„A létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős akciócsoportot Benkő Tibor tábornok vezeti” – ezt Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti rendkívüli facebookos adásban, a veszélyhelyzet kihirdetésekor jelentette be. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy ez pontosan mit is jelent. A tábornok szerda este erről is beszélt az M1 aktuális csatornán, amikor elmondta, hogy ma, azaz csütörtök reggel jelennek meg katonák stratégiailag kiemelt, létfontosságú cégeknél, egyfajta megfigyelőként és segítőként. Ez elsősorban biztonsági intézkedést jelent, semmiképpen sem a működtetés átvételét.

A cikk a hirdetés után folytatódikHonvédelmi irányítócsoportok jelennek meg az ország 140 különböző, létfontosságúnak minősített cégénél csütörtökön reggel, hogy nyomon kövessék, s ha kell koordinálják a vállalati munkát, ezt Benkő Tibor vezérezredes jelentette be szerdán este a Magyar Televízióban.

A tábornok nem is főként honvédelmi miniszteri minőségében, hanem a koronavírus-járvánnyal összefüggésben létrehozott egyik, a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport vezetőjeként beszélt arról az M1 aktuális csatornán, hogy már csütörtökön is, nagyobb létszámban pedig péntek reggeltől katonák is lesznek az utcákon, hogy segítsenek. (Megj.: És nyilván azért is, hogy amennyiben szükséges, fenntartsák a rendet, vagy abban segédkezzenek.)

A honvédelmi irányítócsoportokban azonban a katonák mellett rendőrök és katasztrófavédelmisek is vannak.

Pécsett is van olyan, stratégiailag kiemelt fontosságú cég, ahol a rend szerint ma “felveszik a munkát” az oda kirendelt honvédelmi munkacsoport tagjai. Ezt egyébként a cégnél szerda este meg tudtuk erősíttetni nem hivatalosan, ahogyan azt is, hogy már addigra be is jelentkeztek. Nyilvánvaló, hogy a közműcégek közül mindenkor a legfontosabb az ivóvízellátást biztosító társaság, így egyértelmű, hogy válság- vagy veszélyhelyzetben egy ilyen céget létfontosságú társaságként azonosítanak.

Kérdés persze, hogy mely cégek lehetnek még ilyenek, egyértelműen szóba jön az összes közműcég és energetikai szereplő potenciálisan azon a több százas listán szerepelhet, amelyet külön megemlített a honvédelmi miniszter. Igaz, azt is mondta, hogy nem csak létfontosságúnak, de magyar vállalatnak is kell lennie annak, amely a kiemelt vállalatok közé tartozik.

A honvédelmi miniszter azt is kiemelte, hogy energetikai, távközlési, közlekedési és egészségügyi cégekről lehet szó elsősorban.

Benkő Tibor elmondta ugyanis – amint azt a Honvédelem.hu-n is kiemelték –, hogy több száz olyan magyar vállalat van az országban, amely különleges jogrendben olyan infrastruktúrát képvisel, ahol a Magyar Honvédségnek szerepe lehet.

Az akciócsoport, az “irányító törzs” létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Példaként említette az energetikai, a távközlési, a közlekedési és az egészségügyi szektort.

Kettős feladat van: a fizikális biztonság, a másik a működőképesség és a működés feltételeinek a biztosítása. A katonák, rendőrök és katasztrófavédők segíteni mennek a kiemelt cégekhez.

Eddig már 140 vállalatot választottak ki, de jóval több olyan van, amelynek az ország biztonságos működését kell szolgálnia. Az érintett vállalatokhoz néhány tagú katonai, honvédelmi irányító csoportot küldenek ki. Erről az érintett vezérigazgatóknak tájékoztató levelet küldött a vezérezredes.

A korábbi napokban az irányító törzsek tagjai speciális kiképzést és felkészítést kaptak, közölt Benkő Tibor.

KategóriákMETÁL