„Hatósági karanténban, más néven járványügyi megfigyelés alatt vagyok” – így kezdte azóta már az egész országban olvasott Facebook-posztját Neubauer Fanny. A 25 éves villánykövesdi hölgy Ausztriában, azon belül is az új koronavírussal leginkább fertőzött Tirolban dolgozott. Tudta, hogy ha a határon elmondja, honnan jött, akkor kéthetes önkéntes házi karanténba kell vonulnia. Ezt azonban büszkén vállalta. A Szabad Pécs megkeresésére mesélt arról is, hogyan került Tirolba, mit csinált ott, miért ment ki dolgozni.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Csakis azért van hatósági karanténban Neubauer Fanny a baranyai Villánykövesden , mert kedden, amikor átlépte a osz osztrák-magyar határt becsületesen bevallotta, hogy Tirolból jön, írja Fanny abban a csütörtöki Facebook-bejegyzésben, amely azóta a rengeteg megosztás miatt az ország minden szegletébe eljutott már.

De mint írta, tudatosan tette, amit tett, előre megbeszélte a családjában, hogy ha hazajön, akkor azt két hétig önkéntesen vállalja.

„Kedden éjjel 10 órányi utazás után a soproni határátkelőnél alapos szűrővizsgálatnak vettetek alá (lázmérés, vérvétel). Még egyszer hangsúlyozom, CSAKIS azért mert én magamtól, amikor másodjára is visszakérdeztek, hogy biztosan Tirolból jövök-e, én azt mondtam, Sicher!”

Nem kértek tőle munkaszerződést sem, pedig azt külön bekészítette, mert tudta, hogy szükség lehet rá.

Ugyanis egyedül ez a dokumentum tenné egyértelművé, hogy ki, hol tartózkodott korábban. A nélkül bárki, bármit mondhat, amit szerinte a sorban állók többsége meg is tett és tesz. 

Merthogy tapasztalta. Legalább fél órán keresztül csak ő várakozott, miközben számtalan autó húzott el mellette, nyilván azért, hogy “mielőbb hazaérjenek és szétszóródjanak az országban”.

Fanny a hatósági végzésére és a piros matricájára  várt – ez utóbbit kell a háza vagy lakása ajtajára kell kifüggesztenie annak, akit házi karanténra küldenek. Ilyen akkor van, ha valaki Európa vagy a világ egy különösen fertőzött országából vagy régiójából érkezett Magyarországra. Amit vagy bevallanak a hazatérők, vagy esetleg a határon történő ellenőrzés során kiderül.

Azt is leírta, hogy 14 óra vezetés és 1200 km alatt elővigyázatosságból csak akkor állt meg, ha nagyon muszáj volt, és akkor is maszkot és gumikesztyűt viselt.

„2019 októberében határoztam el, hogy nincs tovább, nincs több utolsó szalmaszál. Mint oly sokan mások is, én a megélhetés és egy szebb jövő érdekében és reményében hagytam el az országot – mondanom sem kell: nagyon nehezen” – válaszolt Neubauer Fanny a Szabad Pécs kérdésére.

Arra kértük, mesélje el, hogyan került Tirolba, mit csinált ott, miért ment ki, és persze arra is rákérdeztünk, hogy milyen körülmények közt döntött a hazaút mellett.

„Tinédzser korom óta dolgozom és mindig is büszke lokálpatriótának vallottam magam. Imádom Villánykövesdet és a környéket, ahol felnőttem, de életviltelszerűen Pécsett éltem az utóbbi 6 évben. Nem akartam menni, de már tényleg azon a ponton voltam, hogy muszáj” – írta a karanténból.

Korábban, itthon is dolgozott már vendéglátásban, így természetes volt, hogy ezen a területen próbálkozik munkát találni külföldön is. Ausztriában, és főleg Tirolban amúgy is nagyon sok magyar dolgozik, vagy hát dolgozott, az elmúlt napokig-hetekig a vendéglátásban és a turizmusban. 

Tirolban, Innsbruck és Bregenz között, a német határhoz közel talált munkát. Egyedül indult neki, barátok és ismerősök nélkül.

