A legfrissebb és az elmúlt napok nemzetközi koronavírussal kapcsolatos híreiből válogattunk. A brit uralkodó, a brit miniszterelnök és egy amerikai maláj tigris a hírösszefoglalóban.

A cikk a hirdetés után folytatódikKórházba került vasárnap a brit miniszterelnök, Boris Johnson, írja a BBC. A vasárnap esti hírt aztán hétfőn este frissíteni kellett, a BBC azt írta, hogy Boris Johnson immáron a kórház intenzív osztályán fekszik. Az MTI beszámolója a Downing Street szóvivőjére hivatkozik, aki szerint Johnson nem szorul művi lélegeztetésre tudatánál van, de úgy gondolták az orvosai, hogy elővigyázatosságból az intenzív osztályra kerül, hogy amennyiben szükséges lenne, azonnal meg tudják kezdeni a miniszterelnök lélegeztetését.

Mintegy két hete mutatták ki a vírusfertőzést Boris Johnson szervezetében, tünetei azonban nem múltak el, vasárnap nem múló láz és köhögés miatt szállították kórházba. A BBC azt írta akkor, hogy a miniszterelnök az orvosainak a javaslatára, csupán elővigyázatosságból került kórházba.

A brit miniszterelnök szóvivője hétfőn este azt is hangsúlyozta, hogy a konzervatív párti miniszterelnök eszméleténél van, és személyesen kérte meg Dominic Raab külügyminisztert, hogy gyógykezelésének idejére vegye át a miniszterelnöki feladatok ellátását, és azt is hozzátette, hogy Johnson kitűnő orvosi ellátásban részesül.

Vasárnap este más fontos is történt az Egyesült Királyságban a koronavírus-járvány miatt: tévébeszédet tartott II. Erzsébet brit királynő. A 68 éve a trónon lévő II. Erzsébet televíziós beszéde finoman szólva nem hétköznapi dolog: ez volt csupán a negyedik alkalom, hogy az uralkodó rendkívüli televíziós beszédet intéz a britekhez, igaz, ezek mind az elmúlt 30 évben történtek.

Más ország, sőt más földrész, és nem is emberekről, hanem vadállatokról lesz szó, de szintén az új típpusó koronavírusról. A New York-i bronxi állatkert egyik, négyéves maláj tigrise, Nadia elkapta ugyanis a koronavírus-fertőzést. Ez az első feljegyzett eset, hogy tigris bizonyult fertőzöttnek. Sőt, lehetséges, hogy más állatok is elkaphatták a vírust, legalábbis az állatkertben más tigrisnél, sőt több oroszlánnál is megfigyeltek koronavírusos tüneteket, pl. száraz köhögést. Nem tartják kizártnak, hogy egy tünetmentes gondozótól kaphatták el a fertőzés.

Szlovákiában a koronavírus terjedésével összefüggésben április 8-tól 13-ig, vagyis a húsvéti ünnepek idejére utazási korlátozásokat és részleges kijárási tilalmat vezetnek be. Sőt, a schengeni belső határokon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést is, április 8-tól 17-ig, minderről az Igor Matovic vezette új kormány döntött hétfői ülésén.

Matovic elmondta ugyanakkor azt is, hogy nem tervezik, hogy a húsvéti ünnepek után enyhítenek a biztonsági intézkedéseken. Szlovákiában hétfőn jelentették be a koronavírus-járvány okozta két első halálesetet. Az országban 534-re emelkedett a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma. Az újonnan diagnosztizáltak többsége az ausztriai Tirolból hazatérő turista.

Nem jó hír az senkinek, egyetlen más országnak sem, hogy Franciaországban az előző napok csökkenő tendenciája után az elmúlt 24 órában ismét jelentősen emelkedett a koronavírus-fertőzés halottainak száma és elérte a 8911-et. Kórházban 605 fő veszítette életét hétfőn az előző napi 357 után, az idősotthonokban pedig 228 áldozatot szedett a vírus, míg az azt megelőző napon az francia nyugdíjasotthonokban 161 volt az áldozatok száma.

Törökországban az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma hétfőn átlépte a 30 ezret – írta Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján. A tárcavezető ismertette, hogy az elmúlt 24 órában 3148-cal 30 217-re nőtt az igazolt koronavírusos esetek száma. A fertőzés okozta halálesetek 75-tel 649-re emelkedtek. Az előbbi érték három napja stabilitást mutat, szombaton 3013, vasárnap pedig 3135 új esetet regisztráltak, míg a napi halálozások száma már április 1. óta 63 és 79 között mozog. Törökországról, illetve egy ottano gyógyszerfejelsztésről a Szabad Pécs a hétvégén számolt be.

Címkék:
KategóriákPOP