Vári Attila és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. ügyében is elindult a nyomozás. De mit jelent ez az egykori olimpiai sportoló politikai karrierje szempontjából?

A cikk a hirdetés után folytatódikNéhány héttel ezelőtt az új pécsi városvezetés közleményben jelezte, hogy az új ügyvezető feljelentést tett, mert a cégtől adatok tűntek el. Az adatok eltűnésének nem csak a ténye, de az időpontja is érdekes. Ugyanis a Fidesz volt polgármesterjelöltje éppen az elbukott választás után három nappal kérte el a céges levelezőrendszer jelszavait. Az önkormányzat közlése szerint ezeket a jelszavakat aztán valaki megváltoztathatta, és csak két hónappal később tudott a rendszergazda újra belépni. De addigra komoly változások történtek, rengeteg adatot – például céges levelezéseket – már nem lehet visszaállítani. Természetesen az ügyben a Szabad Pécs is kereste Vári Attilát, de ezúttal sem reagált a fideszes önkormányzati képviselő.

Nagy meglepetés nincs, a kormánypárt egykori polgármesterjelöltje a kampány alatt sem igazán válaszolt a sajtó megkereséseire. Hiába küldött akkoriban a Szabad Pécsnek egy e-mailt az önkormányzati fenntartású PécsMa és Pécsi Hírek újságírója, hogy ő lesz Vári sajtósa, utána egyetlen megkeresésünkre sem reagáltak. Telefonon sem. És személyesen sem, már amennyiben sikerült személyesen találkozni a jelölttel. A Vári részvételével zajló kampányrendezvényeket ugyanis valamiért legtöbbször megpróbálta titkolni a Fidesz-stáb. Ennek okát csak találgatni lehetne. Pedig voltak releváns kérdéseink Vári úr ügyeiről. 

Mindenesetre polgármester nem lett, de a Fidesz kompenzációs listájáról bejutott a képviselőtestületbe az egykori olimpikon. Sokak meglepetésére be is ült, ugyanis Várit sokkal több minden köti a fővároshoz mint Pécshez. A választás előtt nem sokkal – hiába dolgozott akkor már majdnem egy évtizede itt – még mindig budapesti lakcíme volt. Nem kérdés, megszerethette a várost. 

De mégis onnan, hogy lemondott a Pécsi Sport Nzrt. vezetéséről a megbízatása egyértelműen inkább megint Budapesthez kötötte a Magyar Vízilabda-szövetség elnökeként. Tehát a lépésnek, azaz hogy elvállalta a pécsi városházi képviselőséget, egyetlen logikus, vagy mondhatjuk azt is hogy politikai célja lehet:

Várit országgyűlési képviselőjelöltként indítani 2022-ben.

A kampányban jól teljesített, az ellenzéki összefogás jelöltjénél persze nem jobban, de Pávánál sokkal több szavazatot össze tudott gyűjteni. A plakátokon jól néz ki, mosolyogni szinte minden körülmény közepette tud és már rengeteg pécsi megismerte az arcát. Szóval a fideszes befektetés kicsit hosszabb távon még meg is térülhetne.

Azonban ezzel az adateltüntetéses üggyel most lehet, hogy az újabb politikai ambícióinak is lőttek. Esetleg később lesz nagyon kellemetlen ez az egész. 

De eleve azt is érdekes lesz figyelni, hogy vajon Vári Attila is egyszer annyira kínos lesz a helyi Fidesznek, mint pár éve Fodor Ibolya. 

A szöveg eredetileg a Szabad Péntekben, a Szabad Pécs heti podcastjában hangzott el.

KategóriákPUNK