Orbán Viktor egyik portyázójáról és az ő családi céges kapcsolatairól, illetve a hazánkba érkező kínai szállítmányokról közölt cikket a Direkt36 oknyomozó portál. A cikket a 444.hu is közölte pénteken reggel.

A cikk a hirdetés után folytatódikHúsz nappal a koronavírus magyarországi megjelenése után, március 24-én Orbán Viktor a repülőtéren fogadta az első nagyobb, Kínából érkező szállítmányt: 3 millió védőmaszk, százezer teszt és 86 lélegeztetőgép jött aznap.

„Jól néz ki” – mondta Orbán egy mellette álló férfinak, akit az érkezésekor könyökpacsival üdvözölt, majd köszönetet mondott neki az eszközökért:

„Hálásak vagyunk. Portyázzon tovább.”


A férfit, akinek Orbán hálálkodott, ifj. Kovácsics Ivánnak hívják, 38 éves, jól beszél kínaiul és jelenleg tanácsadóként dolgozik az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM). Ez a minisztérium intézett az elmúlt hetekben több, a koronavírussal kapcsolatos állami beszerzést. Ezek nagy részét (összesen 5,8 milliárd forintnyi megrendelést) egy kínai tulajdonú cég, a CECZ Közép-európai Kft. nyerte el, írja a cikk.

A cég korábban nem nyert állami megrendeléseket, az elmúlt években szinte teljes bevétele külföldi tevékenységből származott.

A nyertes cégről és a közbeszerzésről a Szabad Pécs számolt be a magyar sajtóban elsőként.

A “fürkészés és portyázás” valójában több milliárd forintos közbeszerzések voltak

A reptéren feltűnő ifj. Kovácsics számára azonban nem ismeretlen a cég: a CECZ stratégiai vezérigazgató-helyettese ugyanis nem más, mint édesapja, idősebb Kovácsics Iván, írja a Direkt36. Ő korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és pénzügyőri elnökhelyettese volt – 2014-ben is, amikor korrupció gyanúja miatt több NAV-os vezetőt kitiltottak az Egyesült Államokból.

A teljes cikket, a további adatokért és érdekes részletekért ITT olvashatják el.

KategóriákMETÁL