Orbán Viktor délutáni bejelentése után az operatív törzs megtartotta a szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol az ot ügyeleti központjának vezetője azt mondta, hogy egyelőre nem tervezik a kijárási tilalom elrendelését.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt sem lehetett kizárni még ma délután, amikor Orbán Viktor miniszterelnök közzé tette, hogy rendkívüli bejelentést tesz, hogy a kijárási tilalmat rendelik el az országban. Ám aztán, ha nem is éppen akkor, amikor hittük, de csak kiderült, hogy mi is hangzott el: a kormányfő gazdaságmentő intézkedéseket jelentett be.

Ami után, vélhetően a bejelentés hatására is, tovább gyengült a valutapiacon a magyar fizetőeszköz. Az lehetséges persze, hogy a hirtelen gyengülés után a forint majd korrigálni fog valamelyest, de az már az elmúlt napokban is látszott, hogy a jelenlegi helyzetben a forint tovább gyengül az euróhoz képest. Jelenleg 1 euró 354 forintba kerül.

Lapunk éppen tegnap írt arról, hogy napirenden lehet a magyar kijárási tilalom elrendelése, és akár már szerda éjjeltől ezt elrendelhetik. Több különböző, egymástól független forrásból is erről értesültünk, azzal kiegésztíve, hogy a döntés még biztosan nem született meg, avagy, ha mégis, az nem került ki a legszűkebb döntéshozói körön kívül. Azt viszont ehhez képest is informálisabb forrásból hallottuk, hogy a kijárási tilalom elrendelése, ennek lehetősége már szóba került.

Mint írtuk, kérdeztük erről levélben az Operatív Törzsöt is, de erre külön nem válaszoltak. Ugyanakkor a mai rendkívüli miniszterelnöki bejelentés után kezdődött napi koronainfón ez a kérdés is szóba került. És ott az operatív törzs ügyeleti vezetője, Lakatos Tibor ezredes határozottan azt mondta, hogy

„egyelőre nem terveznek kijárási tilalmat, nem terveznek lezárni városrészeket”.

Majd azt mondta, lehet, hogy eljön ennek is az ideje, de ezt alapos számítások fogják megelőzni.

A fővárosi újságíró kollégák, már nem első alkalommal kérdeztek arra rá a sajtótájékoztatón szintén szokásosan jelen lévő, kédésekre válaszoló országos tisztifőorvosnál, hogy miért nem tudható az, hogy az országban hol vannak fertőzöttek, ahogyan influenzajárványok idején is készül járványtérkép. Müller Cecília viszont azt mondta, hogy az új koronavírus-járvány kapcsán elegendő az, hogy a hatóságok és a járványügyi szakemberek tudják azt, hogy hol bukkant fel a vírus, és ők pedig tudják, erről mindenkit megnyugtathat.

Azt a Szabad Pécsis megkérdezte már több alkalommal is az Operatív Törzstől, hogy van-e pécsi vagy baranyai fertőzött, s ha attól függetlenül is, hogy mi erre a válasz, miért nem lehet tudni ezt.

Az otthon maradásra viszont nem csak az operetív törzs, hanem a sajtó, mi magunk is biztatunk minden olvasónkat.

“Maradj otthon, nézzél tévét”

KategóriákMETÁL