Sikeresen izolálták a koronavírust ugyanis. Ami azt jelenti, hogy egy már új koronavírussal megfertőződött betegből mintát vettek, és abból sikerült elkülönítenük vagy kivonniuk a vírust, amivel azt tovább tudják szaporítani. A hazai oltóanyagelőállításhoz és sorozatban történő gyártáshoz ettől függetlenül még akár egy-két évre is lehetünk, de ez egy nagyon fontos lépés lehet ezen az úton.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában izolálták skeresen a koronavírust, Magyarországon először, ezt az országos tisztifőorvos kedden, a vírusinfón jelentette be.

Müller Cecília kiemelte, hogy ezzel lehetőség nyílik a magyarországi oltóanyagfejlesztésre, illetv új vírusellenes terápiák kipróbálására.

A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni. A magyar szakemberek a vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják.

Izolálták tehát az új koronavírust Magyarországon, ami azt jelenti, hogy egy megfertőződött betegből vett mintából sikerült a kutatóknak elkülöníteniük vagy kivonniuk a vírust, így azt tovább tudják szaporítani. Az oltóanyagelőállításhoz és sorozatban történő gyártáshoz ettől függetlenül még akár egy-két évre is lehetünk, de ez egy nagyon fontos lépés ezen az úton. Ahhoz ugyanis, hogy vakcinát vagy gyógyszert állítsanak elő azt kell elérni, tesztekkel bizonyítani, hogy a gyógyszer vagy a vakcina az adott vírust el tudja-e pusztítani. Ezért szükség van a vírus elkülönítésére és szaporítására. Így pedig, hogy idehaza is sikerült a vírusmintát elkülöníteni, az azt jelenti, hogy a magyar vakcinafejlesztésben megtehetik a következő lépést.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs szokásos napi fővárosi sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy sajnos aggodalomra is van ok a betegség hazai felfutását illetően, mert előreláthatóan a következő napokban akár több száz új koronavírus-fertőzött is lehet majd Magyarországon. A vírus ugyanis terjed, s a terjedés mértéke a tisztifőorvos szerint megfelel annak, amire számítottak. Vagyis napokon belül megtöbbszöröződhet a regisztrált fertőzések száma. Úgy számolnak, hogy egy fertőzött személy akár két-három másik embernek is átadja a fertőzést.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta, hogy a vizsgáló laboratóriumok körét mindenképpen bővíteni fogják. A tesztelésről pedig azt mondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO iránymutatása alapján dolgoznak.

Jelenleg már ötven fertőzöttet tartanak nyilván, ketten pedig sajnos súlyos állapotban vannak. A tisztifőorvos is megemlítette, hogy Magyarországon bőségesen áll rendelkezésre lélegeztetőgép, sőt újabbakat is beszereznek, most 2000 lélegeztetőgép van az országban. Ezzel egyébként megismételte, amit rről a kérdésről Orbán Viktor mondott, a számadatot illetően is, a beszerzésről mondottakat is, illetve azt is, hogy ez egyelőr elegendő mennyiség.

Felmérik azt is miniszteri kérésre, hogy a magyar fogorvosoknál mennyi altató- és lélegeztetőgép van

Mindenesetre ma, a Magyar Orvosi Kamara honlapján, a Fogorvosi Tagozat hírei közt megjelent, hogy az Emberi Erőforrások MInisztériumának vezetője, Kásler Miklós által szignózott levéllel tájékoztatást vár a miniszter a magyar fogorvosoktól. Arról, hogy a birtokukban hány lélegeztetőgép és hány altatógép van. Továbbá arról is, hogy az előbb említett gépek közül hány használható és hány nem használható.

KategóriákMETÁL