Egy Pécs melletti település polgármestere nem volt szívbajos, az övé mellett a helyi háziorvos aláírásával bejelentette, hogy elérte az ő falujukat is a koronavírus. Kővágószőlősről ezek szerint, a polgármester Facebook-posztja alapján egy fő koronavírusos beteg fekszik Pécsett, kórházi karanténban. Igazoltan pozitív lett nála tehát az új koronavírus-teszt, a rendkívüli bejelentés szerint. Amit éppen azért tett ki a községvezető, mert sok náluk a mendemonda.

A cikk a hirdetés után folytatódikSándor Tibor kővágószőlősi polgármester Facebook-posztjáról lapunk a Bamán olvasott.

A beteg ellátása, bejelentése a jelenlegi eljárásrendnek megfelelően, telefonos konzultációt követő, mentőszállítással történt, írta.

A bejegyzés így szól:

„K Ö Z L E M É N Y !

Tisztelt kővágószőlősi lakosok!

Nyomatékosan kérem önöket, hogy vegyék tudomásul, a járvány elérte településünket!
Kérem, szigorúan tartsák be háziorvosunk intelmeit, tanácsait.
A helyzet csak rosszabbodni fog.
Az önkormányzatnak előírt feladatai vannak és lesznek.
A lakosság segítségére majd csak ezután lesz igazán szükség. Amit Önök tehetnek maguk és közösségünk érdekében, hogy lehetőleg maradjanak otthon és csak rendkívüli esetben hagyják el otthonaikat.
A karanténban lévőkkel tartjuk a kapcsolatot az ellátásáról az önkormányzat gondoskodik.

Az utóbbi napokban számos rémhír-álhír terjedt el a falu lakosai között az új típusú Corona vírus (Covid-19) tárgykörében.
Fontosnak tartom, hogy néhány tényt tisztázzunk, ne adjunk alapot találgatásoknak, alaptalan spekulációknak. 
Ennek alapján szeretném tájékoztatni önöket, hogy településünkön is megjelent a Corona vírus, jelenleg 1 fő fekszik kórházban igazolt vírus fertőzés okán. A beteg ellátása, bejelentése a jelenlegi eljárásrendnek megfelelően, telefonos konzultációt követő, mentőszállítással történt.
A Baranya Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának munkatársai („ÁNTSZ”) megtették a szükséges intézkedéseket, az igazolt beteggel SZOROS KONTAKTUS-ban volt személyeket felderítette, az ő számukra elrendelte az un Járványügyi megfigyelést otthonukban. Ennek koordinálása megtörtént az Önkormányzat bevonásával. 
Számos esetben alkalmaztuk az un. Önkéntes karantén intézményét azon esetekben akik kis eséllyel ugyan, de fertőződhettek.
Itt szeretném kiemelni, hogy a karantén jelenleg csak a szoros kontakokra vonatkozik!!! Tehát lehet olyan eset, hogy egy családon (lakáson) belül az egyik tag nem mehet ki a lakásból viszont a nem karanténolt (férj-feleség) kijárhat. Kérem ennek tudomásulvételét.

Mint ahogy a médiából is értesülhettek róla Magyarországon várható jelentős esetszám emelkedés a következő hetekben, így községünkben is, Nyomatékosan kérem tehát a minden fórumon hirdetett óvintézkedések betartására:
• Gyülekezési tilalom! A vírus csepp fertőzéssel terjed (tüsszentés, nyálcseppek) ezért 1 m távolság tartása javasolt! Ezen intézkedés vonatkozik, a házuk alján dohányzó lakókra, a játszótéren beszélgető szülőkre, a bolt előtt megálló beszélgetőkre stb.. Ez azt jelenti, hogy nem ugrunk át a nagymamához ebédért stb. MINIMALIZÁLJUK A KONTAKTUST. Jelenleg a vírus főleg a 60 éven felülieknek okoz súlyos szövődményeket! 
• MINDENKI MARADJON OTTHON!
• Gyakori szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés 
• Gyakori szellőztetés
Rendszeresen szedett gyógyszereiket fel tudjuk írni elektronikusan, telefonos kérés alapján, jelenleg ezért sem kell a rendelőbe jönni.
Kérem mindenki csak indokolt esetben induljon el otthonról, próbálja összerendezni teendőit 1 útra, utána mosson kezet, fertőtlenítsen.
Sebészi szájmaszk viselése sajnos csak minimálisan véd a fertőződés ellen, mivel a vírus át tud hatolni rajta. 
Kérem, aki lázas, köhög, semmiképp ne induljon el otthonról hanem telefonáljon a rendelőbe vagy közvetlenül nekem. (tel: 06-72-374-631, +3620-314-52-18)

Kővágószőlős, 2020.március 19.

Dr. Soóky Barna sk. Sándor Tibor sk.
háziorvos polgármester”

KategóriákMETÁL