Év végi interjút kért a pécsi önkormányzat cégének internetes lapja, a Pécsma.hu Pécs két egyéni választókerületből az országgyűlésbe közvetlenül jutott képviselőjétől. A járványhelyzetre való tekintettel mindkettőjüknek e-mailben küldtek kérdéseket egy héttel ezelőtt, határidőt adva a válaszok beérkezésére. Mellár Tamás válaszai a határidőre megérkeztek, Hoppál Péter viszont válaszok helyett. egy közleményt küldött a lapnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kérdések elküldése után ugyanis a Pécsma cikke szerint a Pécsma főszerkesztőjét Hoppál Péter egy munkatársa telefonon felhívta, az iránt érdeklődve, hogy pontosan ugyanazokat a kérdéseket kapta-e, illetve ugyanolyan jellegű kérdéseket kapott-e Mellár Tamás, mint Hoppál Péter. A főszerkesztő, a Szabad Pécs egyik alapítója, korábbi munkatársunk, Nimmerfroh Ferenc azt válszolta, hogy természetesen nem ugyanazokat a kérdéseket küldte, mivel az egyik oldalon egy tíz éve kormányzati pozícióban lévő párt képviselőjéről, az elmúlt évtizedben kormányzati pozíciókat betöltő politikusról beszélünk, a másik oldalon pedig egy két éve a parlamentbe került ellenzéki képviselőről.

Hoppál Péter munkatársa azonban erre azt mondta, hogy ebben az esetben nem tudnak válaszokat küldeni.

Azt már mi jegyezzük meg, hogy létezik természetesen a párhuzamos interjú műfaja, amelyben sok esetben tényleg ugyanazokat vagy nagyon hasonló kérdéseket teszi fel egy újságíró.

Azonban ez nem mindig indokolt, ahogyan most a Pécsma főszerkesztője sem látta ezt indokoltnak. Ez újságíró szakmai döntés, amelyet lehet kritizálni, akár olvasóknak, akár más újságíróknak, akár az adott interjúra felkért politikusoknak is, de jó esetben (ha erre egyáltalán rákérdeznek), akkor elfogadják az újságíró válaszát, és elkészítik az interjút, meghagyva ezt a szakmai döntési jogkört és szabadságot az adott újság adott újságírójának/szerkesztőségének kompetenciájaként. A Pécsma ráadásul hasonló témákban kérdezte a két politikust, és ugyanannyi időt hagyott nekik, ugyanarra a napra időzítette a megjelenést.

Hoppálék mindenesetre úgy döntöttek, hogy a konkrét válaszok helyett inkább egy sajtóközleményt hoznak le.

Hoppál Péter szerint a kérdések a kormányzat és személyének a támadásáról szólnak, nem az elvégzett munkájáról. Szerinte propaganda jellegű, támadó hangvételű, pártközpontban megírt kérdéseket kapott, amire nem áll módjában válaszolni. Azt is mondta, hogy Pécs városába több tízmilliárd forint értékű kormányzati támogatás érkezett az elmúlt hónaopkban (megj.: vélhetően ebbe beleérti az egyetemnek szóló pénzt, a stadionra és utánpótléásakadáémiára vonatkozó döntést, illetve a szerződés szerint Pécsnek és a ZSÖK-nek járó támogatást is). Hoppál szerint Pécs legfontosabb partnere Magyarország Kormánya, amely “minden propaganda híreszteléssel ellentétben támogatja és nem bünteti Pécset”. Ő pedig minden fórumon ennek érdekében tárgyalt és küzdött.

A cikk részletesen ITT olvasható.

Mellár Tamás szerint az Orbán-kormány rosszul kezelte a gazdasági válságot tavasszal és most ősszel is, s mindezek következtében igen súlyos negatív hatások jelentkeztek. Szerinte a kormány késlekedik, ami miatt a legnagyobb veszteségeket ismét csak a kisemberek, a nyugdíjasok és a kevésbé tehetős családok fogják elszenvedni.

Mellár úgy látja, Pécsett a feladat az, hogy minél több külföldi vállalkozást a városba vonzanak, megnyissák a pályázati lehetőségeket a helyi kis- és középvállalkozások számára, és a szabad városok együttműködése révén minél több európai uniós forrást megszerezzenek.

Azt viszont egyelőre nem látja, hogy a korábbi városvezetés korrupciós ügyeinek feltárásában komoly előrelépések történtek volna. És az sem látható szerinte, hogy a közbeszerzések kiírása ma másként történne, mint két évvel ezelőtt, “s persze a pályázatok győztesei is majdnem ugyanazok, mint akik régen voltak”. Ezen a területen tehát szerinte komoly változásokra lenne szükség.

A teljes interjú ITT olvasható.

KategóriákMETÁL