Önkénteseket toboroznak az idei hatnapos, és első ízben büszkeség felvonulással végződő Pécs Pride fesztivál szervezői a Facebookon. A Szabad Pécs a Pride egyik szervezőjét és témafelelősét arról is kérdezte, miért nem lehet még tudni a pontos tervezett útvonalat. Az biztosnak tűnik, hogy Pécs történelmi belvárosában lesz majd a büszkeségmenet. 

A cikk a hirdetés után folytatódikAz első magyar vidéki Pride, azaz a Pécs Pride felvonulás 2020. május 16-án lesz, amint arról a Szabad Pécs elsőként beszámolt. Azt is lapunk írta meg tavaly, hogy felmerült egy önálló, Budapesten kívüli vidéki Pride felvonulás ötlete a pécsi LMBTQ-közösség egyes tagjai körében, és neki is állnának azt megszervezni.

Amikor nemrég kiderült, hogy május 16-án lesz a Pride, azt megelőzően azt hittük, hogy a pontos útvonalat fogják bejelenteni, avagy a dátumot és az útvonalat. Egyrészt, mert nyilván legalább annyira érdekes és fontos információ, hogy merre haladhat el a menet, mint az, hogy mikor, másrészt pedig előtte néhány nappal a szervező, a Divers Youth Network Facebook-oldalán arról írtak, hogy a pontos útvonalat jelentik be.

Volt arról szó, hogy közzé teszik mostanra

Ehhez képest azt nem tették közzé, sőt azóta sem publikálták sehol. Persze egyrészt még van idő május 16-áig, másrészt meg azért azt lehet nagyjából sejteni, hogy Pécs belvárosát, és azon belül is a történelmi belvárost érintheti a felvonulás – sőt akár az sem kizárt, hogy a valamikori történelmi falakon belül is maradhat.

Mindenesetre a pécsi LMBTQ-felvonulás Facebook-eseményéből is kitűnik, hogy délutáni eseményre kell készülni azon a szombaton, május 16-án ugyanis 15 és 19 óra közt tartanák meg a vonulást ezek szerint.

Az egyik legfontosabb a biztonság

Arra mindenesetre Hegedüs Martinnál, a pécsi pride-ot szervező Divers Youth Network témafelelősénél a hétvégén rákérdeztünk, hogy lehet-e már tudni a pontos útvonalat, ha nem miért nem, és ha még nem, akkor mikor derülhet ki. Az iránt is érdeklődtünk, hogy mennyien jelezték eddig a részvételüket, tárgyaltak-e már a rendőrségnél, szóba került-e már az, hogy lesznek-e kordonok, és  ha lesznek, kit kerítenek el, a felvonulókat, az LMBTQ-közösség és más kisebbségek jogaiért kiállókat, avagy a május 16-ára várhatóan szintén készülő ellentüntetőket.

Hegedüs Martin azt mondta, hogy az útvonalat biztonsági és biztosítási okokból nem jelentik be a felvonulást megelőző 1-2 hétig, egyébként a fővárosi rendezvényehez hasonlóan. A Facebookon a felvonulás eseményénél már átlépték az 1100 érdeklődőt (aki esetleg nem tudná, ez tényleg csak egy ngyon informális adat, a legritkább esetben szokott annyi ember elmenni, mint amennyien érdeklődnek, persze egyes esetekben akár többen is lehetnek, és az is biztos, hogy a későbbiekben, május 16-ához közeledve csak nőni fog a mostani szám, akár sokszorosára is emelkedhet).

Folyamatosan egyeztetnek a rendőrséggel is

A szervező hangsúlyozta, hogy a rendőrséggel folyamatosan egyeztetnek és tárgyalnak, együttműködők a rendezvény biztosításával kapcsolatban. A biztosítás formája még tárgyalás alatt van, szeretnék, ha mindenki szabadon vonulhatna, a rendezvény eszmeiségéhez méltó módon, azonban nyilvánvalóan biztonságot szeretnének, ez elsődleges. A rendőrség feladata az esemény biztosítása, ők természetesen mindenben együttműködőek.

Önkéntesek, felvonulászáró “pompás” piknik

Azért is kerestük meg Hegedüs Martint – az útvonal utáni érdeklődésen túl –, mert az egyik új posztjuk szerint egy kérdőív előzetes kitöltésével önkénteseket is keresnek a fesztivál lebonyolításához és szervezéséhez. Elmondta, hogy az önkéntesek keresése már most úgy tűnik, hogy sikeres lesz, ők elsősorban a fesztivál és a felvonulás alatt segítenek majd nekik, például infopultban, menetkísérésben, és más, ilyenkor felmerülő feladatok lebonyolításában és szervezésében. A  konkrét szervezőcsapat továbbra is hat főből áll.

