Arról, hogy a szegedi egyetemen volt egy olyan, mostanra koronavírusra pozitívan tesztelt orvos, aki nem tudta, hogy fertőzött, de műtött, kihagyva a külföldi út után javasolt karantént, az RTL számolt be szombaton este. A Magyar Hang pedig megírta, hogy az egyetem rektoráról van szó. Ő maga vasárnap mindezt meg is erősítette.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A hír igaz” – ezt Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektora nyilatkozta vasárnap a róla szombaton este megjelent híradásokat kommentálva. Az orvos végzettségű rektor a Magyar Hang információját erősítette meg, hogy ő az a szegedi orvos, aki egy síelésről visszatérve nem vonult karanténba, hanem visszament dolgozni, műtött, és akinek a koronavírus tesztje később pozitív lett.

Rovó László vasárnapi, a szegedi egyetem honlapján közzé tett közleménye szerint az orvos-rektor egy, hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vett részt Dél-Tirolban március elején. Onnan ő március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkezett haza.

Korábban ausztriai területről lehetett hallani, de Dél-Tirol már nem osztrák, hanem észak-olasz terület.

„Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos, még hazajövetele során sem tapasztalt semmi olyan jelet, sem magán, sem környezetében, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban.

Szerinte az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetébe:

„könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel”.

Sőt, aztán arról is beszélt a nyilatkozatban, hogy szerinte ő bármely pácienst a munkája során fertőzésveszélynek tette volna ki.

„A hazaérkezésemet követően végzett orvosi munkám steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tettem volna ki. 

Ez a két információ, látszólag egészen biztosan ellentétben áll egymással. Szerintünk.

Az esetről elsőként az RTL Híradója számolt be, de a csatorna a vezető nevét és beosztását nem közölte, a Magyar Hang írt arról, hogy Rovó László rektorról van szó, aki egyben az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának az igazgatója.

Rovó László azt is elmondta, hogy miután észlelte magán a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtette a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetében. Jelenleg a családjával együtt karanténban van, gyakorlatilag már tünetmentes.

„Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam” – írta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján e-mailen, előzetesen feltett újságírói kérdésre válaszolva Rovó László esete kapcsán azt mondta, hogy “a vírus bárkit, bármikor megfertőzhet, ez az eset is ezt igazolja”. Azt is közölte, hogy a hatóság a szükséges kontaktkutatásokat, 120 mintavétel történt, az érintettek házi karanténban vannak.

A Magyar Hang írt arról, hogy az információik szerint jóval azt követően vetették csak alá vizsgálatoknak a rektort, hogy produkálta a koronavírus tüneteit.

Forrásaik azt is közölték, hogy a professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk.

Sőt, Rovó vírushordozóként bejárt az általa vezetett klinikára és operált is. Ezért szombaton a berendelték tesztre a fül-orr-gégészeti klinika dolgozóit. A rektor ráadásul a koronavírus miatt folyamatosan tárgyalt az egyetem, illetve a klinikák vezetőivel, akiket így szintén megfertőzhetett.

Szabad Pécs-információ: két nappal hazajövetele után műtött a rektor

„Az, aki veszélyeztetett területről 2020. február 12. napja után érkezett vissza, azok részére haladéktalanul a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 146.§ (1)-(2) bekezdései alapján távolléti díj fizetése mellett munkavégzés alóli mentesítést (állásidőt) kell elrendelni jelen körlevél kiadásának napjától – azon munkavállalók esetén, akik a körlevél kiadását követően érkeznek haza, a hazaérkezésüket követő naptól – 14 napra” – ezt a részletet a Szabad Pécs kapta meg a szegedi rektor által kiküldetett egyetemi köremailből.

Igaz, akkor még, amikor elutazott, Dél-Tirol valóban nem volt veszélyeztetettnek minősített terület. Sőt, az egyetem rektoraként Rovó László az egyetemi Coronavirus Ügyi Operatív Bizottságot vezeti, ebbéli minőségében küldette ki ezt a levelet is tudtunkkal. Az ottani egyetemi operatív törzs dolga ugyanaz, mint a többi hasonlóé: a szegedi egyetemi klinikák és más intézmények védelmi intézkedéseit írja elő és próbálja betartatni.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a fülgyógyászati klinikára máskor is bement a rektor, de műteni március 10-én kedden műtött. Azaz csupán két nappal a március 8-i hazaérkezését követően. Azon a héten, 12-e csütörtökig még voltak előre betervezett, nem sürgős, életmentő és tumoros műtétek.

Illetve itt van egy, a köremailhez képest frissebb levél, szintén részben az egyetem rektora aláírásával.

17.05 A kormány figyelmeztetése rá is vonatkozott volna

A Magyar Orvosi Kamara szerint, mivel feltételezhető, hogy súlyos etikai vétségek sorozatát követte el a rektor, etikai eljárást kellene vele szemben lefolyttatni. Ráadásul nem csak a józan ész, hanem a Miniszterelnöki Kabinetiroda által megjelentetett felhívás is arra intette a rektort, hogy maradjon otthon.

KategóriákMETÁL