2383 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 11 idős krónikus beteg, írja a kormányzati tájékoztatási honlap. Ami nem teljesen igaz.

A cikk a hirdetés után folytatódikTudniillik egy 60 és egy 61 éves személy is az elhunytak közt van az elmúlt 24 órában. Igaz, nekik is volt több azonosított vagy ismert alapbetegségük is. Nem először történik meg, hogy idős embernek mondják a kormányzati kommunikációban a 60. életévét betöltött, de még 70 alatti, sőt nem egy esetben 65 év alatti, azaz munkaképes korú elhunytakat.

Az újabb 11, koronavírus-fertőzés miatt elhunyt személlyel együtt pénteken reggelre 250 főre nőtt a járvány halálos áldozatainak a száma Magyarországon.

Újabb 99 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel pedig 2383 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

A kórházakat eközben 401 fő hagyhatta el mindezidáig gyógyultan, ami 11 fős emelkedést jelent 24 óra alatt.

A baranyai fertőzöttszámok nem változztak, mármint a tegnapi adatokhoz képest, amikor is az egy nappal korábbi 35 fő helyett 33 főt tartottak nyilván, azaz csökkent a fertőzöttek száma. Meg is írtuk, hogy zavarba ejtő térképet közöltek a korábbiakhoz képest a kormányzati tájékoztatási oldalon.

Merthogy elviekben nem lehetséges, hogy csökkenjen az összes fertőzött száma, sem országosan, sem bármely megyében, hiszen a fertőzöttek számában benne vannak a gyógyultak és az elhunytak is.

Tegnap írtunk emiatt a kormányzati tájékoztatási honlapnak, ugyanakkor közöltünk is három lehetséges verziót, hogy milyen esetben lehet mégis, hogy csökken a fertőzöttek száma egy-egy megyében.

Az kiderült tegnap is, a térkép adatait összeadva, hogy nem a térkép adatai hibásak, annyi fertőzött volt feltüntetve a területi adatokon, mint az országoson.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A kormányzati tájékoztatásért felelős embereknek azonban nem sikerült szűk 24 óra alatt arra válaszolniuk, hogy miért van zavarba ejtő eltérés az általuk közölt adatokon.

Egy olvasónk azonban azt írta, hogy ő is kereste az operatív törzset tegnap, mertz neki is feltűnt a különbség, és ő, velünk ellentétben, kapott is választ. Noha, nem egyértelmű választ arra, hogy pontosan mi törént, de az általunk is felvázolt egyik lehetséges opcióról írtak neki lehetséges magyarázatként: arról, hogy olyan előfordulhat, hogy egy fertőzött személyt lehetséges, hogy éppen egy adott megyéhez sorolják, mert éppen ott él, átmenetileg, de később aztán kiderül, az adatközlő pontosítja, hogy valójában hová valósi, és akkor az adott megyében változhatnak a számok. Azaz egyfajta adminisztrációs hiba vagy pontosításról van szó. Az érdekes csupán annyi, hogy tegnap volt tudomásumk szerint először ilyen, de rögtön úgy, hogy egyszerre több megyében is csökkent a korábban nyilvántartott adat.

KategóriákMETÁL