Tragikus autóbalesete 14 éve volt, az országgyűlési választást követően, de csak évekkel később hunyt el. Toller László Pécs egykori polgármestere éppen tíz éve halt meg, 2010. május 10-én.

A cikk a hirdetés után folytatódikBudapesten született, Szigetváron halt meg, híres birtoka egy Szentlőrinchez közeli baranyai faluban volt, de ízig-vérig pécsi volt, élete nagy részét itt élte le, a város első embere is volt, sőt az egyik leghíresebb pécsi volt az elmúlt 50 évben, idén októberben pedig 70 éves lenne. Ki az?

Toller László a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, ahogyan Páva Zsolt is. A Pécsi Tudományegyetemen szerzett jogász diplomát, ebben is hasonlított fideszes elődjére és későbbi utódjára. Toller azonban egyetemistaként, 1972-ben az MSZMP tagja lett (előtte már a KISZ tagja volt), majd az MSZP alapító tagja. 1990-ben megválasztották helyi városházi képviselőnek, majd országgyűlési képviselő volt, négy ciklust érintően is, 1994-től kezdve.

Amikor elindult, akkor ő lett Pécs polgármestere is, 1998-ban és 2002-ben is, és egészen biztos, hogy így lett volna 2006-ban is, tekintve, hogy az őszödi beszéd után, annak ellenére is a nála jóval kevésbé ismert, és már szintén elhunyt, és szintén a Nagy Lajosban érettségizett Tasnádi Péter is nyerni tudott Pécsett 2006-ban. (Tasnádi Péter magyar-népművelés szakon diplomázott Szombathelyen, majd Budapesten, az ELTE szociológia szakán is végzett. Korábban azt írtuk, ő is a pécsi jogon tanult. Elnézést a tévedésért!).

Az 1950 októberében született Toller László nem sokkal azt követően szenvedett tragikus autóbalesetet, és veszítette el a tudatát (úgynevezett éber kómában volt az akkori híradások szerint, négy éven át), hogy Pécs elnyerte a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címet. Ami kétségkívül politikai pályafutása csúcsát jelentette. Sorsszerűnek is mondható, hogy 2010-ben hunyt el, május 10-én, éppen tíz éve, azaz 2010-et, ha már nem is tudatában, de megérte, viszont az EKF-év végét már nem.

Az EKF-címet Pécs a remek pályázata, a pezsgő kulturális élete, hagyományai, történelmi emlékei alapján kétségtelenül megérdemelte.

Ugyanakkor mindenki tudja, hogy politikai döntés kellett hozzá, hogy végül Pécs nyerjen, még pontosabban: politikai döntés alapján hirdettek döntést, ha Debrecen vagy Budapest nyert volna, az is legalább részben politikai döntés lett volna, ahogyan Pécs esetében is legalább részben politikai döntés született. 

És Toller László akkoriban az MSZP egyik legismertebb politikusa, és erős embere volt. Már akkor, nagyon hamar a döntés kihirdetését követően legendák keringtek arról, hogyan brusztolta ki, hogy Pécs nyerje el a címet. És, ugye, ez még bőven az az időszak, amikor polgármesterek lehettek és lettek is egyidőben városvezetők és országgyűlési képviselők, ahogyan a jogász végzettségű Toller László több cikluson át volt is országgyűlési képviselője a baloldalnak.

Pécs tehát, ha politikai segítséggel is, Toller László lobbijával is, de elnyerte az EKF címet.

„Száz év bányászkodás után végre a felszínre értünk”

– ezt Toller László 2005. október 19-én nyilatkozta, ezen a napon hirdették ki, hogy Pécs lesz 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa.

Pécs, az UNESCO békedíjas város, Pécs, az ókeresztény emlékei miatt az UNESCO világörökségi listáján is szereplő magyar város. Pécs, amelynek római kori, ókeresztény és törökkori történelme és emlékei is vannak. Pécs, az első magyar egyetem városa.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Toller ekkor már Pécsről szlogen szintjén mint a Mediterrán hangulatok városáról beszélt, és kereste polgármesterként azt az utat, amelyre Pécs ráléphet az ipar leépülésével. És Tollerék a kultúrára és a kulturális iparra tettek. Hogy milyen sikerrel, az már egy más kérdés. Az viszont egyértelmű siker volt, hogy a kultúrára építő város nyerte el az EKF-címet.

