Első alkalommal látogatott Erdélybe pápa, szombaton Csíksomlyón mutatott be szentmisét Ferenc pápa.

A cikk a hirdetés után folytatódik?A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is? – mondta szombaton Csíksomlyon homíliájában az MTI tudósítása szerint Ferenc pápa.

A katolikus egyházfő több tízezer hívő előtt mutatott be szentmisét. Prédikációjában Ferenc pápa egyebek mellett azt mondta, hogy ??ne hagyjuk, hogy azok a hangok és sebek, amelyek az elkülönülést táplálják, megfosszanak a testvériség érzésétől?.

Az Európa-szerte híres búcsújáróhelyen a katolikus egyyházfő felidézte, hogy Szűz Mária mindnyájunknál ?közbenjárt? azért, hogy így legyen.

Ferenc pápa arra szólította a híveket, hogy ne feledjék, s ne tagadják a múlt összetett és szomorú eseményeit, de ez nem gördíthet akadályt a testvéri együttélés elé, nem adhat rá ürügyet.

A pápa pénteken érkezett meg Romániába, látogatása a szomszédos országban vasárnapig tart. Ferenc a pápalátogatás második napján kereste fel a csíksomlyói hegynyerget, és mutatott be latin nyelvű szentmisét mintegy 160 pap jelenlétében.

?Isten iránti örömmel és hálával vagyok jelen ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen? – mondta szentbeszédében Ferenc pápa. A latin nyelvű misét a helyszínen a hívek magyar és román fordításban is hallhatták.

A pápa arról is beszélt, hogy szerinte a zarándokok azért mennek Csíksomlyóra, hogy egymásban valódi testvérekre leljenek. Zarándokolni ugyanis szerinte nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést arra, hogy ?járjunk együtt az úton, és kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében?. A pápa hangsúlyozta: zarándokolni azt jelenti, hogy elszakadunk a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egyben kihívás számunkra, hogy felfedezzük és továbbadjuk az együttélés lelkületét, és ne féljünk a kölcsönös érintkezéstől, találkozástól és segítségnyújtástól. A katolikus egyházfő arra buzdította a hívőket, hogy a zarándoklat során ne a múltat kutassák, hanem inkább azt, ami elodázhatatlanul vár rájuk. Majd arra biztatta a jelenlevőket, hogy imádkozzanak közösen a Szűz Anyához, hogy tanítsa meg őket “összevarrni a jövőt”.

A pápa által celebrált szentmise idején az oltárra helyezték az ötszáz éves csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobrot, amelyet erre az ünnepi alkalomra szállítottak a hegynyeregbe. A szentmise végén Ferenc pápa arany rózsát helyezett el a szobor lábánál a Szűzanya iránti tisztelet jeléül.

A szertartás végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai vizitjét. Jakubinyi felidézte, hogy a néhai pápa akkor megígérte, újra elzarándokol Romániába, de erre végül már nem kerülhetett sor. Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a gyulafehérvári, a váradi, a szatmári és a temesvári, azaz a négy magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegyék híveinek a vágya.

A szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Viorica Dancila román miniszterelnök.

A pápai szentmisére több mint százezren regisztráltak, a zarándokok már a kora hajnali órákban elkezdtek gyülekezni a csíksomlyói hegynyeregben, ahol szakadó eső fogadta őket és több órán keresztül áztak a hűvös időben, egészen a mise kezdetéig.

A pápa a liturgia helyszínére a romániai Dacia autógyár által külön erre az alkalomra kialakított pápamobillal érkezett, köszöntötte a zarándokokat, végighaladva a kijelölt útvonalon.

Ferenc pápa Csíksomlyóról Jászvásárra (Iasi) utazott délután.

KategóriákMETÁL