Félelem. Pánik. Fertőzés. Vírus. Tilalom. Üres utcák. De ugyanakkor védekezés. Összefogás. Büszkeség. Hála. Taps. És Pécs. Rajnai Richárd az elmúlt napokban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos témákat örökített meg, fotón és mozgóképen egyaránt, részben a Szabad Pécs kérésére. E munka közben jutott eszébe, hogy vajon ki lehetne-e fejezni csupán egyetlen képbe sűrítve, szintetizálva azokat a nem mindennapi és nagyon sűrű történéseket, emlékeket és hatásokat, amelyek érték az elmúlt napokban és hetekben. És, ha lehet, akkor lehet-e egy csak itt, Pécsett elkészíthető fotó.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hálataps miatt esténként járom a várost, nagyon megható hallgatni az idegen emberek összefogását, mondta a fotó elkészítésének a hátteréről a Szabad Pécsnek Rajnai Richárd. Egy csomó helyen este nyolcig lent vannak a gyerekek a játszótéren. Délelőttönként Uránvárosban alig érezhető a kijárási korlátozás. A többi városrészhez képes a belváros azonban félelmetesen kihalt volt az elmúlt napokban. Szomorú látvány volt. Viszont minden ugyanúgy ki van világítva (dzsámi, tv-torony, városháza), mintha nem lenne veszélyhelyzet. A városban egyszerre van jelen a félelem és a hamis biztonságérzet.

A nagy fotón, technikai okok miatt az eredeti fotó más formátumú verziója szerepelt, itt látható eredeti formátumban.

„Megpróbáltam egy képbe sűríteni az elmúlt napok élményeit.”

A kép, mint látható, Pécs főterén, a Széchenyi téren készült, az pécsi irgalmasrendi templom nézőpontjából a városháza és a Széchenyi téri dzsámi felé fotózva, a középpontban pedig a tér déli részén álló híres Zsolnay-kút egyik bikafeje áll.

Sőt. Készült egy másik változat is. Egy, de fontos különbség van. Másképpen szimbolikus.

KategóriákJAZZ