Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke, Kaposvár polgármestere tartott sajtótájékoztatót az új miniszterelnöki hivatal, a Budai várban lévő volt Karmelita kolostor kertjében. A kormány még később, valószínűleg a nap folyamán dönt a kijárási korlátozásról. Az biztos, hogy meg fogják hosszabbítani, de az is valószínű, hogy szigorítás jöhet.

A cikk a hirdetés után folytatódikA ma meglévő korlátozó intézkedéseket mindenképpen érdemes lenne meghosszabbítani még legalább egy hónapra, még ha tudjék azt is, hogy a korlátozó intézkedések kényelmetlenséggel is járnak, fogalmazott Karácsony Gergely.

Szita Károly pedig azt is elmondta a kormány részéről velük tárgyalóknak, hogy vannak polgármestereke, akik a további szigorítást is szívesen látnák, különösen a közelgő húsvéti ünnepek miatt. 

A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely kezdett beszélni. Mint fogalmazott, a politikai vitáknak most egyáltalán nincs helye, az összefogásnak van csak helye. A kormány pedig minden ezzel ellentétes híresztelés ellenére partnere az önkormányzatoknak, ugyanakkor most mindenkitől komoly áldozatokat kell elvárniuk. (Itt megjegyezzük, hogy a kormányközeli országos és helyi médiumokban az ellenzéki pártok által bírált önkormányzatokat érintő intézkedéseket azzal próbálták elhessegetni az elmúlt napokban, de fideszes politikusok is beszéltek erről, hogy nem követelnekl komoly áldozatokat a településektől. Itt egy pécsi példa erre.)  

Az előttünk álló nehéz időszak nem heteket, hanem hónapokat jelent Gulyás szerint.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy valószínűleg egy kicsit másképpen értelmezi azt ő is és Gulyás Gergely is, hogy milyen mértékben jutnak el információk az önkormányzatokhoz, de “ma ennek a feltételei jelentős mértékben javultak”.

Karácsony egyeztetett a fővárosi közgyűlés frakcióival, kerületi polgármesterekkel és alpolgármesterekkel, és ennek az előzetes egyeztetésnek az eredményeképpen képviselte ma a kormány előtt azt az álláspontot, hogy a ma meglévő korlátozó intézkedések hosszabbítsák meg, legalább egy hónapra, mégha azok kényelmetlenségekkel is járnak.

Arról is beszélt, hogy az önkormányzatokat is érinti a válság. Minden polgármester ma azt tartja a legfontosabbnak, hogy kivegye a részét a járvány elleni védekezésből és életeket mentsen. Ugyanakkor az is tény, hogy az önkormányzatoknak komoly szerepe lehet és van abban, hogy a válságot helyi szinten kezelni tudják, éppen ezért segítségre is szükségük van. Azt kérte, hogy az önkormányzati szövetségekkel kezdődjenek meg érdemi egyeztetések. Szerinte nagyjából egy hónap múlva ez már mindenképpen aktuális kérdés lesz, és azt kéri az önkormányzati szövetségektől is, hogy addigra készüljenek el a saját javaslataik is a válsághelyzetre válaszul.

Beszélt arról is, hogy az idősotthonokban lakók és dolgozók szűrésének el kell kezdődnie, ezt is képviselte a kormány előtt, és ebben is nyitottság mutatkozott a kormány részéről. Éppen ezért reméli, hogy napokon belül előrelépés lesz ebben is.

Jobb későn, mint soha, fogalmazott, és elmondta, hogy örül annak, hogy elindult egy egyeztetés a kormány és az önkormányzatok között.

Szita Károly azt hangsúlyozta beszéde elején, hogy 23 megyei jogú várost és polgármestereit képviseli. Az ő nevükben beszél akkor is, amikor köszöni a kormánynak és a miniszterelnöknek az eddig elvégzett munkát, ők pedig mindannyian a társai szeretnének lenni a járvány elleni védekezésnek.

Egyértelmű a vélemény a részükről, hogy a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat minimum fenn kell tartani, sőt akár szigorítást sem tartana több polgármester sem túlzónak.

A városokban járva ugyanis azt látják, hogy lazul a fegyelem, jó idő van, más az ember kedve, a közterületeken, üdülőterületeken, kirándulóhelyeken megjelentek az emberek. Kérték éppen ezért a kormányt arra is, hogy segítsenek, hogy a fegyelmet hatékonyabban be lehessen tartani.

A kijárási korlátozásról a kormány később, valószínűleg a nap folyamán dönt még. Az az elhangzottak szerint is biztos, a mostani kijárási korlátozást meg fogják hosszabbítani, de az is valószínűnek látszik, hogy még szigorítás jöhet.

KategóriákMETÁL