Egy elképesztő, felháborító esetről írt ma a Szabad Pécs. Egy facebookos bejegyzésből kiindulva, de nagyon megbízható forrásokkal beszélve írtuk meg, hogy hétfőn a Tüke Busz egyik járatát vezető sofőr előbb konfliktusba került egy autóssal, egy középkorú pécsi nővel, aztán a buszból kiszállva meg is ütötte az asszonyt. A Tüke Busztól, illetve a városházától azt az információt kaptuk, hogy a cég vizsgálja az esetet. Mindeközben azonban jelentkezett egy másik hölgy, aki szemtanúja volt az esetnek, és nem csak igazolta, amit írtunk, hanem mint mondta, mindezt be is jelentette a Tüke Busznak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Csakhogy egyelőre nem kapott semmiféle választ a levelére a pécsi buszos cégtől.

A Szabad Pécs kommentárja: lehetséges, hogy 15 vagy 30 nap a válaszadási határidő a cégnél, ám ha egy ilyen súlyú ügynél egy szemtanú veszi arra a fáradságot és a bátorságot, hogy írjon, és még annyit sem reagálnak, hogy “köszönjük szépen a levelét, kivizsgáljuk az esetet”, az felháborító.

Az utas el is küldte lapunknak a Tüke Busz felé tett bejelentését a buszos incidensről. Az alábbiakban ebből a levélből idézünk. A szövegből a Szabad Pécs húzott ki néhány konkrétumot, ami a Tüke Busz vizsgálatához fontos, de amelyek nem szükséges részei cikkünknek a történtek megértéséhez, ugyanakkor a szereplők beazonosítását segítenék. Például rendszámot vagy a személygépkocsi konkrét típusát is kipontoztuk. A bejelentő nevét a kérésére nem közöljük a cikkben.

Az esetről szóló cikkünk itt olvasható.

„A mai napon utasként szemtanúja voltam a 4y-os járaton egy megdöbbentő és felháborító esetnek. 

A Mecsek Áruház megállónál szálltam fel az Uránváros irányából közlekedő járatra, a sofőr jobbján található első, egyszemélyes ülésen foglaltam helyet.

Már az utazásom kezdetén feltűnt, hogy a sofőr ingerült, a Vásárcsarnokig két-három autót dudált le, miközben mutogatott, és agresszív, obszcén kifejezéseket használt a többi közlekedőre. Ez a busz elejében jól hallható volt. A járat 16:10 előtt pár perccel ért a Vásárcsarnok megállóhoz. Még a megállás előtt a Vásárcsarnok és Autóbusz Állomás kereszteződésénél a sofőr szintén többször rádudált egy fehér (…. autóval) közlekedő hölgyre.

A megállóból kihajtva a Bajcsy-Zsilinszky utca és Nagy Lajos király út kereszteződésében található lámpánál az említett fehér (autó) a busz melletti sávba ért, és mindkét jármű a pirosnál megállt.

Ekkor a sofőr leszállt a buszról és elkezdett ordítozni az autót vezető középkorú hölggyel, „mocskos cigánynak titulálta és megfenyegette, hogy összeveri, ha még egyszer rádudál.”

A hölgy mindeközben leeresztette az ablakot, miután a sofőr elkezdett durván kopogtatni az üvegen, és megdöbbenten kérdezett vissza, hogy őt miért cigányozza le és kikérte magának a hangnemet, mire az Önök dolgozója benyúlt az ablakon és megütötte a nőt, akinek az arcáról leesett a szemüvege is.

Azt nem tudom, hogy mennyire az arcát célozta meg a hölgynek, vagy csak a szemüvegét, de azt gondolom, hogy ez nem is feltétlenül fontos, lévén, hogy ilyet nem tehet meg, semmilyen körülmények között. Az incidens után a sofőr tovább beszélgetett valakivel, és azt ecsetelte, „hogy majd ez a pofátlan picsa biztosan feljelenti, de őt nem érdekli”.

A járatot egy nagyjából (…) férfi vezette, (…) hajjal, láthatóan egész út alatt idegesen, ingerülten viselkedve. (…)

Nagyon remélem, hogy a hölgy is legalább panasszal, ha nem rendőrségi feljelentéssel él az eset miatt, mert az egy dolog, hogy a KRESZ előírása szerint a dudát csak veszély esetén lehet használni – az útban van nekem a másik autós esete pedig nem az – másrészt pedig az, hogy a sofőr a menetidőben, a lámpánál várakozva leszáll és bántalmaz egy hölgyet, csak azért, mert az szerinte nem megfelelő helyen állt, megengedhetetlen.

Döbbenten néztem végig az esetet, a sofőr pedig meg volt győződve saját igazáról és arról, hogy most jól megmutatta a hölgynek.

Állampolgári kötelességemnek éreztem, hogy jelezzem az esetet, amennyiben szükséges, a hatóságok felé is megteszem ugyanezt. Önöket pedig arra kérem, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben, és nézzék meg jobban, hogy milyen embereket alkalmaznak egy olyan helyen, amelynek a biztonságos szolgáltatásáért a pécsi lakosok fizetnek. Én nem szívesen utazom együtt olyan kollégájukkal, aki úgy gondolja, hogy bármi is feljogosítja arra, hogy egy nőt bántalmazzon verbálisan és fizikálisan, akár munkaidejében, vagy azon kívül. 

Üdvözlettel”

Címkék:
KategóriákMETÁL