A héten megkezdi a már rendelkezésre álló, potenciálisan vírusellenes hatóanyagok tesztelését a koronavírus-kutató akciócsoport Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora vezetésével, olvasható a PTE hétfő esti sajtóajánlójában.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz UnivPécs cikkét és az újabb Koronavírus Híradót ajánéják a figyelmünkbe.

Mint írják, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának Jakab Ferenc vezette virológiai kutatócsoportja az elmúlt napokban rutineljárást dolgozott ki a vírus különböző sejtekben történő izolálására, közvetlenül a régióban fertőződött betegekből vett minták felhasználásával.

A PTE közleménye szerint a pécsi kutatók a koronavírus elleni küzdelemben tett “újabb sikeres lépése” annak köszönhető, hogy március 16-tól az ország több laboratóriumában is lehetőség nyílt a diagnosztikai tesztek elvégzésére, így a PTE laboratóriuma is hozzáfért a helyi betegektől származó mintákhoz.

A Jakab Ferenc vezette kutatócsoport által kidolgozott rutineljárás a vírusok teljes genetikai állományán alapuló mélyreható analízissel kombinálva -– a közlemény szerint – “mérföldkövet jelent” a miniszterelnök által életre hívott, koronavírust kutató akciócsoport munkájában.

A csoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

KategóriákPOP