Orbán Viktor a kissé balul elsült első próbálkozás után szerda délután bejelentett több, a vírusjárvány kitörése, illetve az annak következtében kibontakozni látszó gazdasági válság miatt szükségesnek vélt, elsősorban gazdasági jellegű intézkedést. A bejelentésre később reagált Tóth Bertalan is, az MSZP elnöke, több ponton és szempontból is bírálva a miniszterelnököt. A pécsi származású baloldali politikus szavaira aztán szerda este Csizmadia Péter, a Fidesz pécsi városházi frakciójának vezetője kontrázott rá.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Az még egy érdekes, elemző háttéranyag része lehet majd valamikor a későbiekben, hogyan, s legfőképpen miért is kommunikál és szólal meg egyre több közéleti és politikai kérdésben Csizmadia Péter, a pécsi közgyűlés Fidesz-frakciójának a vezetője. Aki amúgy a korábbi önkormányzati ciklusban, a Fidesz-KDNP többség által irányított pécsi közgyűlés volt pénzügyi és gazdasági bizottsági elnöke volt.

Az egyértelmű, hogy az október 13-ai nagy vereség után a pécsi Fidesznek meg kell, meg kellett próbálnia rendezni a sorait, sőt újraszerveznie és újrapozicionálni magát. És az is egyértelmű mostanra, hogy ez a feladat, legalábbis arc-szinten elsősorban három ember van előtérben. Legfőképpen Csizmadia Péter, kisebb részben Vári Attila, illetve az időnként besegítő rutinos Hoppál Péter.

Mindezt felvezetésképpen azért írjuk, mert az, hogy Csizmadia Péter reagált, és viszonylag gyorsan Tóth Bertalan szerda koraesti, Orbán Viktor miniszterelnök mentőcsomagját értékelő nyilatkozatára, előrevetítheti, hogy Csizmadia Péterre a jövőben nagyobb feladatot is rábízhatnak a pécsi Fideszben. Hogy ez 2022-re szólhat-e majd, vagy “csak” 2024-re, azt most még nem tudni.

Az előbbi tehát nem csak felvezető, hanem kitérő is volt, mint említettük, hosszabb, elemző, háttércikket érdemel, nem csak Csizmadia Péter politikusi ténykedése, de a kormánypárt pécsi szervezetének közeljövője is.

A lényeg, hogy, ha nem is délután három órakor, az élő facebookos bejelentkezéskor, amikor összeomlott a közvetítés a nagy leterheltség, a közvetítésbe bekapcsolódó sok néző miatt, végül Orbán Viktor csak kihirdette, hogy milyen intézkedésekre tettek javaslatot és fogadtak el a szerdai kormányülésen.

A netes blamáról is írtunk, mert ilyen tényleg nem volt még, de aztán az intézkedési csomag részleteit is összefoglaltuk. 

Orbán Viktor bejelentése után aztán Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, Pécs korábbi alpolgármestere azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az MSZP-nek továbbra is a magyar emberek élete, egészsége és megélhetésének biztonsága a legfontosabb, ezért támogatnak minden ezt szolgáló döntést.

Ugyanakkor azt is mondta, hogy a kormányfő által bejelentett gazdasági intézkedések még mindig nem elegendőek a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére.

Kifogásolta például, hogy csak bizonyos ágazatoknak adnak járulékfizetési könnyítést, nem oldják meg az összes kis- és közepes vállalkozás problémáját.

Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a kormány még mindig a munkaadókra és a munkavállalókra bízza a munkavállalók megélhetésének biztosítását.

Tóth szerint a szakszervezeteknek és a munkaadói szervezeteknek sokkal szélesebb körű, minden ágazatra kiterjedő megállapodásra kellene jutniuk. Hiányolta azon mszp-s javaslat átvételét is, miszerint vezessenek be elbocsátási tilalmat a multinacionális cégeknél.

És azt is firtatta, hogy a taxisokon kívül a több százezer katás egyéni vállalkozót hogyan segítik.

A baloldali politikus emlékeztetett arra, hogy az MSZP hétfőn ötpontos csomagot javasolt és nyújtott be az Országgyűlésnek a koronavírus-járvány hatásainak kezelése érdekében, amiből szerinte a kormány most megvalósítja a járulékfizetés felfüggesztését, valamint a hiteltörlesztési moratóriumot.

Viszont a bejelentett gazdasági intézkedések nem elegendőek a járvány gazdasági és társadalmi hatásainak kezelésére.

Tóth tehát egyszerre tűnt, vagy próbált tűnni ezzel kritikusnak, szakmai szempontúnak, konstruktívnak, sőt még talán visszafogottnak is. De igaz, volt kritika a szavaiban.

Erre a nyilatkozatra reagált a pécs Fidesz-frakció vezetője szerda este, némileg elhúzva a potmétert a politikai beszéd irányába.

Idézzük, mit írt Facebook-oldalára:

„Nos, mielőtt áldozatul esnénk annak a csábításnak, hogy bármilyen szinten is komolyan vennénk az MSZP nevű törpepárt elnökének fenti szavait, azért nem árt a hátunk mögé tekintenünk. 2008-ban Magyarországnak ugyanis volt már alkalma megtapasztalni, hogy milyen is a szocialista-liberális válságkezelés. Katasztrófa, csőd, gazdasági és morális szétesettség.

Szerencsére ma az országot Tóth Bertalanok, Kóka Jánosok és Gyurcsány Ferencek helyett felelős kormány vezeti, amelynek tagjai az elmúlt évtizedben többször is bizonyították rátermettségüket nehéz időszakokban, legyen szó a szocialisták utáni romeltakarításról, árvízről, vörösiszap-katasztrófáról vagy illegális migrációról.”

Tartalmilag nyilván lehet vitatkozni azon, hogy kinek van vagy lehet igaza, és mennyire.

A hír azonban ebben a tekintetben szerintünk inkább a stílusról szól, főleg annak fényében, hogy a kormány, a kormánypártok, és sajtójuk, annak teljes propagandagépezetével. Sőt már egyre inkább a vírusjárványról való tájékoztatásban részt vevők is arra figyelmeztetik, és néha még ki is oktatják (vagy próbálják) a kritikus kérdéseket feltevő, ellentmondásokra rámutató, azokra rákérdező újságírókat, hogy mi is lenne az igazi dolguk. És ebben a kommunikációban éles helyzetben éles fegyver, hogy politikai kérdésekről most ne essék szó, járvány idején, fontosabb a tájékoztatás, az emberek megnyugtatása, a pánik csillapítása, a politikai széthúzás kerülése.

KategóriákPUNK