Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben. A helyközi (távolsági) közlekedési cégek március 30-ától április 10-éig a tanszüneti napokra érvényes menetrendre állnak át, szombaton és vasárnap a szokásos hétvégi közlekedési rend lesz életben. Összehangolják a MÁV és a Volán járatait.

A cikk a hirdetés után folytatódikIngyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a helyközi közösségi közlekedésben – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás az MTI tudósítása szerint elmondta: az operatív törzs támogatta az ITM javaslatát, hogy az egészségügyi dolgozók – a járványhelyzetben mutatott példás helytállásuk elismeréseként – díjmentesen utazhassanak a helyközi közösségi közlekedésben, a MÁV-Start, a MÁV-HÉV, a GYSEV, a Volánbusz és más helyközi autóbuszos szolgáltatók járatain a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Szólt arról is, hogy látványosan csökkent a forgalom a közösségi közlekedésben. Ami szerinte azt mutatja, hogy az emberek komolyan veszik és betartják a népegészségügyi javaslatokat.

A kijárási korlátozással összhangban módosulnak a helyközi közlekedés menetrendjei. Valamennyi helyközi közszolgáltató március 30-ától április 10-éig a tanszüneti napokra érvényes menetrendre áll át, szombaton és vasárnap a szokásos hétvégi közlekedési rend lesz életben.

A Volánbusz agglomerációs járatai április elsejétől a szombati mentrend szerint közlekednek.

Összehangolják a MÁV és a Volán járatait, és leállítják azokat a kizárólag távolsági utazási igényeket kielégítő országos buszjáratokat, amelyek megfelelően helyettesíthetők vasúttal. A MÁV-Start pótlás nélkül lemondja a nemzetközi vonatokat, amelyek a határzár miatt egyébként is csak az országon belül közlekednének.

A közlekedési szolgáltatók a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig elfogadják a közszolgáltatási utazási igazolványokat, a fogyatékossággal élők esetében pedig eltekintenek a lejáró utazási dokumentumok meghosszabbításától.

Azt kérik, hogy lehetőség szerint az utasok mobilapplikáción vásárolják meg jegyüket. A Volánbusznál is megszüntetik a vezetőnél történő jegyvásárlás lehetőségét, ehhez ki is alakítottak egy mobilapplikációt. Ennek akadálymentes változatán még dolgoznak, így a vakok és gyengénlátók addig díjmentesen utazhatnak a Volánbusz járatain. Engedélyezték, hogy a Volánbusz a márciusi bérleteket április 15-éig elfogadja, addigra ugyanis várhatóan elkészül a mobilbérlet.

Schanda Tamás elmondta: levelet küldenek a települési polgármestereknek, amelyben tájékoztatják őket ezekről a változásokról és azt kérik, tegyék elérhetővé ezeket a kedvezményeket a helyi közlekedésben is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi közlekedésben is lehetőség szerint meg kell tartani a 1,5 méteres távolságot, és ha nem halasztható az utazás, ajánlott a járművek használata után kezet mosni, fertőtleníteni.

A felsőoktatási intézményekben elrendelt iskolalátogatási tilalomról szólva hangsúlyozta, az ITM felszólította az intézmények vezetőit, hogy változatlanul tartsák fenn az egészség védelmét szolgáló intézkedéseket, az intézményekben továbbra is távoktatásban folytatódik a képzés.

A koronavírus-fertőzöttnek nem tűnők fuvarozhatnak

Azzal kapcsolatban, hogy pénteken torlódások alakultak ki a határokon a teherforgalomban, az államtitkár azt mondta, hogy ezek a problémák reggelre megoldódtak.

„A teher- és áruforgalom zavartalansága nemzetbiztonsági és ellátásbiztonsági érdek”.

Schanda Tamás elmondta azt is, hogy ellenőrzik a teherszállításban dolgozókat, és ha az egészségügyi vizsgálat koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a magyar állampolgárnak karanténba kell vonulnia, a nem magyar állampolgár pedig nem léphet be az országba.

„Az egészséges fuvarozók azonban dolgozhatnak.”

Fuvarozóktól a Szabad Pécs úgy tudja, hogy a határon minden teherautó-sofőrt gyors egészségügyi ellenőrzésnek is alávetik, ami lázmérést és az egészségügyi protokoll szerinti kikérdezést jelent.

Magyarországon nincs ellátási probléma, az üres polcok annak tudhatók be, hogy lassabb a megszokottnál a polcok feltöltése – ezt is az ITM államtitkára közölte a szombati online sajtótájékoztatón.

Éppen ezért egyszerűsítették a boltokba kiszállítás szabályozását és egyszerűbbé teszik új munkavállalók felvételét a kereskedelemben. Folyamatosan ellenőrzik az áruk és termékek minőségét, árazását; márciusban ötszáz boltot ellenőriztek, és figyelik a webshopokat is.

KategóriákMETÁL