Hivatalos vesztegetéssel gyanúsítják Völner Pált, azt a férfit, aki a jelenlegi tudásunk és Varga Judit igazságügyi miniszter szerint adott engedélyt a Pegasus kémszoftver használatára, többek közt ellenzékinek tartott üzletemberek, ellenzéki politikusok, és nem Fidesz-hű újságírók megfigyelésére. Völnert azonban nem emiatt gyanúsítják, hanem mert a bírósági végrehajtói botrányba keveredhetett bele, pénzt fogadott el a gyanú szerint a végrehajtói kar elnökétől. Völner Pál bejelentette, hogy a mai nappal lemond.

A cikk a hirdetés után folytatódik



„Nem én adom vagy tagadom meg, hogy kinek a lehallgatására adnak engedélyt, ezek „ki vannak szervezve”, Völner Pál államtitkár jogosult erre” – ezt Varga Judit igazságügyi miniszter mondta még korábban, nem sokkal a Pegasus-botrány kirobbanása után.

Aki esetleg nem tudná, a Pegasus egy kémprogram, amelyet terroristák vagy terroristagyanús személyek, vagy terrorizmus pénzelésével gyanúsítható személyek titkos megfigyelésére írt egy izraeli techcég, amely ezt a programot értékesítette kormányok és titkosszolgálatok részére. Elviekben ezt a szoftvert kizárólag a fenti célokra, akkor is alapos gyanúval lehet használni. A szoftvert a célszemélyek mobiltelefonjára telepítik (pl. egy ártatlannak tűnő üzenettel), s azt követően hozzáférnek minden adathoz és a készülék mikrofonjához és kamerájához is, így megfigyelésre használják.

Csakhogy mint kiderült, Magyarországon az Orbán-kormányra és Orbán Viktorra és minisztereire veszélyesnek tartott ellenzékiek, üzletemberek és politikusok, és nem Fidesz-közeli újságírók megfigyelésére is használták.

A Fidesz politikusai a botrány kirobbanása után hallgattak, majd tagadtak, végül már nem tagadtak, aztán be is ismerték, hogy valóban vett Magyarország is az izraeli cég kémszoftveréből, amit használtak is. A részletekről minden alkalommal azzal az indokkal nem nyilatkoznak, hogy a titkosszolgálati ügyek nem nyilvánosak, sehol a világon nem azok. Ami persze igaz, de itt arról a gyanúról van szó, hogy a titkosszolgálat és a kormány a kormánypárt érdekében használhat fel az eredeti céltól eltérően és tiltottan egy megfigyelési szuperfegyvert, magyarán ha valamiről beszélni kell vagy kellene a nyilvánosságban, akkor ez az.

A hosszú bevezetőt amiatt írtuk, mert az alábbi ügy főszereplője Völner Pál. Az az ember, aki a több mint problémás titkos megfigyeléseket a kormány részéről jóváhagyta.

Őt érintően tett indítványt Polt Péter legfőbb ügyész egy, hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként az Országgyűlés elnökénél.

Polt Péter tehát kezdeményezte Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Aki azóta már bejelentette lemondását is.

Több lapnak is eljuttatott közleményében Völner Pál azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, azonban vállalja az ügy politikai következményeit és a mai nappal lemond államtitkári posztjáról. A parlamentben természetesen izzik a levegő az ügy miatt, az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását is követeli.

A legfőbb ügyész által jóváhagyott gyanúsításról a vádhatóság közleményben számolt be.

Mint az ügyészségi közlemény fogalmaz, Völner Pál országgyűlési képviselő, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra ugyanis a közlemény szerint, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

A bírósági végrehatjói kar elnökének letartóztatását, mint arról a 24.hu beszámolt, hetek óta teljes hírzárlat övezte, pedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét hetekkel ezelőtt letartóztatták. A hírek szerint Schadl Györgyöt a repülőtéren fogták el feleségével együtt, amikor épp Dubaiba készültek utazni. A 24.hu természetesen megkereste azóta az ügyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar mellett a Központi Nyomozó Főügyészséget, a Fővárosi Törvényszéket, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, valamint a kormány részéről az Igazságügyi Minisztériumot is, de eddig sehonnan nem kaptak érdemi tájékoztatást, az igazságügyi tárcától pedig semmilyen válasz nem érkezett hozzájuk.

Az ügyészségi közleményben az áll, hogy Völner Pál a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, mégpedig a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökének kéréseit végrehajtva.

Völner Pál cselekménye vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért a hivatali helyzetével egyéb módon visszaélve, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette megalapozott gyanúját kelti.

A felmerült bizonyítékok alapján a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél indítványozta Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A büntetőeljárás Völner Pál országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására a mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik csak lehetőség ugyanis.

Az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtó helyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll, közölték.

Forrás: Völner Pál Facebook-oldala – Hír Televízió

KategóriákMETÁL