. Továbbra is két ember gyógyult meg, és egyvalaki hunyt el az új koronavírus-fertőzés következtében. Holnaptól pedig nem lesznek közlekedési pályaalkalmassági vizsgálatok sem.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚjabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 58-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma, írta szerda reggel a kormányzati tájékoztatási honlap.

Ahogy azt dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn bejelentette, és az adatokból is látszik: a járvány második szakaszához érkezett az ország, amikor az egyedi fertőzések után már megkezdődött a vírus közösségi terjedése, amely azt jelenti, hogy már nem lehet minden fertőzöttről pontosan megmondani, hogy kitől kapta a fertőzést, írják. 

Hazánkban a diagnosztizált új koronavírus-fertőzöttetek száma elérte az 58-at, közülük 47 magyar állampolgár, 9 iráni, 1 brit és 1 kazah. Hétfőn a második iráni gyógyult is távozott a kórházból. Százhuszonketten vannak karanténban, a mintavételek száma pedig már megközelíti a kétezret.

Müller Cecília a keddi kormányzati tájékoztatón ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az idősekre nagyon veszélyes az új koronavírus, ezért, elsősorban a 70 év felettiek, mindenképpen maradjanak otthon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása is az, hogy “egyfajta szociális távolságot tartsanak egymástól az emberek”, ami körülbelül 2 méteres távolságot jelent, de ha otthon maradnak, az a legbiztonságosabb a számukra. A vírus nem csak időseket fertőz, ugyanakkor a fiatalabb korosztály jellemzően tünetmentesen, enyhe tünetekkel, viszonylag jól, könnyen átvészelve esik át a betegségen, az idősek viszont esendőek, náluk sokkal súlyosabb formája van a lefolyásának.

Azt is előrevetítették, hogy jelentősen nőni fog a megbetegedések száma, ezért sok tesztet is rendeltek, és több laboratórium is dolgozik.

Csütörtöktől felfüggeszti az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. a járművezetők és közlekedési szakemberek vizsgáit, alkalmassági vizsgálatait és utánképzéseit a koronavírus terjedésének megelőzéséért.

Felfüggesztik a közlekedési és pályaalkalmassági vizsgákat

Az ITM szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban hozott intézkedés a közúti, a vasúti, a hajózási és a légügyi területet egyaránt érinti, és kiterjed a pályaalkalmassági vizsgálatok elvégzésére is.

A befizetett vizsgadíjat senki sem veszíti el, az érintettek a vészhelyzet elhárítása után díjmentesen vehetnek majd részt a most lemondott vizsgákon, vizsgálatokon és utánképzéseken.

A felhalmozódó ügyhátralék gyors ledolgozásáért a KAV a tervek szerint hivatali időn túli és hétvégi időpontokat is biztosít majd ügyfeleinek – írták.

A közleményben tájékoztattak arról is, hogy a vizsgaközpont ügyfélszolgálati irodáiban átmenetileg szünetel a személyes ügyintézés, az egyéb ügyfélszolgálati csatornák – telefon, e-mail, posta – viszont elérhetőek, a szervezet honlapján (www.kavk.hu) pedig folyamatosan frissülő tájékoztatás olvasható.

KategóriákMETÁL