Két, hazánkban tanuló iráni egyetemista a Magyarországon regisztrált első két új koronavírusos beteg. Nem a pécsi egyetemen tanulnak, ám lehetséges, hogy a következő időszakban a PTE-n is szigorúbb rend jöhet. A minisztérium Pécsre is megküldte az otthoni karanténes levelét a Szabad Pécs értesülése szerint. Utak  biztosan maradtak el, lettek lemondva a megye legnagyobb “utazójánánál”. Sőt, akár a hétvégére szervezett, a PTE évek óta egyik legjobb programjának a megrendezése is veszélybe kerülhet.

A cikk a hirdetés után folytatódikLevelet küldött a napokban a magyar egyetemeknek, köztük a Pécsi Tudományegyetemnek is a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium az új koronavírussal kapcsolatos ajánlott, elvárt protokollról, értesült a Szabad Pécs.

Arról van, vagy volt szó csupán, hogy a minisztérium arra kérte az egyetemek dolgozóit és hallgatóit, hogy amennyiben koronavírussal fertőzött országban és területen járnak, akkor a hazautazásuk vagy Magyarországra való visszautazásuk után, ha lehetséges, maradjanak otthon két hétig, s csak, ha ez idő alatt tünetmentesek,  menjenek vissza a dolgozni, tanulni, gyakorlatra.

Nyilvánvaló ugyanis, hogy az egyetemek nemzetközi kapcsolatai miatt e szempontból az átlagosnál kiemeltebb és “veszélyeztetettebb” intézményekről van szó. A Pécsi Tudományegyetem is a legnagyobb “utazó” a megyében, de valószínűleg a régióban is, még az atomerőművet is számolva.

Ráadásul az egyetemi kapcsolatok, akár a diákokat, akár az oktatókat és kutatókat vesszük, az egyik legszerteágazóbb nemzetközi kapcsolatrendszert is jelentik akár még nagyobb területi kitekintéssel is.

A Szabad Pécs arról értesült, hogy a minisztériumi levelet tovább küldték ugyan a pécsi egyetemen is a különböző karoknak, intézményeknek, hivataloknak, az viszont onnantól már “eseti” jelleggel került el a dolgozókhoz, voltak helyek, ahonnét tovább küldték azt, és lehettek, ahol ezzel nem azonnal, vagy nem is foglalkoztak. Persze, az is kérdés, hogy azt követően az egyes dolgozók a levélrengetegben ezt észrevették-e, vagy elolvasták-e, habár az sejthető, hogy ezeket a leveleket fontosként vagy magas prioritásúként jelzik a küldő oldaláról.

Úgy tudjuk, hogy több olyan eset is volt az elmúlt napokban, amikor pécsi egyetemi dolgozók közt is voltak emiatt súrlódások, amikor valakik szóvá tették, vagy szóvá merték tenni azt, hogy egyes kollégáknak szerintük és a minisztériumi intelem alapján is elővigyázatosabbnak kellene lenniük. Tehát, mondjuk, egy észak-olaszországi útról hazatérve másnap bemenni dolgozni akár még kockázatot is rejthet magában, még ha esetleg úgy is tudták, hogy nem gócpontok közelében jártak.

Arra ma reggel rákérdeztünk a pécsi egyetemnél, hogy a tegnapi fejlemények tükrében, a “védekezés szakaszában” magasabb szintre emelik-e a kockázatot, szigorítanak-e egyes területeken, elmaradhatnak-e programok, s azt is, hogy jól tudjuk-e, hogy már eddig is számos alkalommal mondtak le egyetemi polgárok hivatalos, Olaszországba vezető utakat, ottani programokat. És persze azt is megkérdeztük, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig. Habár azt tudni kell, hogy az új koronavírus kapcsán egyes kérdésekben a kommunikáció teljesen központosítva van, az Operatív Törzs hatáskörébe tartozik.

A fenti kérdések egy részéről azonban valószínűleg az egyetem is kommunikálhat, arról például nyilvánvalóan, hogy elmaradhatnak-e esetlegesen egyes, már betervezett programok. Vagy szigorítanak azok feltételein.

Arra konkrétan is rákérdeztünk most, hogy a PTE egyik legizgalmasabb és legjobb, évről évre megrendezendő programja, az International Evening megrendezésre kerül-e a hétvégén.

Az biztos, hogy ez az egyik legjobb és legizgalmasabb PTE-s program és az egyik legnagyobb parti Pécsett minden évben

Aki nem tudná, arról van szó ilyenkor, hogy a PTE-n tanuló külföldi hallgatók bemutatkoznak, országukat és magukat mutatják be, ételeikkel, népviseletükkel, és így tovább. Izgalmas, remek program minden évben, és az első ilyen, akkor sem néptelen eseményekhez képest már igazűn nagyszabású is. Éppen ezért tartják a POTE-aula helyett az Expo Centerben.

Az idei PTE International Evening most szombatra, március 7-ére van kitűzve. A Facebook-esemény szerint a több mint 700-an jelezték, hogy ott lesznek, és mintegy 1200 fő érdeklődik iránta. Információink szerint még tegnap is úgy volt, hogy meg lesz tartva az esemény, de a lehető legkörültekintőbb módon rendezik meg, biztonsági intézkedések mellett. Egyelőre nem megerősített információnk azonban az, hogy ma sok ilyen kérdést újratárgyalhatnak, és akár dönthetnek szigorúbb feltételek, vagy akár konkrét programok törlése mellett is.

Természetesen, amint kapunk választ erre is, és a többire is, frissítjük a cikkünket, vagy akár új írással jelentkezünk.

KategóriákMETÁL