Két héttel ezelőtt úgy gondoltam, hogy a sajtószabadság témakörét most egy ideig biztosan pihentetem, nehogy unalmas legyen a sok libsi sivalkodás. Még aznap, vagyis a magyar sajtó napján, jött azonban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Aki a veszélyhelyzetben a kommunikációs akciócsoport vezetőjeként is funkcionálhat.

A cikk a hirdetés után folytatódikVagy inkább diszfunkcionálhat, mert az, hogy teljesen zavaros – bár a Fidesz szempontjából szükségszerű – elképzelései vannak a saját szerepéről, az egészen biztos. Egy teljesen releváns újságírói kérdésre ugyanis ezt válaszolta.

Az operatív törzs tájékoztatója

Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

A kérdést persze feltehetjük, úgy is hogy vannak-e egyenlőbbek? Így már érthető a reakció intenzitása. De a reakció természete nem új keletű. Ha valaki évek óta profi kommunikátorként teljesen abszurd, irracionális, erkölcsileg védhetetlen kormányzati döntéseket próbál úgy csűrni-csavarni, hogy közben nem ritkán segget csinál a szájából, akkor az ilyesmi bizony kicsúszik még egy CEU-t végzett szóvivő multifunkcionális nyílásán is.

Azóta a koronavírussal kapcsolatban szerencsére egyre kevesebbet nyilatkozik meg a kommunikációs akciócsoport vezetője, inkább a Facebookon ekézi az eddigiek ismeretében talán nem ok nélkül bizalmatlan ellenzéket.

Nem vagyunk azonban egyedül, Kovács Zoltán reakciója máshol sem szokatlan.

Donald Trump is a tőle szinte elvárt vehemenciával esett neki egy fehérházi riporternek, akivel már korábban is volt egy – a 444-es esethez nagyon hasonló – csörtéje egy sajtótájékoztatón. Tehát egy olyan eseményen, ahol egy kérdés talán nem meglepő. Ráadásul ezúttal éppen magaslabdát kapott, azaz könnyen válaszolhatott volna Trump úgy is, hogy nagyon jól jöjjön ki belőle. Ehelyett nem lecsapta a labdát, inkább az ütőt akarta szétverni a szerváló fején.

Persze nekünk attól nem lesz jobb, hogy Amerikában meg verik a négereket. Sőt, úgy tűnik, hogy az eddiginél is rosszabb lesz. A sajtószabadság kurtítása ugyanis ezúttal már nem “csupán” a pénztárcánk kiürítését segíti, hanem az egészségünket veszélyezteti. Hiszen a sajtót, és így a nyilvánosságot úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is ellenségnek tekinti. Pedig szövetségesnek kellene lenni. Nem én mondom ezt, hanem a WHO, hiszen szerintük a világjárvány elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze a gyors, pontos és kiterjedt tájékoztatás. Tiltakozásában erre hivatkozik a Magyar Újságírók Szövetsége is.

És nem is állok neki példák sorával bizonyítani, hogy mennyire ellentétes az, ami zajlik a gyors, pontos, kiterjedt tájékoztatással (területi adatok hiánya, megválaszolatlan kérdések sora, arrogáns stílus, ködösítés a beszerzések körül stb.) elég talán csak a pécsi polgármester egyik utolsó megszólalását ide idézni: azért nem mondja el, hogy a városban igazoltan hány fertőzött van, mert őt sem tájékoztatják hivatalosan.

De azt azért ismét rögzítsük, hogy nem most és nem hirtelen jutottunk ide. Az elmúlt tíz évben folyamatosan romlott a magyarországi sajtószabadság helyzete. Ennek okai messzire nyúlnak, de az Orbán-kormányok igyekezete nagyon vastagon benne van. Piacbefolyásolás, médiaszabályozás, központosítás és még sorolhatnánk azokat a rossz gyakorlatokat, amiket sikerült idehaza normalizálni. Azaz már nem is mindenkinek tűnik fel, hogy milyen hatalmasak a problémák.

És akkor még megfejelik mindezt azzal, hogy a járványra hivatkozva, várhatóan legkésőbb kedden, egy új elemmel bővítik a BTK-t. Gyakorlatilag egy gumiszabállyal béníthatják meg a szerkesztőségeket, mivel bírói mérlegelés tárgyává teszik, hogy a valós tényeket közlő újságírókat akár öt év börtönnel lehessen sújtani. Még egyszer hangsúlyozzunk: még a valós tényeket közlő újságírókat is börtönre ítélhetik. Gratulálunk. Mindenki láthatja, hogy a vírus legyőzéséhez pont erre van szükség. Na meg fegyveres katonákra az utcákon.

A szöveg rövidebb, szerkesztett verziója először a Szabad Péntekben, a Szabad Pécs heti podcastjának legutóbbi adásában hangzott el. Itt.

Címkék:
KategóriákPUNK