Orbán Viktor már a legutóbbi szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában beszélt arról, hogy akár 8000 lélegeztetőgépre is szükség lehet Magyarországon. A miniszterelnök nagyszombaton egy újabb kórházat keresett fel, ezúttal egy mobil járványkórházat. Itt is megismételte, hogy 8000 aktív ágyra szükség lehet a járvány tömegessé válása esetén. A Szabad Pécs arról értesült, nem hivatalos forrásból, de több forrásból is, hogy Pécsett is kialakíthatnak egy új ideiglenes ellátóhelyet. Egyelőre azonban ez most még csak lehetőségként merült fel tudomásunk szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Ilyet össze tudunk dobni nyolcat, tizet is, ez a képességünk megvan” – mondja az autóban ülő magyar miniszterelnök, amikor legfrissebb Facebook-os kórházlátogatásos videójában éppen behajtanak a kiskunhalasi mobil járványkórházba.

„Ha meghajtjuk, akkor 2,5 hét, s ha akarunk, akkor egy időben nyolcat, tizet is fdel tudunk építeni az országban … Ha nagy baj van, akkor kellehet” — fogalmazott Orbán Viktor.

A Szabad Pécs arról értesült, hogy a kiskunhalasi mobil járványkórházhoz hasonló ideiglenes ellátóhelyet Pécsett is kialakíthatnak. Nem hivatalos, de több, egymástól független forrásból származó értesülésünk, hogy a volt pécsi Megyei Kórházban már Koronavírus Ellátó Központot (KEK) kialakító Pécsi Tudományegyetemen már szóba került, hogy Pécsett is szükség lehet a már meglévő KEK mellett egy ideiglenes ellátóhelyre vagy mobil járványkórházra. Ahol adott esetben akár egy-kétszáz fő egyidejű intenzív ellátása is meg tud valósulni.

Információink szerint ehhez új lélegeztetőgépeknek kell, hogy érkezzenek. Mivel jelenleg bőven száz alatt lehet az aktív, használatban lévő, vagy használatba állítható kórházi ágy melletti lélegeztetőgép Pécsett.

A Szabad Pécs éppen ma kereste meg a Pécsi Tudományegyetemet is, és az Operatív Törzset is azzal a kérdéssorral, amely az esetlegesen leendő pécsi járványkórházra kérdez rá, de egyelőre nem kaptunk választ.

Igaz, mintegy két hete nem kapott lapunk választ a koronavírus operatív törzstől azokra a kérdéseinkre sem, amelyekkel a kórházi lélegeztetőgépek valós számára kérdeztünk rá.

A nem hivatalos információnk ugyanis az, hogy a korábban említett 2000, majd 2600 darabos számban olyan lélegeztetőgépek is benne lehetnek, amelyeket például a mentőautókban használnak. A Quibit is azt írta nem sokkal később, hogy Magyarország körülbelül 1100 intenzív ággyal rendelkezik.

A pontos számot azonban nem tudjuk, mert az operatív törzs valami miatt a lélegeztetőgépekkel kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszolt két és fél hét alatt, március 25-e óta.

Ahogyan több más, szerintünk hasonlóan fontos és sokakat érintő kérdésünkre sem érkezett válasz tőlük.

„Most a járványok kora jön, ez csak az első még csak, amit kitapasztalunk, mert lesznek ilyenek, nem biztos, hogy ilyen nagy, meg ennyire kiterjed, de lesznek ilyenek folyamatosan, ezért szerintem nekünk járványkórház kell.”

A pécsi ideiglenes ellátóhelyről is feltettük tehát a kérdéseinket. Merthogy több forrásból is arról értesültünk, hogy akár egy-két héten belül megkezdődhet a kialakítása az ideiglenes járványügyi ellátóhelynek.

Más forrásaink szerint azonban egyelőre a pécsi bővítés még csak lehetőségként merült fel, azaz bizonytalan annak az ideje, hogy ha lesz is, akkor mikor kezdik meg az építést. Magyarul nem biztos, hogy Pécsett, olyan helyen építik meg a miniszterelnök által emlegetett következő 8-10 mobil kórház egyikét, ahol jelenleg is van működő Koronavírus Ellátó Központ, illetve ahol ilyen sok kórház és klinika működik.

A lehetséges helyszínekként a pécsi sportcsarnokot, az Expo Centert és kiürített egyetemi kollégiumokat is említettek forrásaink.

KategóriákMETÁL