Újra megkapták a polgármesterek a kormánytól, így Pécs első embere is azt a jogkört, amellyel az országosnál szigorúbb helyi korlátozásokat vezethet be hétvégére. Péterffy Attila azt mondta, hogy a helyzet nem egyszerű, de nem hoz mechanikus döntést, hanem a korábbi időszak tapasztalatait alapul véve rendelkezik az adott hétvége, így most az éppen előttünk lévő szombatra és vasárnapra vonatkozó helyi korlátozásokról.

A cikk a hirdetés után folytatódikA csütörtök délutáni polgármesteri közlemény szerint világosan látszik, hogy a pécsiek megértették, hogy miért fontosak a korlátozások, és egyre kevesebb esetben van szükség a szabályok megszegése miatti figyelmeztetésre.

Szerinte rendkívül pozitívak a tapasztalatok a pécsi piacokon, ahol a piacfelügyelet és “a közterek őrei” is folyamatosan jelen vannak.

„Mindezt figyelembe véve nem látom szükségét, hogy változtassak a kialakult jó gyakorlaton, mivel úgy látom: a pécsi piacok jelenleg nem járulnak hozzá az új koronavírus terjedéséhez. Ezért a pécsi piacok látogatási rendje az április 25-26-i hétvégén változatlan marad: 9 és 12 óra között csak a 65 évnél idősebbek látogathatják, az ezen kívül eső időszakban pedig a 65. életévüket be nem töltött polgárok. A korábban meghozott rendelkezés, amely szerint a pécsi piacokon csak védőmaszkban lehetséges az árusítás, továbbra is érvényben marad. “

A tapasztalatok alapján Péterffy Attila szerint a pécsiek komoly fegyelmet tanúsítottak az elmúlt időszakban a közterületek látogatását illetően is.

Emiatt és “jogos lakossági igények” miatt döntött az előttünk álló hétvége kijárási korlátozásairól.

Ennek értelmében a Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója, a Mandulás játszótér és annak parkolója, a Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója, valamint a Tettye park és parkolója nem látogatható az április 25-26-i hétvégén.

Kivételt jelent: 

  • a Malomvölgyi tó és a Kökényi tó területét felkereshetik horgászok. A területen legfeljebb annyi horgász tartózkodhat, amennyi hivatalosan kijelölt horgászhely van, és nekik is be kell tartaniuk a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat.
  • a Tüskésréti szabadidőparkot és parkolóját, a Malomvölgyi szabadidőparkot és parkolóját, valamint a Mandulás játszótér parkolóját április 25-e és 26-a reggel 6 és 9 óra között használhatják/látogathatják azok, akik sportolási céllal keresik fel ezeket a területeket. 

Mindemellett Péterffy Attila azt írta, hogy továbbra is azt kéri a pécsiektől, hogy ha tehetik, maradjanak az otthonukban.

Sportolásnál 10 méter legyen a távolság

Amennyiben sportolás céljából látogatják a pécsi pihenőhelyeket, kérem vegyék figyelembe, hogy a kutatások szerint ilyen esetben kilégzéskor a vírus jóval messzebbre is képes terjedni, olvasható a közleményben.

„Ezért azt kérem, ilyenkor fokozottan figyeljenek egymásra, és azt javaslom, hogy sportolás közben legalább 10 méter távolságot tartsanak egymástól” – írta a pécsi polgármester.

KategóriákMETÁL