Az utóbbi hetekben ismét felbukkant a városban Páva Zsolt, pedig a politikust külföldi diplomatapályára állították. Megnéztük, hogy milyen nyomát találni ennek az új tevékenységének.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A politikus az akkor még liberális Fideszbe lépett be a nyolcvanas évek végén, így is került alpolgármesteri pozícióba 1990-ben. A párt aztán a jobboldali politikai térbe nyomult be (ott számtalan pártot és ideológiát bekebelezve), Páva Zsolt pedig ezzel a szárnnyal tartott és lett először polgármester, 1994-ben. A ciklus végén kispadra került és a 2009-es időközi önkormányzati választásig kellett várni, míg újra polgármester lehetett. 2010-ben és 2014-ben is nyert, miközben a támogatottsága majdnem a felére csökkent (28 ezerről 16 ezer szavazatra). Viszont 2019-ben a Fidesz már nem indította újra, így Páva két éve búcsúzott el a polgármesteri pozíciótól, és ezzel a pártpolitikusi pályától. Ekkorra a helyi Fidesz népszerűsége mélypontra ért: a Fidesz-KDNP színeiben egy választókerületből sem jutott be a városi közgyűlésbe politikus. Csak kompenzációs listáról. 

Májusban megírtuk, hogy Páva Zsolt a chicagói nagykövetségre kerülhet. Ez így is lett: közösségi diplomata, konzul megnevezés szerepel a nevénél a konzulátus weboldalán.

Az első bejegyzés, amelyikben a Magyarország Főkonzulátusa Chicago Facebook-oldal név szerint is említi Pávát rögtön egy megemlékezésről szól:

A fotók alapján úgy tűnt, mintha kicsit el is bóbiskolt volna a volt polgármester a ceremónia alatt. Nem is biztos, hogy a jetlag tehetett róla, hiszen – a képsorok alapján – többen is járhattak így. Mindenesetre az eseményen készült videón is mintha pont egy álmából eszmélő politikust látnánk, itt: 7 perc 30 másodperctől.

pávazsolt_szunya

Watch „pávazsolt_szunya” on Streamable.

Ezt az első szereplést aztán havonta 1-2 olyan poszt követte, ami legalább nyomokban tartalmazott Páva Zsoltot. Ezekből mutatunk néhányat:

Állampolgári eskük a konzulátuson | Fotó: MFC

Augusztus 20-i ünnepségen | Fotó: MFC

Az utolsó kép, amin megtaláltuk az a clevelandi cserkésznapon készült, szeptember elején:

Megtaláltuk még a munkásságának a nyomát a Facebookon kívül is, például a Külhoni Magyar Sajtószolgálathoz eljutatott közlemény szerint Páva részt vett a Magyar Baráti Közösség által szervezett ITT-OTT Találkozón a Lake Hope állami parkban (Ohio), ahol „Pécs városának irodalmi kisugárzásáról” beszélt.

Fotó: Itt-Ott.org

Páva Zsolt már két éve kiesetett a pécsi közéletből, de azért így is be tudott kerülni a hírekbe: nemrég írtuk meg a Volvo-gate kapcsán, hogy a volt polgármestert és alpolgármesterét, Csizi Pétert is beidézte a bíróság. A következő tárgyalási napok november 29-én és december 2-án lesznek.

KategóriákMETÁL