Bogdán Lászlónak tavasszal már volt öngyilkossági kísérlete, de akkor még sikerült megmenteni az életét – ezt a most hétvégi, Budapesten ingyenesen terjesztett nyomtatott újság, a Pesti Hírlap írta meg. A kis baranyai falu polgármesteréről halála óta folyamatosan ír a sajtó. Így hangzott el az is, hogy a testvérei találtak rá Bogdán László holttestére. A Klubrádió megszólaltatta ugyanis annak a leendő, még épülő cserdi feldolgozóüzemnek a vezetőjét, amelyre az EU-tól nyertek pénzt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Budapesten ingyenesen terjesztett, aluljárókban osztogatott Pesti Hírlap című újság kétoldalas riportot közölt Cserdi helyzetéről és a polgármester tragikus haláláról, a címlapon is azt emelve ki, hogy „az első kísérlet segélykiáltás volt” – olvastuk a Magyar Hang lapszemléjében.

A Pesti Hírlap munkatársa Cserdiben egy helybélitől tudta meg a történteket, majd rendőrségi forrásból ezt megerősítették számára. A cikk szerint ezért is került fel hétfőn olyan gyorsan a bejelentés után az eltűnt személyek listájára. A Szabad Pécs nem csak az előbb idézett cikket írta meg, hanem aztán azt is, hogy a jogszabály szerint azonnal el kell kezdenie a rendőrségnek egy bejelentés után az eltűnt személyek felkutatását, nyilvánvalóan mérlegelve azt minden egyes esetben aktuálisan, hogy milyen lépéseket tegyenek meg az elsők közt.

A Blikk is kiemelten foglalkozik Cserdivel, a lap megszólaltatta Bogdán Gyulát, a néhai polgármester testvérét.

„… a szívemben jelenleg teljes üresség van. (…) Fogalmam sincs a hogyan továbbról, egyelőre nem tudok erre gondolni. Elmondhatatlanul büszke voltam és vagyok a testvéremre, fantasztikus ember volt. Azt még nem tudom, hogy hogyan lehetne méltóképpen folytatni az a szellemi örökséget, amit ő ránk hagyott. A falunk szinte teljesen gyászba borult (….)” – fogalmazott.

Bogdán Gyula nem olvassa el a híreket, de még így is eljutott hozzá néhány híresztelés a testvére halálával kapcsolatban. Ezekkel azonban nem foglalkozik a gyász óráiban.

„László élettársa is ugyanígy gondolkodik erről, mint én. Szegény ő is nagyon rossz lelki állapotban van” – nyilatkozta a Blikknek.

A Klubrádió pedig az egyik riportjában a Cserdiben épülő, azaz még csak leendő csomagolóüzem vezetőjével, Nagy Simonnal beszélgetett, aki elmesélte, hogy Bogdán László polgármesterként Cserdiben beindított egy programot, amelyben a közmunkások zöldséget, gyümölcsöt termesztettek, s amellyel kapcsolatban a későbbiekben felmerült az is, hogy ezt el is lehetne adni, s ha már igen, akkor be kellene csomagolni, vagy feldolgozni.

Ehhez az EU-tól pályázaton nyertek pénzt, és meg is indult a beruházás. Az építkezéshez “pro forma” nem volt köze az önkormányzatnak, de a falu vezetője nyilvánvalóan nagyon is a szívén viselte az üzem megépítését, amit Nagy Simon szerint sokan megpróbálták kihasználni. Szerinte olyanok, akiknek dolguk lett volna törődni a beruházással – például építési vállalkozók – nem megfelelő minőségű munkát végeztek, ezért egyre nehezebb volt beleférni a megadott pénzügyi keretbe.

A “kiinduló modell” azonban időközben okafogyottá volt, mert munkát kaptak a közmunkások, a számuk 10 alá csökkent. Így jött az a terv, hogy az üzem épüljön csak meg, és Nagy Simonék üzemeltessék, amiben nekik van gyakorlatuk, s legyenek a falu egyetlen nem önkormányzati munkáltatója. Nagy Simon azt is elmesélte, hogy a polgármester holttestére az épülő üzemben találtak rá a testvérei. Az pedig tény az üzemvezető tényként állította, hogy a polgármesterrel halála előtt néhány órával még megbeszélést folytatott az építkezésről.

KategóriákMETÁL