Egészen eddig dolgozott, úgy volt, hogy április közepén, húsvét után állnak le, 2-3 hétre az étteremben.

Még a közelmúltban is azt tervezték az étterem tulajdonosai és vezetői, hogy szükség van átalakításra, és egy új koncepcióra, ennek kidolgozását tervezték, illetve azon voltak.

Nemrég azonban Tirolban azt a döntést hozták meg, hogy az éttermeknek és még nagyon sok minden másnak is, be kell zárniuk.

„Teszem hozzá, okos döntést hoztak, de nyilvánvalóan mindenki kétségbe volt esve, a munkáltatók és az alkalmazottak is” – vélekedett.


Aztán pedig életbe is lépett a kijárási tilalom, lezárták a német határt, pedig arra rövidebb és gyorsabb lett volna a hazavezető út –  magyaroknak legalábbis mindenképpen.

Persze, mindenki tudomásul vette. És azt is, hogy akkor ezek után két lehetősége van: vagy marad, vagy, ameddig még lehet, elmegy haza. 

Azt írtuk, hogy sok magyar dolgozik Ausztriában és Tirolban is, de ennél cégnél Fanny egyedüli magyar volt a munkavállalók közt.  Az még mindig nem rendeződött, hogy ki és milyen kárpótlásra jogosult. Ugyanis önhibájukon kívül lettek munkanélküliek. Ő mégis úgy döntött, hogy hazajön.

A lehető legrövidebb járható utat választotta: hazahúzott a szíve, pedig maradhatott volna, mindent biztosítottak volna a számára a vírusválság átvészeléséhez.

Kedden reggel indult útnak, megint csak egyedül, ahogyan ment is, úgy jött.

Akkor már csak magyar állampolgár léphette át a határt, a kishatárok pedig le voltak zarva. 

Azt írta, az elmúlt hónapokban is, akárhányszor csak jött haza, mindig Sopronnál jött és ment. Amikor viszont most odaért, véget nem érő sornak tűnt, ami fogadta.

Négy órát araszolt az ellenőrzésig, ahol bevallotta, honnan érkezett.

Közben megnyitották a hegyeshalmi átkelőt, és a humanitárius folyosót, így az M1-es dugig volt, de ők is, mindenki más is csak haza szeretett volna jutni, hangsúlyozta Fanny. 

Valóban rendőri kísérettel mehettek végig, ahogyan arról szó is volt a hírekben már előzetesen ius, ő persze csak Érdig az M6-osig. Utána már sokkal könnyebb és csendesebb volt az út Villánykövesdig.

Az eredeti Facebook-posztjában  Neubauer Fanny feltette azt az általa megválaszolt,  kérdést is, hogy mit is jelent az, hogy hatósági karantén.

„A kerítésre kitettem a piros matricát – teszem hozzá: büszkén. Másnap jött az ÁNTSZ és hivatalosan is bejelentette az izolálást.

Naponta kétszer jön a rendőrség, telefonálnak, kinyitom az ablakot és integetek nekik. Nagy teendőim közepette pont belefér a napi rutinomba.

Kerítésen kívülre nem megyek semmilyen esetben és kerítésen belülre sem jön senki! Anyu önként vállalta velem az elkülönítést, szabadságot vett ki és bár ő mehetne akárhová mégis kerítésen belül marad, máskülönben semmi értelme. Ez az önkéntes karantén.”

Sőt, egy másik családtagja is vállalata a “szobafogságot”, egyedül van, teljesen elszigetelve. Önként, pedig nem fokozottan veszélyes területről tért haza.

„Azt hiszem büszkén mondhatom, hogy a családom komolyan vesz minden alapvető intézkedést annak érdekében, hogy mielőbb együtt lehessünk!”

A tiroli állapotokról is írt: akkor már napok óta kijárási tilalom volt érvényben, amikor onnan eljött. Ha azt valaki nem tartja be, az súlyos következményeket von maga után. 

„Mára már karantén alatt a teljes terület, ami nem vesztegzár – Ne keverjük össze! Nem szándékom ördögöt festeni a falra de valószínűsíthetem, itt is hamarosan hatályba fog lépni ez az intézkedés amit nem negatívan kell felfogni” – írta még a posztban.

KategóriákPOP