„Úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk”, ami egy nagyon jó hír, mert a járvány lassítása és az esetszámok alacsonyan tartása megakadályozza az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését – közölte egy újabb, a PTE UnivTV-nek adott online interjújában Jakab Ferenc professzor, a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője. Mint mondta, hogy sok olyan hír felröppent, hogy újra meg lehet fertőződni a vírussal, de ilyet inkább tesztelési vagy diagnosztikai hiba okozhat. Úgy tűnik jelenleg, hogy 1-3 évig minimum védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Egyelőre csak a matematikai modellekre tudnak támaszkodni, mind a járvány adatait és a fertőzöttek változását illetően (járványgörbe), mind abban a tekintetben, hogy mikor jöhet el a magyarországi megbetegedéseket illetően a harmadik szakasz, a tömeges megbetegedések időszaka, közölte prof. dr. Jakab Ferenc.

A megtett intézkedések és a lakosság felelős intézkedése alapján azt mondta, hogy

„úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk”,

ami egy nagyon jó hír, mert a járvány lassítása és az esetszámok alacsonyan tartása megakadályozza az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését – közölte a járványügyi kutatási akciócsoport vezetője újabb, a PTE UivTV-nek adott online interjújában.

A beszélgetés során szó esett a különböző, már meglévő gyógyszerek koronavírussal szembeni hatékonyságáról, és arról az „örök vitatémáról” is, hogy védetté válik-e a vírussal szemben az, aki már felgyógyult a betegségből.

Előbbivel kapcsolatban azt mondta, hogy vannak bíztató eredmények, már meglévő gyógyszerek tesztelését illetően, és ők is próbálkoznak meglévő szerek és alapanyagok tesztelésével is. Ám ezek hangsúlyozottan most még a laboratóriumi tesztelés időszakában vannak.

A másodikkal kapcsoplatban pedig azt mondta, hogy sok olyan hír felröppent a világban, hogy újra meg lehet fertőződni a vírussal, de ezt inkább tesztelési vagy diagnosztikai hiba okozhatja.

Úgy tűnik jelenleg ugyanis, hogy rövid távon, 1-3 évig minimum védettséget szerez az, aki átesik a vírusfertőzésen. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy ez a vírus, ha vége is lesz a járványnak, később vissza fog térni ciklikusan.

KategóriákMETÁL