Toller MSZP-n belüli erejét jelzi, hogy 2004-ben az ügynökbotrányba keveredett MSZP-s miniszterelnök, Medgyessy Péter lemondása után ő akadályozta meg, hogy az azóta már szintén elhunyt Kiss Péter legyen a kormányfő. Állítólag arról a zárt ajtós tárgyalásról, ahol, az MSZP-s politikusok azon alkudoztak, hogy ki és miért is legyen Medgyessy utódja, Toller felállt kiviharzott és rávágta az ajtót a bent alkudozó többiekre.

Állítólag ez járult ahhoz hozzá, hogy Kiss Péter helyett Gyurcsány Ferenc lett az MSZP elnöke és miniszterelnöke. Ezért is nevezték királycsinálónak.

Habár annak idején erről pletykák szóltak, Toller mégsem lett belügyminiszter. E sorok szerzője akkoriban a Dunántúli Napló újságírója volt (sőt a későbbi autóbaleset egyik tudósítója volt), a szerkesztőségben szinte tényként kezeltük azt, hogy Toller lehet az új belügyminiszter, ha elvállalja. Az biztos, hogy ha volt is ilyen terv valóban, akkor nemet mondott, vagy mások leszavazták.

Akkoriban még a baloldal egyik arca, egyik legismertebb és egyik legkedveltebb politikusa Szili Katalin házelnök volt. Ám még Toller László sem tudta őt köztársasági elnöknek segíteni. Mindeközben akkoriban volt egy harmadik erős baranyai MSZP-s politikus is: a Szilivel ellentétben máig a baloldalhoz és az MSZP-hez tartozó Puch László volt pártpénztárnok. Akit a háttérben a mai napig a legmeghatározóbb MSZP-s politikusnak tartanak. Például neki tulajdonítják azt is, hogy a pécsi Tóth Bertalan lett az MSZP elnöke és országgyűlési frakcióvezetője. E tekintetben, a párton belüli szerepeit illetően az országos politikában Tóth többre vitte egykori mentoránál, Tollernél is, az persze már más, és cseppet sem elhanyagolható kérdés, hogy mostanra az MSZP támogatottsága, szerepe és jelentősége minden szempontból töredéke a 2000-es évek elején és közepén lévőnek. Egyébként több szempontból is (Őszöd és DK) éppen a Toller miatt is hatalomra jutott Gyurcsány Ferencnek is “köszönhetően”.

A baleset

2006. június 19-én Budapestről autózott haza Pécsre Toller László. A parlamentből jött, hiszen akkoriban országgyűlési képviselő is volt a pécsi polgármester. A baleset a 61-es úton, Dombóvár és Tamási között történt. Tollert sofőrje Szőke János szállította a szolgálati autóval, akit annak ellenére sem kívánt az embereihez ragaszkodó pécsi polgármester nyugdíjazni, hogy többen is tanácsolták ezt neki korábban. Mondván, egy idősebb emberről van szó és hivatásos sofőrnek most már inkább egy fiatalembert kellene választania. A baleset azonban nem az ő hibájukból következett be, hanem egy szemből jövő, szabálytalanul előző autós miatt. Tollerék próbálták elkerülni az ütközést, de az autó, felborult és mindketten súlyos életveszélyes sérüléseket szenvedtek. Toller akkor nem volt bekötve, ő súlyos fejsérülést is szenvedett, újjáélesztésére is sor került még a helyszínen. A polgármester sofőrje, Szőke János nem sokkal később a kórházban elhunyt.

Az őszi önkormányzati választáson a pécsi MSZP sok tagja Szili Katalint szerette volna polgármesterjelöltnek, de nem vállalta, végül Szili segítségévek is a Baranya megyei közgyűlés MSZP-s alelnöke, Tasnádi Péter lett a jelölt.

És Tasnádi, ha kevéssel is, de megnyerte a 2006 őszi választást. 2008-ban azonban súlyos daganatos betegséget állapítottak meg nála, amely 2009 elején a halálát okozta. Nem sokkal később, 2009 májusában, egy évvel Toller László halála előtt a fideszes Páva Zsolt lett ismét a polgármester Pécsett, majdnem 11 évvel azt követően, hogy 1998-ban lejárt a polgármesteri mandátuma.

Toller László felesége, Toller Tünde 2018 júniusában hunyt el.

KategóriákMETÁL