Az új koronavírussal most már bárki megfertőződhet és bárki fertőzhet, a kórokozó az országban mindenhol jelen van – hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a keddi kormányzati koronavírusinfón az országos tisztifőorvos. Már kilenc a magyarországi halálos áldozatok száma.

A cikk a hirdetés után folytatódikA koronavírussal kapcsolatos tájékoztatási honlapon azt írják, hogy Müller Cecília beszámolt arról, hogy keddre 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, az elhunytak száma pedig újabb személlyel, kilenc főre nőttA legutóbbi áldozat egy fiatalabb magyar hölgy, aki számos krónikus megbetegedéssel, köztük szív- és keringési betegségekkel s több más anyagcsere-betegséggel küzdött.

Az otthonmaradás fontosságát hangsúlyozva a tisztifőorvos arra figyelmeztetett, hogy többen lehetnek azok, akiknek szervezetében jelen van a vírus, mint ahányan tüneteket mutatnak.

Beszélt arról is, hogy átalakul a háziorvosi ellátás, bizonyos fokú racionalizálást vezetnek be, hogy minimálisra csökkentsék az orvos-beteg, beteg-beteg találkozásokat.

Járásonként és kerületenként az akut légúti betegségben szenvedőknek külön “ellátó egységet” jelölnek ki, tehát fizikailag is elkülönítik őket a többi betegtől. Ez a rendszer jelenleg kialakítás, szervezés alatt van, de reményeik szerint egy héten belül működhet – tette hozzá.

Arra az újságírói kérdésre, hogy az elhunytakat tesztelik-e koronavírusra, Müller Cecília nemmel felelt.

Jelezte azt is, hogy az emberi erőforrások minisztere felfüggesztette a kórboncolást, hiszen ha a halál oka ismert, felesleges a boncolás. Mint mondta, ritkán, de előfordul, hogy az elhunytról nem derül ki, hogy koronavírus-fertőzött volt-e, azonban, ha a gyanú felmerül, akkor a halál beálltát követően még egy rövid ideig tesztelhető az elhunyt a kontaktszemélyek felderítése érdekében.

A szakember a járvány terjedési üteme kapcsán beszélt arról is, hogy Magyarország szerinte előnyös helyzetben van, mert számos – a járványt lassító – intézkedés meghozatalánál szeritnte időben lépett.

Arra vonatkozóan nem kívánt “találgatásokba bocsátkozni”, hogy meddig tarthat a járvány, de jelezte: készülnek erre vonatkozóan modellszámítások.

KategóriákMETÁL