Azt is szerettük volna megtudni, hogy a hatnapos Pécs Pride fesztivál programja összeállt-e már. Újra hangsúlyozzuk: a budapesti Pride-héthez és felvonuláshoz kapcsolódó programsorozat volt már Pécsett a korábbi években is, kizárólag a vidéki felvonulás (azaz a leglátványosabb és egyben leginkább vitatott rész) az, ami első alkalommal lesz megtartva Budapesten kívül. A hatnapos fesztiválon az idén is beszélgetések, konferenciaszerű előadások, filmvetítések lehetnek majd, de konkrétabbat egyelőre nem tudtunk meg. Hegedüs Martin azt mondta, hogy a teljes hét konkrét programja még nem végleges, ezért egyelőre nem is publikus. Áprilisban az már nyilvános lesz, akkor fogják a programfüzeteket is kiadni.

Az is biztosnak tűnik, hogy a felvonulás Pécsett is egy nagyobb helyszínen zárul, mivel éppen az önkénteseket kereső egyik posztban írták azt, hogy “a felvonulást záró piknik helyszínének teljes pompába öltöztetése” lehet az egyik feladata az önkénteseknek.

Bicikli és könyörület: gondolatok a Pécs Pride-ról

Támogató videók ismert emberektől

Amint az látható volt a Pécs Pride felvonulás időpontjának bejelentésekor, hogy ismert emberek állhatnak ki mellettük és a Pécs Pride mellett videóüzenetekben, az elsőt a Pa-Dö-Dö énekes színművész, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi művésze, Lang Györgyi küldte. Azóta azonban már publikálták Péterffy Bori éneke, színész, előadóművész, és Parti Nagy Lajos költő támogató videóját is.

Péterffy Bori videója

Parti Nagy Lajos videója

Az ÖPE és a Fidesz is szervezkedik

Arról már írtunk, és még fogunk is részletesebben, hogy az egyik nagy szószólója a Pécs Pride-dal szembeni ellenérzéseknek Kővári János, a Fidesszel és a KDNP-vel ősszel közös választási listát állító Összefogás Pécsért Egyesület elnöke és pécsi városházi képviselője. Kővári nem csak nyilatkozik arról, hogy ő miért nem szeretné, ha lenne Pécs Pride felvonulás, de közmeghallgatást is szeretne az ügyben összehívni. (Többek közt emiatt fogunk ezzel a részlettel még külön foglalkozni.)

Ugyanakkor a Szabad Pécs nem hivatalosan arról is értesült, hogy a Fidesz is szervezkedik, és valószínűleg a Kubatov-lista pécsi fejezetét is felcsapva megkeresi (vagy meg is kereste már) a hadra fogható aktivistáikat.

Standokon gyűjtik az ellenzők aláírását

Jövő hét közepétől Pécs forgalmas pontjain standoknál gyűjtik majd a csatlakozó szervezetek és az aktivisták az aláírásokat. A standoláshoz a Fidesz is várja az önkéntes jelentkezőket, tudomásunk szerint ez is szerepel a Kubatov-listás levélben. A gyűjtés márciusban zajlik majd, az ÖPE kezdeményezésére, és 8000 aláírás elérése a cél, hogy összehívják a közmeghallgatást. Információink szerint azonban nem csak arra hívják fel az aktivisták figyelmét, hogy a jövő héttől standokon fogják gyűjteni az aláírásokat, hanem konkrétan a Király utcát, Széchenyi és Szent István tereket megnevezték a vonulás helyszíneiként. Úgy tudjuk, azzal (is) hangolnak a Pride ellen, hogy az az LMBTQ-lobbi /igen, ez azért mondjuk elég nyilvánvaló/ és a balliberális pártok által támogatott rendezvény, s “a normalitás elleni agresszió és provokáció”.

Nem provokáció, persze ez a hírhamisítókat nem zavarta

A Szabad Pécs korábban Podcast-adást szentelt a Pride-nak, akkor is Hegedüs Martinnak beszélgettünk. Abban az adásban, van egy e szempontból kiemelhető rész, amit a szövegkörnyezetből kiemelve akár úgy is lehet értelmezni, hogy a Pride provokáció, és volt is olyan névtelenül szerkesztett trash Facebook-oldal, ahol ezt így is emelték ki. Ugyanakkor a beszélgetést meghallgatva, vagy akár a podcast-adás leírásában lévő szöveget elolvasva teljesen egyértelműen kiderül, hogy erről szó sincs.

„Nem a provokáció a rendezvény célja, de tudják, hogy az emberjogi rendezvények mindig provokatívak az azt ellenzőknek” – ez konkrétan szerepelt a podcast-epizód leírásában.

A Szabad Pécs podcast-adása a Pécs Pride-ról

A gyűlölködők hangosabbak – A pécsi pride szervezőivel beszélgettünk
KategóriákMETÁL